Telegrama MISA. Tabara de Ayurveda. Stop. In Maramures. Stop. Eveniment (declarativ) benefic si pozitiv. Stop. Organizator (declarativ) Asociatia Nationala pentru Promovarea Medicinelor Neconventionale. Stop. Sefii taberei, alergici la ziaristi. Stop. Bodyguard. Stop.

Site-ul oficial al Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) anunta desfasurarea in perioada 11-17 iulie a unei tabere de Ayuverda in Maramures, undeva intre localitatile Cavnic si Budesti. Conform site-ului MISA, organizatorul a fost Asociatia Nationala pentru Promovarea Medicinelor Neconventionale (ANM). Asa ca am descins.

Andrei Gamulea, "seful" taberei, a refuzat sa lamureasca daca evenimentul are vreo legatura cu controversata scoala de yoga, a carui lider spiritual este urmaritul international Gregorian Bivolaru si, contrar informatiilor de pe site-ul MISA, sustine ca asociatia organizatoare este Prietenii naturii.

Devenind suspiciosi, organizatorii au sustinut ca evenimentul nu are nimic de-a face cu yoga, desi in "programul spiritual" erau incluse sedinte de hatha-yoga.

La locul faptei

Dupa zona Icoana, o tablita avertizeaza, solemn: Tabara, 800 de metri. Dupa un deal, departe de ochii curiosilor, zeci de masini si corturi. De abia patrundem in perimetrul taberei, ca doi tineri, cu constitutie de bodyguard, ne iau la intrebari. Declaram scopul vizitei. Suntem "escortati" in afara taberei si ni se spune sa asteptam.

Ni se cer detalii despre publicatia noastra. Abia apoi il intalnim pe Andrei Gamulea, un fel de sef al Taberei. Dupa ce se intereseaza ce tenta vrem sa dam articolului, Gamulea accepta sa ofere cateva informatii vagi: "sunt persoane din toata tara. Au venit cam 100-150 de participanti (numarul lor variaza, pentru ca oamenii mai vin, mai pleaca) pentru ca le place in mijlocul naturii.

Scopul Taberei e scopul oricarui om care iese in mijlocul naturii, am venit in primul rand sa ne relaxam. Sunt mai multe asociatii care participa, generic se numesc Prietenii Naturii."

Rostim cuvantul MISA. Greseala. Dialogul devine tensionat. „Scandalul cu MISA a fost creat de presa. Dumneavostra puneti intrebarea ca un om de presa, si ati vrea un raspuns: da sau nu. Dar nu va raspund la intrebare pentru ca e o intrebare prost pusa. Noi avem acordul proprietarului sa facem Tabara aici, nu cream probleme...

Programul este trecut pe site-ul yogaesoteric pentru ca si ei (MISA, n.red.) au o activitate spirituala si o activitate legata de natura, de ce e bun pentru oameni. Sunt activitati conexe", spune Gamulea. In discutie intervine o doamna care refuza sa-si dezvaluie identitatea.

Doamna confirma ca Prietenii Naturii sunt prieteni si cu MISA: "noi avem legatura cu mai multe grupari nu numai cu MISA, care e un grup spiritual foarte mare, nu poti sa-l negi, exista!"

Fotografiatul, interzis!

Dialogul este insa frant din nou. Unul dintre bodyguarzi suspecteaza ca soferul unei masini care tocmai trecuse prin zona e ziarist si ar fi filmat sau ar fi fotografiat Tabara. Urmeaza un fel de interogatoriu ca pe timpul Militiei. "Sunt colegii dumneavoastra? Cine sunt?" Incercam sa lamurim. Se declanseaza o avalansa de avertismente.

Doamna spune raspicat: "va spun din start, noi suntem foarte prietenosi cu oamenii care sunt oameni! Daca va fi un articol urat, va avertizam!, nu scapati de judecata! Nu discutam. Altfel, cu tot dragul".

Situatia devine si mai incordata, in momentul in care rostim cuvantul yoga: "aici nu este tabara de yoga, ati venit gresit. Tabara de yoga e in alta parte. Dar cum ati ajuns la concluzia ca e tabara de yoga? Este o tabara in natura, ca de aia ne chemam Prietenii Naturii." Aha!

Eliade ar fi fost yoghin!

Dupa alte momente penibile, Gamulea dezvaluie motivul suspiciunilor: "am avut de-a face cu multe persoane care ne-au rastalmacit cuvintele si au procedat intr-un mod nedrept, injust. Drept pentru care noi actionam pe cale juridica. Ne permitem a nu va da mai multe detalii.

Daca este un articol corect, care reflecta realitatea, vom da mult mai multe detalii, pentru ca nu vrem sa dam curs unui curent de opinie defavorabil. Daca intr-adevar sunt 20-100 care fac yoga, nu putem generaliza. Este spatiu privat. Ce daca printre acesti oameni sunt unii care practica yoga sau nu? Ar fi o mare nedreptate si discriminare sa pui anatema pe ei. E alegerea lor.

Faptul ca s-a creat curentul acesta in presa e un lucru reprobabil si trist pentru o tara in care, totusi, vrem libertate."

Doamna misterioasa completeaza: "Eliade, daca ar fi trai, probabil acuma ar fi fost yoghin. Noi, acum, ne mandrim cu el, ca e Eliade, dar bietul ce-a trait la viata lui…"

Trecand de la discursul obsesiv in care a fost inclus Eliade, ne gandim ca, la fel de probabil, organizarea acestei tabere ar fi un fapt benefic, macar prin prisma tentativei de a stopa un mod de viata nesanatos si o atitudine indiferenta fata de natura.

Numai ca exista trei contradictii (avem si noi dreptul la o doza de paranoia, nu numai "prietenosii" de la Prietenii Naturii sau cum s-or fi numind):

1. De ce pe site-ul MISA, asociatia organizatoare e ANM, nu Prietenii Naturii?

2. Daca numarul yoghinilor din Tabara e irelevant, de ce cinci din cele sapte zile ale evenimentului include si organizarea unor sedinte de 2 ore de hatha-yoga?

3. Din moment ce Andrei Gamulea, organizatorul Taberei, semneaza articole postate pe site-ul MISA, de ce nu recunoaste ca are o relatie, cel putin de colaborare, cu gruparea lui Bivolaru?