Kiss Kalman, liderul Uniunii Secuilor din Romania, ameninta ca va da in judecata Consiliului National Secuiesc daca nu va renunta la actuala denumire, deoarece nu reprezinta interesele secuilor.

In replica, liderul Scaunului Secuiesc Mures, Fodor Imre (foto), a apreciat ca actiunile USR nu au nici o valoare, pentru ca secuii nu au existat si nu exista altfel decat ca parte componenta a UDMR.

Potrivit lui Fodor, secuii fac parte din etnia maghiara, iar notiunea de secui nu este o notiune tipic ardeleneasca, deoarece secui au existat si in vestul Ungariei.

"Au fost acei tarani liberi care au fost liberi pentru ca au avut o structura militara pentru a pazi granitele", spune Fodor Imre, care arata ca tocmai acesta este punctul de plecare in revendicarile autonomiste privind Tinutul Secuiesc.

Reactia lui Kiss Kalman la aceste declaratii ale fostului primar de la Targu Mures a fost una deosebit de dura, acesta precizand ca este gata sa deschida un proces care sa oblige CNS sa isi schimbe numele.

"Daca dansii se mai leaga de acest nume de secui normal ca o sa pornim demersurile juridice la instantele competente ca sa nu mai foloseasca aceasta denumire de Consiliul National al Secuilor", a spus Kiss Kalman, potrivit caruia acest demers ar urma sa fie facut imediat dupa ce USR se va reinregistra ca organizatie civica a secuilor din Romania.

In ceea ce il priveste pe Fodor Imre, liderul USR a declarat despre acesta ca nu apara interesele secuilor ci probabil doar pe cele ale secuilor maghiarizati.

"Secuii au fost recunoscuti in Romania ca minoritate etnica pana in 1920 si noi luptam acum pentru a reveni la acel statut", a conchis Kiss Kalman, care s-a aratat gata sa ceara sprijinul forurilor internationale in acest sens.