Dupa aproape zece ani, cel mai mare dosar de spionaj economic a fost ieri finalizat. Cornelia Popovici, Daniela Irimia, Violeta Pricop si Adela Medeleanu, cele patru femei acuzate de fals, uz de fals, fals in declaratii si de savarsirea unor infractiuni contra sigurantei statului au fost ieri achitate pentru toate capetele de acuzare.

Cu toate ca stiau ca ieri vor primi verdictul magistratilor, fostele angajate ale societatii comerciale Antibiotice au aflat abia de la reporterii nostri faptul ca au fost achitate. "Sigur nu glumiti? Nu-mi vine sa cred ca am fost in sfarsit declarate nevinovate. Am stiut asta in sufletul nostru, speram sa iasa adevarul la iveala, dar n-am crezut ca judecatorii vor recunoaste asta.

Dupa zece ani de zbucium, in sfarsit s-a facut dreptate. Nu pot spune inca daca vom cere daune si cui, pentru ca trebuie mai intai sa ne consultam cu avocatii nostri", declara ieri surprinsa, cu vocea gatuita de emotie Violeta Pricop.

Nici avocatii femeilor nu aflasera inca ieri-dupa-amiaza vestea cea mare. "N-am fost prezenti la proces, pentru ca am avut fiecare dintre noi alte procese. In plus, s-a amanat de vreo doua ori pronuntarea, incat nu credeam ca tocmai azi vor da sentinta.

Se pare ca judecatorul a avut curajul sa se dezbare de aceasta presiune psihologica existenta in acest caz, intreaga poveste de pana acum fiind un abuz imens la viata fostelor angajate de la Antibiotice. Insusi procurorul care a acuzat prima data de spionaj trebuie sa plateasca.

In plus, nici SRI-ul nu este nevinovat, pentru ca el a adus probele, probe care au cantarit foarte mult, pentru ca au fost aduse de o institutie credibila.

La momentul acela, la care s-a dat prima sentinta, nu exista obisnuinta de a privi SRI-ul ca pe o autoritate independenta de actul de justitie, care nu trebuie sa aiba o pozitie superioara in fata judecatorului", declarfa Septimiu {tirban, unul dintre cei avocati care le-au aparat in instanta pe salariatele MIB TH.

Expertiza tehnica a fost acceptata ca proba in cele din urma

Cornelia Popovici, Daniela Irimia, Violeta Pricop si Adela Medeleanu, cele patru foste angajate la SC "Antibiotice" SA au fost acuzate ca au oferit italianului Ricardo Manfredini mai multe informatii secrete cu privire la activitatile desfasurate de fabrica de antibiotice din Iasi.

In calitate de unic producator de antibiotice si vitamine obtinute prin biosinteza, SC "Antibiotice" SA a perfectat pana in 1994 cinci contracte cu firma italiana "Biondustrie Mantovane", prin intermediul firmei "MIB-TH" condusa de Manfredini.

In urma acestor contracte, SC "Antibiotice" SA Iasi trebuia sa produca Penicilina, Clortetraciclina, Streptomicina si Vitamina B12. Firma italiana se obliga astfel sa vanda catre "Antibiotice" SA tulpini cu productivitate ridicata fata de cea existenta pe fluxul tehnologic al unitatii cumparatoare.

Cele patru femei au fost angajate la firma italiana si erau obligate, potrivit contractului, sa ajute la implementarea tehnologiei.

Bazandu-se doar pe declaratiile Constantei Gnatenco (fosta angajata a firmei "MIB-TH") si a lui Tica Dragos (biolog la Centrul de Cercetari de la "Antibiotice"), si pe convorbirile telefonice inregistrate de SRI, judecatorii au decis ca Daniela Irimia, Cornelia Popovici, Violeta Pricop si Adela Medeleanu sunt vinovate.

Femeile au fost condamnate in prima instanta la peste un an de inchisoare, iar patronul italian Ricardo Manfredini ar fi trebuit sa petreaca in spatele gratiilor doar patru ani. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat toate hotararile magistratilor ieseni, cerandu-i Tribunalului Iasi sa ia in considerare si expertiza tehnica refuzata pana atunci femeilor.

Cu toate ca italianul a fost condamnat de magistratii ieseni, el a reusit sa iasa din tara inainte ca magistratii sa se pronunte in cazul lui. In final insa, fabrica de medicamente ieseana a avut numai de castigat de pe urma contractelor incheiate cu "Biondustrie Montavone", prin intermediul firmei patronului italian, "MIB-TH".