Una dupa alta, neregulile din Spitalul Judetean Constanta ies la iveala, cu sau fara voia unora care, pentru a-si pastra functia, incearca sa acopere soarele cu un deget. Sau, cu alte cuvinte, se fac ca ploua si se uita discret in alta parte cand se iveste cate o problema in propria ograda.

Astfel, nu mai departe de ieri, 3 mai a.c., in cadrul Maternitatii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta s-a descoperit faptul ca trei bebelusi nascuti perfect sanatosi si cu o greutate de peste doua kilograme au murit in urma unei infectii capatate in Maternitate. Situatia SCJU Constanta devine pe zi ce trece tot mai critica.

In ciuda fatadei pe care Judeteanul a capatat-o prin intermediul noilor lucrari de renovare, in interiorul sectiilor lucrurile nu stau chiar pe roze. Astfel, in cadrul sectiei de Maternitate a spitalului s-a descoperit faptul ca trei copii (baieti) nascuti perfect sanatosi au murit din cauza unei infectii capatate in spital imediat dupa nastere, la inceputul lunii aprilie a acestui an.

Surse din cadrul spitalului constantean ne-au dezvaluit faptul ca motivul celor trei decese a fost descoperit in urma unor serii de analize, care au confirmat si faptul ca mamele si copiii au luat un germen din spital.

Pana la descoperirea acestor nereguli, doctorii responsabili au avut noroc, deoarece din necunostinta de cauza sau din cauza faptului ca mamele erau de conditie umila, nu au depus plangere, iar cazul nu a fost mediatizat.

Conform regulamentului in vigoare din cadrul spitalului, cand se constata ca mama sau copilul sunt infectati cu germeni intraspitalicesti, acestia sunt mutati pe alta sectie, evitandu-se astfel intrarea in contact cu mamele sau copiii sanatosi, pentru ca infectia sa nu se raspandeasca.

In acest caz, si nu numai (daca ar fi sa ne luam dupa spusele cadrelor medicale si ale asistentelor), cei sase nu au fost mutati si au ramas la etajul 7, Maternitate, unde au stat impreuna cu mamele si copii sanatosi.

La aflarea vestii, conducerea spitalului, in speta directorul acestuia, doctorul Catalin Grasa a dispus inceperea unei anchete si intocmirea unui raport privind situatia in cauza in cadrul sectiei de Obstetrica Patologica.

De la Constanta la Bucuresti vestile circula mai greu sau deloc

Directorul Grasa ar trebui sa se cam grabeasca cu raportul si ancheta, deoarece surse din cadrul Maternitatii Constanta au confirmat faptul ca acesta nu este primul caz cand nou nascuti sunt infectati cu germeni capatati in spital dupa nastere, existand si alte cazuri de acest gen de la inceputul anului si pana acum.

In alta ordine de idei, controlul venit de la minister pe capul directorului cu pricina a plecat, deocamdata, dar dupa spusele celui controlat, se vor intoarce cu intariri de la Bucuresti. „Deocamdata, nu pot declara nimic oficial cu privire la acest lucru", ne-a declarat Catalin Grasa. Ceea ce nu am inteles noi a fost subita enervare cand s-a adus vorba de acest subiect.

Care sa fie cauza si mai ales efectul… Contactat de reporterii cotidianului „Replica", stupoare! Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza nu stia nimic cu privire la aceasta situatie, declarandu-ne: „Nu am fost anuntati de Directia de Sanatate Publica din Constanta despre acest caz. Nu stiu nimic despre moartea nou-nascutilor".

Insa, la sesizarea cotidianului nostru, acesta a declarat ca va dispune imediat efectuarea unei anchete pentru lamurirea situatiei. De asemenea, consilierul de imagine responsabil cu relatiile cu presa din cadrul ministerului, Oana Grigore, ne-a declarat ca: „Nu era normal ca sesizarea imediata sa nu ajunga la noi. Directia de Sanatate Publica trebuia sa faca sesizarea imediat".

Chiar asa, de ce Ministerul Sanatatii nu a fost anuntat cu privire la moartea celor trei bebelusi?