Interese financiare de anvergura determina autoritatile romane sa inchida ochii si sa ascunda populatiei pericolul reprezentat de radiatiile electromagnetice emise de antenele GSM pentru sanatatea oamenilor. Oradeanul Pavel Mudura a simtit pe pielea lui efectul devastator al radiatiilor.

El poarta un razboi pe viata si pe moarte cu cei care i-au distrus sanatatea pentru ca adevarul despre antenele mortii sa iasa la lumina.

In ultima vreme, dezvoltarea retelelor de telefonie mobila constituie subiectul unor dezbateri furtunoase, chiar si in plenul legislativ al tarii. Acestea sunt datorate rezultatelor unor studii stiintifice care au demostrat, fara tagada, faptul ca antenele GSM emit radiatii electromagnetice care afecteaza sanatatea.

O tumoare suspecta

In noiembrie 2003, oradeanul Pavel Mudura si-a vazut moartea cu ochii. Omul a locuit, vreme de cinci ani, in imediata apropiere a perimetrului in care sunt amplasate sase antene GSM. Barbatul a fost supus unei interventii chirurgicale deosebit de dificile pe creier.

Pavel Mudura este convins ca antenele, montate chiar deasupra apartamentul sau din Centrul Civic, i-au pus viata in pericol. Sanatatea i s-a deteriorat considerabil la cativa ani dupa amplasarea acestora.

Mudura a dat in judecata operatorul de telefonie MobiFon SA, administratorul retelei Connex, care este proprietarul instalatiei de emisie, numita in termeni tehnici si „statie de baza”.

Oradeanul este primul roman care declama public ca sanatatea i-a fost periclitata de antenele GSM si care solicita in instanta indepartarea acestora.

Procese similare, in care operatorii de telefonie mobila au fost acuzati pentru nocivitatea instalatiilor care asigura retransmisia convorbirilor, au fost inca de cativa ani pe rolul instantelor din diferite tari ocicdentale.

In Romania nu sunt reglementari clare in privinta amplasamentului antenelor GSM, precum in tarile mai avansate tehnologic si in care protectia sanatatii populatiei nu este doar o simpla gluma, state in care legislatia prevede amplasarea antenelor la minim 150-300 de metri departare fata de scoli, spitale, institutii publice si interzice amplasarea acestora pe blocurile de locuinte.

In Romania, pentru rechinii telefoniei mobile lucrurile sunt mult mai simple: companiile negociaza cu administratorii de bloc amplasarea periculoaselor instalatii si bat palma, fara a-i informa pe locatari despre efectele radiatiilor emise de acestea.

Contra unor chirii grase si stimulante, administratorii permit amplasarea antenelor incalcand in mod flagrant Legea Locuintei (Legea nr. 114/1996), care prevede ca, pentru incheierea contractului, este nevoie de acordul scris al celor direct afectati, cum este, in speta, Pavel Mudura.

Dar, cand e vorba de bani, legea ramane in multe cazuri o simpla insiruire de vorbe goale.

Banul, ochiul dracului

In 30 septembrie 1998, Asociatia de Proprietari „Centrul Civic A2” a inchiriat catre MobiFon SA o parte din planseul blocului A2 pentru amplasarea a sase antene GSM si a instalatiilor aferente. Contractul a fost incheiat pe o perioada de cinci ani.

„Antenele si echipamentul care le deserveste au fost montate chiar deasupra apartamentului meu din toamna lui 1998”, spune Mudura. „Dupa 3-4 ani am inceput sa resimt puternice dureri de cap.

Nu mi-am dat seama atunci ca ar putea proveni de la radiatiile emise de antene dar, dupa ce am consultat literatura de specialitate, am realizat ca locuiesc mult prea aproape de instalatiile ce emit radiatii electromagnetice si ca acestea sunt periculoase.

In cele din urma, nu am mai putut suporta durerile de cap si cand mi s-au facut investigatii de specialitate, mi s-a descoperit un hematom pe creier. Am fost supus unei interventii chirurgicale anevoioase si, dupa operatie, am decis sa nu mai locuiesc acolo, iar de atunci nu mai am probleme. Dar de cate ori vizitez apartamentul, am dureri de cap.

Nu am alta solutie decat sa fac naveta, pentru ca nu vreau sa mor! De aceea, pana vor fi mutate antenele, locuiesc la parinti, in comuna Alparea. Am cerut in instanta mutarea antenelor, dar cei de la MobiFon nu s-au aratat de acord, pretextand ca radiatiile nu sunt periculoase. Sper sa pot dovedi totusi acest lucru.

Cred ca e dreptul meu sa-mi apar sanatatea!” a mai spus Mudura.

Printre recomandarile de pe biletul de iesire din spital al oradeanului este consemnata „evitarea expunerii prelungite la campuri electromagnetice”, semnat dr. medic primar neurochirurg Daniel Petrescu, Institutul de Boli Cerebelo-Vasculare „Vlad Voiculescu”, din Bucuresti.

In octombrie 2003, contractul dintre MobiFon si „Asociatia Centrul Civic A2” a expirat. Insa compania a „plusat” pentru reinnoirea contractului, fiind de acord sa plateasca 1.000 de dolari pe luna pentru spatiul inchiriat de pe acoperisul blocului.

In fata acestei oferte tentante, locatarii au decis sa reinnoiasca contractul, fara a se gandi si la situatia celor afectati de radiatii. Semnatura lui Mudura nu apare pe hartia prin care locatarii si-au dat acordul de prelungirea a contractului.

Asta, desi legea privind aprobarea normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii Locuintei (nr. 114/1996), precizeaza ca „schimbarea destinatiei spatiilor comune nu se va putea face decat cu acordul majoritatii membrilor asociatiei de proprietari si cu al celor direct afectati din vecinatate”.

Lege facuta pe bani

„Romania nu a elaborat o reglementare legala decat in domeniul frecventelor foarte joase, estimand ca nu are mijloacele tehnice de a controla aplicarea unei reglementari in domeniul radiofrecventelor.

Prin montarea antenelor si a unui dulap RBS direct pe planseul apartamentului meu, se incalca recomandarea 1999/519 a Consiliului Europei in ceea ce priveste asigurarea unui nivel ridicat de protectie tuturor cetatenilor prin masurile privind campurile electromagnetice ”, explica Pavel Mudura.

Din pacate, legea romana este discriminatorie. In zonele aflate in apropierea antenelor se pot depasi limitele de radiatie recomandate. Operatorului retelei i se recomanda doar sa previna accesul publicului la aceste zone, instaland antenele in varful stalpilor sau pe cladiri inalte.

Dar autoritatile romane nu si-au pus problema ce se va intampla cu cei care au apartamentele chiar in imediata apropiere.

Mudura a mai dezvaluit si matrapazlacurile prin care MobiFon incearca sa aplaneze scandalul devenit deja public. „Am avut o runda de conciliere in 23 mai 2005 cu avocata MobiFon, avocatul Asociatiei de Proprietari «Centrul Civic A2» si cu presedintele asociatei.

Inainte de aceasta, mi-au trimis un document, care cuprindea o propunere de conciliere in conditii pe care eu le consider inacceptabile. Printre altele, ei imi impuneau sa pastrez tacere deplina asupra oricarui aspect legat de antenele GSM plasate deasupa apartamentului meu.

Nu mi s-a oferit nici un fel de despagubire si nici vreo garantie ca, daca antenele vor fi amplasate mai incolo cu cativa metri, nu imi va mai fi afectata sanatatea. Eu cerusem sa garanteze ca nivelul radiatiilor va fi sub un miliwatt/mp ca urmare a aplicarii solutiei tehnice propuse de tehnicienii MobiFon.

Insa nu au acceptat sub nici o forma aceasta conditie, desi ei afirma ca in urma masuratorilor facute de ei, nivelul radiatiei este de 1.000 de ori mai mic decat limita de siguranta ceruta de mine. Ca urmare, actiunea deschisa de mine in instanta impotriva lor continua.

Sunt decis sa lupt pana la capat pentru a mi se face dreptate!”a mai spus Mudura.

Un secret ferit de ochii presei

Dar tot Mudura a fost cel care a mai intins o data mana, conciliant, invitandu-i pe reprezentantii MobiFon la rezolvarea pe pe cale amiabila a conflictului. La dosarul cauzei este anexat raspunsul comunicat de firma de avocati care reprezinta MobiFon.

„Avand in vedere continutul «Invitatiei la conciliere», in care se repeta motivul mutarii instalatiei GSM intr-o alta locatie «in vederea evitarii expunerii la radiatii», iar pe de alta parte, avand in vedere ca MobiFon contesta orice legatura de cauzalitate intre starea sanatatii reclamantului Mudura

Pavel si amplasarea antenei GSM si totodata contesta existenta vreunei fapte ilicite savarsite de subscrisa in legatura cu efectele campului de radiatii electromagnetice emise de statia de baza, avand in vedere ca MobiFon afirma respectarea legislatiei si normativelor aplicabile in domeniu, pentru a stinge neintelegerea creata de Mudura Pavel, MobiFon a gasit o formula tehnica de mutare a antenei si statiei de baza”.

Insa cu conditia stricta ca reclamantul sa renunte la orice alte pretentii si, mai presus de toate, sa nu faca public diferendul cu administratorul Connex.

„Mutarea acestei antene la o alta locatie impune insa ca reclamantul Mudura Pavel sa recunoasca si sa renunte, nu numai la judecata actiunii precizate, ci si la acuzatia (motivarea) ca boala (suferinta) sa a fost determinata/intretinuta de radiatiile electromagnetrice emise de antena si statia de baza pentru telefonie GSM proprietatea MobiFon SA.

Pe cale de consecinta, reclamantul Mudura Pavel sa renunte la orice pretentie de ordin materiale sau moral legata de activitatea noastra si sa se abtina de la orice demers public (de exemplu, publicarea in presa a oricaror comentrarii privind activitatea MobiFon S.A.)” — se spune in acelasi document. Aceasta propunere nu a fost acceptata de Mudura.

Mai ales ca angajatii Inspectoratului Judetean de Politie Bihor, institutie care are sediul in Parcul Traian din Oradea, primesc, printre alte sporuri salariale, si un asa-numit „spor de antena”.

Pentru radiatiile produse de o antena GSM amplasata… pe blocul de peste drum, fapt confirmat de purtatorul de cuvant al institutiei, subinspectorul Alina Popa.

Pericolul din spatele legii

GAZETA a solicitat punctul de vedere al MobiFon referitor la acest caz, unic in Romania. Raspunsul primit, alambicat si plin de termeni tehnici, incearca sa demonstreze ca antenele GSM sunt amplasate legal, ca ele nu reprezinta nici un pericol etc. Din acesta citam:

„In ceea ce priveste echipamentul instalat in amplasamentele MobiFon, va informam ca punerea in functiune, utilizarea echipamentului radio si frecventa de lucru sunt conditionate atat de normele legislative in vigoare, corelate cu prevederile licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru furnizarea de retele publice si servicii de comunicatii electronice, atribuite MobiFon de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, cat si de prevederile legale ce revin Inspectoratului General al Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, in baza documentelor eliberate si in urma masuratorilor si verificarilor efectuate asupra tipului de echipament.

Proiectarea si exploatarea retelei GSM este realizata astfel incat expunerea populatiei sa nu depaseasca nivelurile stabilite de aceste reglementari.

Echipamentele functioneaza la joasa tensiune si emit niveluri reduse de campuri de radiofrecventa, intelegand prin aceasta ca, la masurare, valorile intensitatii campului electromagnetic se situeaza in mod normal sub 1% fata de limitele la nivelul solului stabilite de standardele pentru publicul larg.

Campurile de radiofrecventa emise de antenele GSM sunt campuri electromagnetice de tip neionizant, similare celor folosite in transmiterea emisiunilor de televiziune sau radio si intalnite de asemenea in diverse alte aplicatii, cum ar fi telecomenzile radio sau dispozitivele gen „walkie talkie”.

Este foarte important a nu confunda undele radio de tip neionizant cu radiatia de tip ionizant generata de surse radioactive (ca de exemplu radiatia de tip Gamma).

Pentru a asigura un nivel inalt de protectie a publicului, la nivel international au fost elaborate standarde de limitare a expunerii la campurile de radiofrecventa, care stabilesc si marje de siguranta considerabile.

Pentru expunerea populatiei, ICNIRP — (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) a stabilit ca nivelul de expunere acceptat sa fie de 50 de ori mai mic decat nivelul la care s-a stabilit ca exista efecte asupra sanatatii.

Pentru a efectua masuratori in zonele din apropierea statiilor de baza, ICNIRP specifica nivelurile de referinta. Nivelurile de referinta aplicabile publicului larg, stabilite de ICNIRP, se stabilesc pe cantitati, cum ar fi intensitatea campului electric si magnetic sau densitatea puterii absorbite.

Aceste niveluri de referinta sunt relativ usor de masurat si exista instrumente de masura in acest domeniu. Respectarea acestor niveluri de referinta stabilite pentru «scenariul cel mai pesimist» garanteaza respectarea restrictiilor de baza.

Analizele stiintifice efectuate pe plan international nu au dovedit ca sanatatea umana este afectata atunci cand nivelurile de expunere sunt sub limitele stabilite de reglementarile universal acceptate.

In Romania, reglementarile in vigoare privind limitele admisibile si metodologia de masurare sunt prevazute de Ordinul Ministerului Sanatatii Nr 1007/13.12.2002 publicat in Monitorul Oficial Nr. 929/18.12.2002, limite ce sunt armonizate la nivel international.

Expertizele independente, rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care au evaluat cercetarile efectuate pana in prezent, nu au identificat nici un risc biologic asupra sanatatii asociat cu energia undelor radio provenind de la statiile de baza amplasate in zone accesibile publicului.

Aceasta pozitie este sustinuta si de studiile Institutului de Sanatate Publica in urma expertizelor efectuate atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, privind riscul asupra sanatatii asociate statiilor de baza GSM din reteaua Connex.

In ceea ce priveste procesul initiat de catre dl Pavel Mudura, pana cand instanta de judecata nu va emite o decizie, nu suntem in masura sa comentam sustinerile domnului Mudura.

Dorim totusi sa mentionam ca, in cazul amplasamentului in cauza, la cererea Asociatiei de proprietari, MobiFon a efectuat impreuna cu autoritatile competente din Romania o serie de masuratori atat in anul 2003 (la care a participat si domnul Mudura), cat si in 2004.

Precizam ca rezultatul masuratorilor nu a evidentiat depasiri ale normelor mentionate mai sus din legislatia in vigoare, masuratorile efectuandu-se atat pe terasa cat si in apartamentul dlui Mudura”. Semnat Aurelia Dragomirescu, Senior Director din Departamentul juridic al MobiFon SA.

In raspuns nu se explica motivele pentru care administratorul retelei Connex este de acord sa isi mute instalatia din amplasamentul existent si nici de ce lui Pavel Mudura i s-a impus sa nu divulge presei nimic despre diferendul cu MobiFon.

In mod ciudat, conducerea MobiFon a reusit „performanta” sa ofere o explicatie kilometrica despre tot ce li se parea lor important, insa a evitat in mod deliberat sa explice santajul aplicat in cazul Mudura si modul prin care s-a incercat ingradirea celui mai elementar drept constitutional al unui cetatean dintr-un stat democratic, dreptul la libera exprimare.

Recomandarea Consiliului Europei, 519/1999 prevede: „limitarea expunerii publicului la campurile electromagnetice de 0 — 300 GHz, asigurand un nivel ridicat de protectie a sanatatii contra expunerii la campuri electromagnetice.

Este imperativ de a proteja publicul contra efectelor nocive adeverite pentru sanatate, care pot surveni in urma expunerii la campuri electromagnetice etc.”

Operatorul de telefonie mobila a incalcat cu nonsalanta dreptul constitutional la libera exprimare, interzicandu-i oradeanului Pavel Mudura sa comenteze, in vreun fel, litigiul ajuns in instanta.

„Reclamantul Mudura Pavel sa renunte la orice pretentie de ordin material sau moral legata de activitatea noastra si sa se abtina de la orice demers public (de exemplu, publicarea in presa a oricaror comentrarii privind activitatea MobiFon SA)”, se stipuleaza in propunerea de conciliere a celor de la Mobilfon SA.

Telefoane cancerigene

Conform studiilor stiintifice in domeniu, energia undelor electromagnetice este absorbita de organismele vii, iar acest lucru poate determina o incalzire a tesuturilor. Este ceea ce numim efectul termic al undelor electromagnetice. Unele studii evidentiaza insa si alte tipuri de efecte ale undelor electromagnetice, numite efecte non-termice.

Interactiunea unui tesut biologic cu o sursa de camp electromagnetic depinde de frecventa sursei. Razele X, undele radio si undele EMF, de la liniile de inalta tensiune, sunt toate parti ale spectrului electromagnetic si caracterizate de frecvente proprii.

Frecventa este rata cu care campul electromagnetic isi schimba directia si este masurata in Hertz (Hz), unde 1 Hz reprezinta un ciclu/sec si 1 MHz, un milion de cicluri pe secunda. Chiar si antena telefonului mobil emite unde electromagnetice.

Telefoanele celulare opereaza la o frecventa de lucru de 860-900 MHz iar, mai nou, la frecvente cuprinse intre 1800-1900 MHz.

La extrem de inalta frecventa, caracteristica razelor X, particulele electromagnetice au suficienta energie pentru a rupe legaturile chimice. Asa se explica faptul ca razele X distrug meterialul genetic al celulelor, cresc probabilitatea aparitiei cancerului sau a nasterilor mutante.

Experimentele efectuate de cercetatori pe sobolani au demonstrat ca genele ADN pot fi deteriorate de radiatiile electromegnetice, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicatie plauzibila pentru aparitia tumorilor in cazul subiectilor expusi la radiatii electromagnetice.

Un studiu american mentioneaza ca dintre efectele directe asupra corpului uman sunt tulburari de comportament, afectarea nervilor si a fatului, cataracta, modificari ale chimiei sangelui si scaderea imunitatii organismului.