Din informatiile pe care le-am obtinut de la Garda Financiara, practic, ultima vizita a inspectorilor economici a fost facuta in octombrie 2004, cand raportul oficial nu amintea de nici o neregula in privinta afacerilor derulate de IDAC Export 2000.

Suspiciunile au fost trezite abia dupa 27 aprilie 2005, data la care a fost emis un proces-verbal de incepere a verificarilor „pentru exporturile in comision de cherestea".

Ilie Filip, asociat unic la IDAC Export 2000 a spus, in momentul in care i-au fost solicitate actele contabile de catre organele de control fiscal, ca toate actele care ar putea face lumina in privinta afacerilor derulate de firma nemteana au fost date spre consultare contabilului firmei, Andrei Constantin.

Ulterior, nu a mai dat nici un alt amanunt, invocand vizitele constante ale unor prieteni din strainatate, mai exact de undeva din zona Germaniei.

De fapt, in momentul de fata cu greu se poate vorbi despre o evidenta contabila bine pusa la punct a IDAC Export 2000 Piatra Neamt. Aceasta, deoarece intr-una din noptile lunii mai, cu exactitate noaptea de 27 spre 28 mai a.c., toate evidentele contabile au ars.

Incidentul este in masura sa ridice suficiente semne de intrebare, daca este privit in amanunt. In seara respectiva, absolut toate actele reprezentative ale firmei au fost incarcate intr-un Citroen Xsara, proprietate a IDAC Export 2000, pentru a fi mutate de la sediul principal din Piatra Neamt.

Culmea coincidentelor, autoturismul a fost furat in aceeasi seara, nu peste mult timp luand foc pe raza comunei Tamasi din judetul Bacau. Cel putin aceasta este versiunea facuta publica de Ilie Filip, omul care a dat cel mai mare tun din istoria nemteana.

Dorind sa verificam aceasta ipoteza, am contactat atat reprezentantii organelor de Politie din comuna amintita, cat si autoritatile locale.

Agentul-sef Tarcuta Gheorghe, care are in grija linistea locuitorilor din Tamasi, ne-a declarat ca "nu a ars nici o masina pe raza comunei Tamasi in perioada amintita." Gheorghe Tamas, primarul comunei, ne-a confirmat informatiile transmise de agentul Politiei, prin aceasta misterul ce pluteste asupra actelor contabile de la IDAC Export 2000 fiind mult accentuat.

In aceeasi ordine de idei, absolut toate evidentele contabile informatizate au fost de asemenea pierdute in intregime. Motivul, banal si in acelasi timp greu de acceptat, tine de interventia unor virusi care au facut imposibila recuperarea datelor firmei din computerele afectate.

Acest sir al coincidentelor ce au dus la disparitia integrala a datelor privind afacerile derulate in ultimii ani de IDAC Export 2000 Piatra Neamt nu face altceva decat sa sporeasca o serie de suspiciuni care au intrat deja in vizorul celor in drept de a lua atitudine.

Parerea contabilului

Constantin Nistor, comisar-sef al Garzii Financiare, ne-a oferit situatia suspecta in care au fost puse in practica afacerile cu marca IDAC Export 2000.

Din cele aflate cu aceasta ocazie reiese faptul ca, dupa ce au fost studiate acte ce priveau rambursarea de TVA a unor sume ce se invarteau in jurul a 275 miliarde lei, s-a descoperit ca de fapt era vorba de cel putin inca 50 de miliarde in plus. Este vorba de bani primiti de la bugetul de stat in baza rambursarilor de TVA pentru exporturi de cherestea.

Interesant este faptul ca aceste exporturi au existat doar in scripte, nefiind vorba de transporturi reale de masa lemnoasa catre strainatate. In urma unor controale mai amanuntite, au fost descoperite inca 6 facturi, cel mai probabil false, dintre care trei priveau exporturi de rulmenti si trei transporturi de cherestea.

Andrei Constantin, care s-a ocupat de evidenta actelor fiscale de la IDAC Export 2000 Piatra Neamt, a declarat ca a prestat servicii de contabilitate pentru firma amintita, dar nu ca angajat al societatii. Modul in care erau finalizate afacerile insa lasa de dorit.

Din cele spuse de fostul contabil, se pare ca Ilie Filip aducea la contabilitate unele acte pentru care cerea inregistrarea in evidentele contabile tinute de Andrei Constantin, plecand cu ele fara a le lasa spre analizare.

In luna aprilie a anului curent, unicul asociat al IDAC Export 2000 si-a cumparat un computer si a venit cu un specialist in domeniu, copiind marea majoritate a datelor din calculatorul de la contabilitate pe un CD.

Cel mai probabil, in momentul in care au fost copiate informatiile a aparut in schema si virusul care a facut zob intreaga baza de date aflata in calculatorul lui Andrei Constantin.

Interesant este faptul ca IDAC Export 2000 nu era singura firma ale carei acte contabile erau asigurate de Constantin. Dar, totusi, in momentul virusarii au disparut din memoria calculatorului doar fisierele in care erau stocate informatiile privind finantele IDAC Export 2000.

Restul datelor din calculatorul contabilului au ramas intacte, sporind suspiciunile asupra modului in care au fost derulate biznisurile firmei nemtene.

Probabil ca aceste masuri drastice au fost generate de unele discutii nu neaparat rectilinii purtate intre contabil si Ilie Filip. Acesta din urma a sustinut tot timpul ca nu exista nici un act care sa poata fi suspectat de incorectitudine, dar cu toate acestea, nu lasa niciodata hartiile in grija contabilului.

Totusi, prin conturile IDAC Export 2000 au trecut in decurs de numai zece luni sume exorbitante, de aproximativ 332 miliarde lei, bani proveniti exclusiv din rambursari de TVA. Erau luni in care IDAC Export 2000 primea din rambursari sume de 20, 30 sau chiar mai multe zeci de miliarde lei. Doar ca exporturile, fiind fictive, nici actele nu aveau o acoperire reala.

Problemele existente la IDAC Export 2000 nu puteau fi ascunse la nesfarsit, desi s-a beneficiat de "sprijinul" constant al functionarilor de la Finante.

Contabilul s-a declarat nedumerit de faptul ca nu a fost chemat niciodata cand erau puse la cale controalele de stat, desi functia pe care o detinea impunea acest lucru, tinand cont ca el era singurul om care avea acces la orice informatie contabila. Sau, cel putin, asa credea el.

Nume grele asociate cu IDAC

Se pare ca actualii directori de la Finante au fost pusi la interventia lui Gheorghe Popescu, fostul viceprimar si actual sef mare la Agentia Nationala pentru Locuinte.

Acesta a fost implicat impreuna cu fostul director de la Finante dinainte de 2000, Cornel Sasu, si cu un alt angajat al Finantelor, un anume Gheorghiu, in constructia sediului Directiei Generale a Finantelor Publice, ridicat de SC Alpin, din Piatra Neamt.

Ca sa i se inchida gura, Gheorghiu a fost promovat de Consiliul Local membru in Consiliul de Administratie al Publiserv. Popescu si Sasu si-ar fi luat la vremea respectiva primele masini Daewoo, in timpul constructiei sediului. Din pacate actualul sef de la ANL nu a putut fi de gasit pentru a confirma sau infirma cele spuse mai sus.

In numarul trecut al GAZETEI am afirmat ca si prefectul Toader Mocanu ar avea legaturi cu IDAC Export 2000, societatea fiind cea de la care ar fi achizitionat un jeep. Din verificari reiese totusi ca prefectul are doar un Volkswagen Passat de culoare alba cumparat de la Cybernet.

Contactat telefonic relativ la legaturile pe care le are cu IDAC Export 2000, prefectul Toader Mocanu a fost foarte retinut in afirmatii: "Nu este adevarat nimic din ce imi spuneti".

Directorul Art Class Bistrita Nasaud, comisionarul vamal al societatii nemtene, si-a declinat orice responsabilitate in privinta neregulilor de la IDAC Export 2000. Craciun Nucu ne-a declarat ca la firma pe care o conduce "se prezinta agentul economic cu actele, iar noi nu facem decat declaratia vamala.

Noi nu verificam decat scriptic. Raspunderea este doar a societatii care se prezinta la noi".

Fostul sef al Finantelor nemtene, Valerian Mihaila, a fost prudent in declaratii: "eu nu mai sunt director si nici nu aveam atributii in acest sens. Semnatura o punea directorul coordonator de la Serviciul de control. Eu nu am semnat nimic pentru IDAC Export 2000. Si nu am nici masina de la aceasta firma".

De mentionat este faptul ca pe vremea "guvernarii" Mihaila la DGFP Neamt, director coordonator la Serviciul de control a fost o perioada Elena Nicolau – pozitie interimara – si Jenica Vrabie.

Cu toate acestea, din unele surse, se pare ca exista negru pe alb scris ca fostul sef al Directiei Finantelor Publice, Valerian Mihaila, a "cumparat" de la IDAC Export 2000 un Land Rover, an de fabricatie 2001, inmatriculat pe 30 septembrie 2004, cu numarul de inmatriculare NT 05 JWB.

Fostul adjunct de la Finante, Stefan Dolhescu se plimba cu un VW Golf 1,95 TDI (luat tot de la IDAC Export 2000), an de fabricatie 2003, inmatriculat NT 05 KXZ la 21 septembrie 2004. Alti functionari de la Directia de Finante au masini cumparate... insa figureaza ca provenienta "import".

Politistii cred ca si aceste masini sunt aduse de acelasi patron.

Conform altor informatii insa, Land Rover-ul cu pricina nu a fost cumparat de la IDAC Export 2000. Masina ar fi fost vanduta de SC CONADI SRL, cu profil de paza si protectie.

Aceasta firma este a cumnatului inspectorului de la Finante Daniel Kudera, protejat al conducerii, individ care are o societate ce se ocupa cu termopane, pe numele sotiei, societate care a efectuat lucrari la apartamentele sefilor, Barna si Dolhescu, respectiv la casa lui Mihaila.

Referitor la masini cumparate de functionari din directie, putem aminti numele lui Daniel Kudera, precum si comisari din Garda Financiara, cum ar fi Nicodim Ovidiu. Din calculele afacerilor cu masinile de la IDAC Export 2000 nu ies procurori, politisti, judecatori si alte personaje asupra carora vom reveni.

Spaga pusa la bataie de IDAC Export 2000 Piatra Neamt – 50.000 euro plus o masina de productie nemteasca – a fost oferita comisarului-sef de garda Costica Nistor. Acesta a refuzat se pare oferta, datorita schimbarilor care se fac.

Din acest motiv, se pare ca Nistor va ramane pe functie datorita actiunilor demarate in scandalul IDAC Export 2000.