De numele bistriteanului Gheorghe Reman Domocos este legat unul dintre cele mai mari scandaluri de luare de mita din Romania, cu implicatii si acuze care au ajuns pana la Bistrita.

In urma cu aproape un an, Domocos Reman era arestat de procurorii Parchetului National Anticoruptie sub acuzatia de luare de mita, suma vehiculata ca si-ar fi insusit-o in mod ilegal fiind de 180.000 de dolari.

Arestare cu cantec

Arestarea lui Domocos s-a facut in urma unui denunt al lui Valentin Nedelcu, administrator la “GMT Agro International”, care sustinea ca a platit aceasta suma pentru avizul unui import de porumb furajer. Cantitatea de porumb pe care Nedelcu vroia sa o importe era de 430.000 de tone la un pret de 100 de dolari tona.

Nedelcu a spus procurorilor ca pentru a putea face acest import, de 43 milioane de dolari, a trebuit sa ii dea lui Gheorghe Reman 180.000 de dolari.

Domocos Reman nu este singurul director denuntat de afaceristul Valentin Nedelcu, acesta mai facand denunturi si impotriva lui Dan Jiga si Ioan Enea Truta, fosti directori in Ministerul Agriculturii in perioada mandatului lui Ioan Avram Muresan.

Si acestia erau acuzati ca au primit bani pentru a semna cateva licente de export. Procurorii PNA au stabilit ca in decembrie 2000 Reman a acordat avizul pentru obtinerea licentei de import a 11.500 tone porumb furajer, in valoare de 1,288 milioane de dolari, in conditiile in care nu avea acest drept.

Procurorii stabilisera ca insusi Reman Domocos a intocmit in minister documentul care stabilea criteriile de avizare pentru obtinerea importului de porumb furajer exceptat de la plata taxelor vamale, iar ulterior, in schimbul celor celor 180.000 de dolari, a atribuit dreptul de procurare a cantitatii de porumb respective.

Reman a fost arestat anul trecut, la sfarsitul lunii aprilie, de catre procurorii PNA sub acuzatia de luare de mita. Dupa aproape doua luni insa, a fost eliberat in urma unor hachite avocatesti.

In acest context nu ar fi lipsit de importanta sa precizam ca avocatul apararii in acest caz a fost nimeni altul decat pesedistul Antonie Iorgovan.

Desi era constient de faptul ca, de fapt, comite o ilegalitate aparand acuzati de coruptie din calitatea de avocat-parlamentar, Iorgovan a pledat in instanta cauza lui Reman, declarand presei ca isi asuma riscul comiterii unei ilegalitati pentru a nu-si pierde clientul care a tinut mortis sa fie reprezentat

chiar de el in instanta. Pentru ca la prelungirea mandatului de arestare, avocatii cabinetului Iorgovan au refuzat sa se prezinte in instanta, mandatul care expira la miezul noptii nu a mai putut fi prelungit de magistratii Tribunalului Bucuresti.

PSD Bistrita ajutat de o decizie a magistratilor

Astfel, cand nimeni nu se mai astepta, Domocos Reman a fost pus in libertate, gratie abilitatii juridice a lui Iorgovan.

Ar mai fi de precizat doar ca, in acele zile, ca o ironie a sortii, la formarea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, cumnatul lui Reman, Szanto Arpad, isi dadea votul PSD-ului, contrar optiunii si deciziei luate de formatiunea din care facea parte, UDMR. Cu votul lui Szanto, PSD BN l-a putut reinstala din nou pe Marinescu in fruntea CJ.

Votul l-a costat scump insa pe Szanto Arpad. Desi se vorbea ca este certat cu cumnatul sau si ca nu si-ar fi dat votul pentru eliberarea lui Reman, Szanto a fost exclus din partid pentru acel vot si a pierdut nu numai onoarea si cuvantul in fata colegilor de partid, dar si functii importante.

Daca in contextul politic actual, UDMR este pozitionat nesperat de bine pe plan local, Szanto Arpad lipseste cu desavarsire si chiar nu mai conteaza pe scena politica.

Trimis la judecata, dar salariat al statului

Cateva luni mai tarziu, in august 2004, Reman Domocos a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului National Anticoruptie, iar scandalul aproape ca a iesit din vizorul presei. Asta pana cand GAZETA a vrut sa vada ce mai face Gheorghe Reman Domocos.

Ceea ce am aflat ne-a lasat fara replica vizavi de ceea ce se poate intampla in Romania, pe banii statului. Astfel, aducem la cunostinta celor care il cauta pe Reman Domocos ca acesta lucreaza in Bistrita, la Laboratorul de Expertiza a Laptelui din cadrul Unitatii de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.

Cel putin asa sustin cei de la Compartimentul Resurse Umane din cadrul ANARZ. De la Eluta Ispas, referent Resurse Umane la institutia amintita, am aflat ca din luna octombrie Reman este detasat la Bistrita. Are un salariu de peste 10 milioane care ii este trimis lunar de pe statele de plata ale ANARZ.

Cel putin curios este faptul ca la Bistrita, nimeni nu l-a vazut pe Reman. Emilut Gaina, directorul UARZ BN, sustine ca nu l-a mai vazut pe Reman si ca acesta nu lucreaza la laboratorul de expertiza laptelui din cadrul institutiei.

Cel putin amuzant a fost momentul in care, incercand sa aflam unde lucreaza Reman de la directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud, institutie careia i se subordoneaza UARZ, a trebuit mai intai sa-i explicam lui Valentin Pop Mititean cine este Domocos Reman.

Cateva minute mai tarziu ne anunta fericit ca s-a interesat despre Reman si ne-a explicat ca a fost director la ANARZ, apoi director general si acum este consilier in aceeasi institutie. Mare descoperire.

Noi ne interesam daca stie cumva unde lucreaza la Bistrita, pentru ca din bugetul Ministerului Agriculturii ale carui interese Mititean ar trebui sa le reprezinte in teritoriu, i se plateste lunar lui Reman un salariu pentru munca prestata la Bistrita, iar aici nu l-a vazut nimeni sa lucreze undeva.

A fost vazut doar intr-un BMW elegant plimbandu-se pe strazile orasului. Am incercat sa luam legatura si cu Domocos Reman pentru a afla pentru ce servicii ia lunar un salariu de la ANARZ, insa nu ne-a raspuns la nici un telefon.

Curios este ca la un moment dat, un barbat a sunat pe telefonul redactiei si s-a recomandat ca fiind Moldovan de la Directia Agricola si sustinea ca a luat numarul redactiei de pe centrala telefonica.

Singurul telefon pe care l-am dat de pe fixul redactiei a fost catre mobilul lui Reman, iar cand interlocutorul a fost intrebat daca nu este cumva Gheorghe Reman s-a grabit sa inchida.

Culmea, de la secretariatul DADR am aflat ca nici un domn Moldovan nu a intrebat daca a fost cautat de noi, iar de pe centrala telefonica a institutiei nu poate fi vizualizat numarul de telefon care apeleaza. Pana la urma, nimeni nu ne-a putut lamuri unde lucreaza Domocos Reman si pentru ce ii plateste ANARZ un salariu.

Constatam insa cu stupoare ca functionarul public judecat pentru luare de mita dupa ce procurorii PNA l-au acuzat ca ar fi luat 180.000 de dolari pentru avizarea unui import de porumb, traieste linistit, culmea, pe banii statului.

Pe urmele lacomiei…

In perioada cand era director general al ANARZ, Gheorghe Reman avea afaceri in turism, respectiv cateva autocare cu care ducea romani in strainatate.

Acest aspect este confirmat de declaratia de avere in care se arata clar ca sotia acestuia detine actiuni la o societate de turism si transport, iar familia are in proprietate doua masini de transport MAN si DAF. Fostii parteneri de afaceri ai lui Reman sustin ca acesta are de platit niste datorii, peste 20.

000 de euro numai unui partener de afaceri italian si alte cateva mii de euro unei firme de turism din Bistrita. Cei care il cunosc indeaproape pe Reman sustin ca lacomia l-a adus in fata PNA, fiind cunoscut ca nu refuza nici o atentie, oricat de mica ar fi fost. Chiar si bonuri de benzina de la institutiile bugetare pe unde trecea.

…direct din partid

Gheorghe Domocos Reman a fost membru al UDMR BN, iar aceasta formatiune politica l-a propulsat in functia de conducere de la ANARZ, care ii revenea in urma unui algoritm politic. Dupa ce a ajuns la Bucuresti, Reman a uitat de unde a plecat si nu a mai tinut legatura cu cei de acasa.

Dupa un an, Ioan Szilagyi a anuntat conducerea de la centru ca Reman nu mai reprezinta interesele UDMR din functia in care este. Ulterior a fost destituit din toate functiile de conducere pe care le detinea la Bistrita si mai tarziu a fost exclus din partid.

La inchiderea editiei am reusit sa vorbim cu Domocos Reman. Foarte agitat vizavi de subiectul pe care il tratam, acesta ne-a asigurat ca lucreaza in continuare la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, la Bucuresti.

Totusi nu ne-a putut explica de ce colegii sai de la ANARZ spun ca lucreaza din octombrie la Bistrita. S-a ferit sa reclame totusi o incompetenta profesionala, preferand sa sustina, ce-i drept fara prea multe argumente, ca lucreaza in Laboratorul de Analiza Laptelui de la Bucuresti.