Asigurarile, de orice fel, sunt cele care ne protejeaza impotriva unor riscuri financiare in eventualitatea unei intamplari nefericite. E deja un fapt obisnuit sa citim prin reviste cum celebritatile de peste hotare, care considera ca valoreaza mai ceva ca greutatea lor in aur, isi asigura buzele modelate cu colagen, sanii cu silicon sau glasul de privighetoare.

Dar de ce sa ne miram de exentricitatile altora cand si noi le avem pe ale noastre, chiar aici in Constanta. Dovedindu-se mari iubitori de animale, mai nou, constantenii se gandesc mai des la viitorul si siguranta patrupedelor decat ale lor, vizitandu-i pe agentii de asigurari in acest sens.

Printre cele mai uzuale tipuri de asigurari care se afla in pachetul oferit de societatile de asigurari constantene sunt cele pentru autovehicole, pentru locuinte, pentru viata si cele medicale, obligatorii in cazul unei calatorii in strainatate.

Receptivi la acest fenomen, constantenii nu au ocolit societatile de asigurari, dorind sa-si puna la punct o portita de scapare in cazul in care s-ar confrunta cu un eveniment neprevazut. Mai mult, si-au diversificat cerintele, determinand astfel o diversificare a tipurilor de asigurari, dupa cum ne-a declarat Eugen S., agent de asigurari, in acest domeniu fiind respectata vorba „clientul nostru, stapanul nostru".

„In legislatie nu se specifica neaparat ce se poate sau nu asigura, depinde de cererile clientului, de valoarea asigurarii pe care o doreste, de riscurile la care sunt supuse bunurile asigurate, dar in fond, totul se reduce la intelegerea dintre asigurat si asigurator.

Inca nu avem cereri pentru a asigura diverse parti ale corpului, dar daca oamenii ar solicita asa ceva, s-ar asigura, de ce nu?", ne-a declarat agentul de asigurari Eugen S. In schimb, constantenii se inghesuie sa-si asigure ambarcatiunile navale, numarul lor crescand considerabil in ultimul timp, utilajele intrebuintate in productie, dand curs astfel laturii lor pragmatice.

„Avem clienti care au si cereri mai neobisnuite, dar nu neaparat deplasate, caci sunt prevazute in legislatie. De exemplu, am asigurat un numar de benzi rulante, de la o miniera, in cazul defectarii definitive a acestora, proprietarul beneficiind de peste 1 milion de dolari", ne-a declarat Eugen S.

La o alta societate de asigurari, aceleasi preferinte - sa le zicem - mai altfel, de data aceasta fiind vorba de asigurarea pistei aeroportului constantean „Mihail Kogalniceanu". „In cursul anului trecut am incheiat un contract de asigurare cu reprezentantii aeroportului „Mihail Kogalniceanu" privind atat cladirile, cat si bunurile.

Dar ce mi s-a parut mai neobisnuit a fost faptul ca au asigurat si pista aeroportului, pentru o suma peste 200.000 de euro. Este o suma destul de mica, nu pot spune ca au avut pretentii prea mari, in conditiile in care anul acesta o asigurare de locuinta este intre 20.000 si 80.000 de euro, iar apartamentele nu sunt intotdeauna din cele mai grozave", ne-a spus Cristina A., agent de asigurari.

„Nu stiu ce defectiune ar putea avea pista, poate doar sa cauzeze vreo avarie la un avion sau vreun accident", a mai declarat agentul de asigurari.

Cainii, asigurati pentru 1.000 de euro

Constantenii recurg mai nou la serviciile societatilor de asigurari si pentru a beneficia de asigurarea de animale, pusa la dispozitia celor interesati de majoritatea firmelor de asigurari constantene.

„Noi asiguram de la vaci, porci, oi, utilizate in procesul de productie, pe care proprietarul le asigura colectiv, pana la animalele de rasa, campioane la diverse competitii, pe care stapanii le indragesc foarte mult si doresc sa le asigure, o astfel de asigurare ridicandu-se la 1.000 de euro si chiar mai mult, in functie de cum se inteleg asiguratul si asiguratorul.

Majoritatea contractelor de asigurare pentru animale sunt pentru caini, caci mai exista si asigurarile care se incheie in cazul cainilor ce apartin raselor mai agresive, pentru ca in eventualitatea in care acesta ar ataca pe cineva, despagubirea sa poata fi acordata din polita de asigurare", ne-a declarat Cristina A., agent de asigurari, mentionand, de asemenea, ca au mai fost incheiate contracte de asigurare pentru pisici, pasari de curte, mai putin pentru alte tipuri de animale de companie. Sa intelegem ca acesta este un prim pas al romanilor spre crearea de excentrici care, indragind excesiv animalele de companie, isi vor lasa intreaga avere cainilor sau pisicilor dragi?