Eterna RAFO. Societatea care a burdusit buzunarele multora dintre politicienii romani, indeosebi ale celor din fostul partid de guvernamant. Si asta nu e tot. Pe langa cei care au facut parte din „familia" PSD s-au alaturat si multi altii din partide opozante.

Este si cazul lui Marius Crivtonencu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism. Una dintre firmele lui a avut lucrari destul de importante in zona Onesti si, implicit, la RAFO.

Se stie faptul ca la RAFO mai toate lucrarile de intretinere si alte executii care nu tin de procesul de productie au fost intotdeauna o sursa de venit pentru firmele conduse de diversi oameni politici locali si nu numai.

Este la fel de adevarat si faptul ca aceste licitatii pentru atribuirea unor astfel de lucrari au fost facute in cerc restrans, cuprinzand firme ce apartineau apropiatilor sistemului.

Se pare ca printre firmele care „au muls" bani din bugetul RAFO se numara si Genius Group SRL Brasov, condusa de Marius Crivtonencu, actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism.

Genius Group si RAFO

Dupa cum se poate vedea si pe pagina de prezentare pe Internet a firmei detinute de Marius Crivtonencu, printre lucrarile pe care Genius Group SRL le considera a fi reprezentative se numara sediul RAFO, amenajarea stadionului Onesti si a Hotelului Tineretului din acelasi oras.

Acestea sunt doar trei din cele cinci „mari realizari" ale firmei de constructii patronata de actualul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism.

Cu toate ca principalul obiect de activitate al societatii este „productia mobilierului pentru birouri si magazine", aceasta a prestat si lucrari de amenajari interioare si exterioare.

Desi pentru directorul Genius Group, Marius Crivtonencu, aceste realizari sunt „reprezentative", liderul de sindicat al societatii RAFO, Marian Ion, considera ca „niste usi la o cantina si alte lucrari minore nu reprezinta o asa-zisa renovare a sediului".

De asemenea, liderul de sindicat Marian Ion nu isi aduce aminte ca firma Genius Group sa fi facut ceva la Hotelul Tineretului, iar la stadionul Onesti nu a fost modernizat decat pavilionul administrativ.

Implicatiile pe care Crivtonencu le-a avut la RAFO pot fi comentate ca fiind asemanatoare cu multe alte afaceri care s-au petrecut la umbra colosului industrial din Onesti. Multe afaceri din care anumite societati au fost „ajutate" sa obtina profituri insemnate, ca doar afacerile se fac in familie.

Crivtonencu, secretar de stat

Brasoveanul Marius Crivtonencu, managerul firmei Genius Group si membru in Blocul National Democrat al sindicalistilor din BNS, a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, cu rang de secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Astfel, in timp ce nici unul dintre brasovenii propusi de Alianta DA n-a primit vreun post in ministere, reprezentantul minusculului grup parlamentar, format din sindicalistii ce au candidat pe listele PRM, dar care au sustinut apoi Guvernul Tariceanu, devine brasoveanul cu cel mai important post in Guvern si omul in mainile caruia va sta destinul chinuit al turismului romanesc.

Din CV-ul lui Marius Crivtonencu nu rezulta nici o legatura cu turismul din Romania, poate doar faptul ca este din Brasov.

Crivtonencu, „propulsat" de teparul Maricel Pacuraru

Numele lui Marius Crivtonencu a mai fost vehiculat in negocierile pentru functia de subprefect al Brasovului. Specialistul in probleme sindicale, recomandat atunci de BND, a fost acum preferat pentru cea mai inalta functie in Turism.

Noul sef al Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) a ajuns ca prin miracol sa ocupe o functie guvernamentala, fiind sustinut oficial de Blocul National Democrat, grupare politico-sindicala nascuta din BNS.

Initial, functia fusese destinata presedintei organizatiei de femei a BND, Corina Pacuraru, sotia teparului galatean Maricel Pacuraru.

Omul din umbra al BND, Maricel Pacuraru, care a incercat sa forteze mana alegatorilor prin trimiterea unor autobuze cu "observatori" in judetul Teleorman, acolo unde sotia sa a candidat pentru Parlament, este unul din marii devalizatori de banci, dar ocolit continuu de justitia romana.

Pacuraru a fost implicat in devalizarea Bancii Internationale a Religiilor si a Bancii Dacia Felix, a tepuit Biserica Martirilor Neamului din Timisoara, Sidex Galati, Petrom Vrancea, Freedom Star International Constanta si a fost implicat in multe alte afaceri necurate, fiind unul dintre "clientii" constanti la furturile de combustibil din conductele Conpet.

Pentru toate aceste fapte comise de omul de afaceri galatean au fost intocmite dosare penale care, insa au ramas fara o rezolvare categorica. Asa se face ca, dupa ce a usurat statul de mai multe sute de miliarde, a ajuns in pozitia in care a putut „dicta" cine va ocupa locul de presedinte al ANT.

Mai mult decat atat, din raportul lichidatorului Bancii Internationale a Religiilor reiese faptul ca Pacuraru s-a bucurat de marinimia PSD (PDSR la vremea respectiva).

Acest lucru a fost demonstrat de faptul ca Maricel Pacuraru, partenerul de afaceri al deputatului PDSR de Galati Ilie Platica Vidovici, a primit in 1994, pentru 30 de zile, un credit de 1 miliard lei. In aceeasi zi, din contul firmei galatene miliardul face cale intoarsa la BIR, sub forma a 67.000 de actiuni.

In 1995, aceluiasi beneficiar i s-a acordat un imprumut de 1,9 miliarde lei pentru rambursarea creditului initial si plata dobanzilor aferente. In 2000, firma lui Pacuraru nu mai figura in evidentele BIR cu credite si dobanzi neachitate. Scenariul fiind unul simplu: datoria a fost pur si simplu cesionata unei alte firme, dar din acelasi grup.

Adica Maricel Pacuraru nu a facut decat sa-si treaca datoria dintr-un buzunar in altul.

Fiind urmarit in Galati de creditori, Maricel Pacuraru si-a trimis in 1997 sotia, impreuna cu fratele acesteia, Marius Crivtonencu, la Brasov. Acolo au deschis Genius Grup, firma care s-a ocupat initial cu amenajari interioare, dupa care a inceput sa obtina contracte mari in domeniul comunicatiilor.

De aici si pana la relatiile comerciale cu RAFO nu a fost decat un pas.