Galatiul nu se numara printre cele mai frumoase orase din Romania si nici printre cele mai bogate. De fapt, este unul dintre cele mai sarace, cu un somaj foarte ridicat, un potential turistic scazut si fara perspective pentru absolventii multor facultati.

Orasul situat langa Dunare a fost adesea identificat cu combinatul siderurgic, principalul furnizor de locuri de munca, pe vremea comunismului, pentru locuitorii din zona Moldovei.

Aceasta mega-uzina de otel, care intretinea sute de mii de romani, a fost cea mai de pret comoara a orasului si toate afacerile mari, mai mult sau mai putin legale, se invarteau aici. Dupa caderea comunismului cat si dupa privatizarea combinatului, cele mai grase contracte au migrat spre o serie de institutii publice conduse de diversi politicieni (Primarie, Consiliul Judetului, Prefectura, s.a.m.d.).

Pe baza unor contracte corecte sau paguboase, incheiate de stat cu diverse firme, s-au scurs pana acum anual sute de mii de miliarde, care au intrat direct in conturile unor firme - o parte apartineau unor diversi mahari sau aveau legaturi cu mediul politic.

In felul acesta au fost construite la Galati adevarate imperii financiare. Afaceristii care nu s-au folosit parghiile politice in acest oras sunt putini, dar au reusit sa isi caleasca in timp firmele si sa le faca profitabile si dupa ce valul unei guvernari a trecut.

Cotidianul Impartial va prezinta o radiografie a mediului de afaceri din judetul Galati cu toti cei care invart legal sau ilegal sute de miliarde.

Luxten +Transpec, stapane la Galati

Consiliul Judetului Galati a fost si este considerat o mana cereasca pentru toti cei care si-au dezvoltat firmele si implicit si-au marit cifra de afaceri prin intermediul banilor de la stat. Anual aceasta institutie incheie zeci de contracte cu diverse firme pentru repararea drumurilor din judet, pentru reconsolidarea unor cladirii, pentru prestarea unor servicii sau pentru dotarea unor institutii publice aflate in subordine.

Desi pe fata se respectau mereu modalitatile de atribuire a unor contracte, in anii anteriori faceau afaceri cu Consiliul Judetului mai mult firmele in spatele carora se aflau diversi manageri cu simpatii politice.

Firme ca Romlotus, Satco sau Ratna au ras in trecut multe licitatii cu Consiliul Judetului pentru dotarea cu calculatoare a institutiilor publice, asigurarea serviciilor de catering sau distribuirea unor produse lactate catre scolarii din judet.

Odata cu schimbarea conducerii de la Consiliul multe firme de acest gen au disparut brusc, iar in locul lor au aparut altele. Ratna si Satco nu se mai regasesc de un an de zile pe lista favoritelor Consiliului Judetului.

Acum au aparut: SC Cristal 2004 SRL (care se ocupa de curatenia parcului de langa Consiliul Judetului), SC Mister e Comexim SRL, Paco International SRL si Getica SRL.

Imediat dupa ce Eugen Durbaca (PC) a venit la conducerea Consiliului Judetului, contractul firmei ce se ocupa de curatenie a fost reziliat si a fost selectata societatea Cristal, tocmai din judetul Vrancea. Presa a scris atunci ca in spatele acestei firme s-ar afla o apropiata a lui Eugen Durbaca.

Alte doua firme care isi sporesc acum cota de afaceri cu bani de la buget sunt Luxten Lighting SA si Transpec SA. Cele doua nu detin contracte cu Consiliul Judetului, ci cu Primaria municipiului Galati, condusa de primarul Dumitru Nicolae (PSD).

Firma Luxten (la care a lucrat si ministrul internelor, Vasile Blaga, originar din Oradea - orasul este iluminat tot de Luxten) a castigat numeroase contracte cu mai multe primarii din tara, iar in Galati a devenit pentru concurenta cea mai de temut societate.

Cu primaria condusa de Dumitru Nicolae, Luxten a incheiat un contract de 10 milioane de euro pentru iluminatul stradal. In zona Moldovei, Luxten a mai incheiat de-alungul timpului contracte cu cu Primaria Constanta, condusa de pesedistul Radu Mazare.

Contractul de acolo a fost obtinut de Luxten in tandem cu o firma administrata de o persoana ce se ocupa si alte firme aflate din sfera de interese a clanului Mazare. La Bacau, Luxten a executat instalatia de nocturna a stadionului Dumitru Sechelariu, cand baronul PSD cu acelasi nume era primar.

Coincidenta sau nu, o alta firma care a castigat recent un contract gras cu Primaria Galati este Transpec SA, societate ce functioneaza in acelasi sediu cu firma Luxten.

Transpec a castigat un contract pentru semaforizarea orasului, iar unul dintre actionarii acestei firme este Adrian Marcel Comsa, sotul ziaristei de investigatii de la cotidianul Viata Libera (condus de Radu Macovei si Katia Nanu), Alina Comsa Durbaca.

Modul in care societatea a castigat licitatia este si el foarte interesant. Primaria a trimis invitatii la sase societati de profil din Galati, printre care s-au numarat Transpec si bineinteles temuta Luxten. La licitatie nu au mai avut curajul sa se prezinte decat Transpec si o oarecare IVA SRL. In cele din urma primaria a preferat firma Transpec.

Firme scoase din carti dupa alegeri

Dupa esecul PSD-ului la alegeri, majoritatea firmelor care au incheiat in trecut licitatii cu Consiliul Judetului si Prefectura (conduse de Alianta si PUR) nu au mai reusit sa inhate nici un contract cu bani de la buget. Unele nu au mai participat la licitatii iar altele pur si simplu nu au avut nici o sansa datorita faptului ca au fost suspectate de afinitati PSD.

Satco 2000 SRL (Complexul Master) a castigat numeroase licitatii cu CJ pe vremea cand Dan Lilion Gogoncea (PSD) era presedintele acestei institutii. Managerul general al societatii este Cornelia Pavel, cunoscuta ca simpatizanta PSD.

Dupa alegeri, cand a fost organizata o licitatie pentru distribuirea de produse alimentare scolarilor din judet, actualul presedinte al CJ, Eugen Durbaca, si vicepresedintele Mircea Toader nu au scapat ocazia de a ataca aceasta firma.

In timp ce Durbaca afirma ca Satco 2000 a intrat fraudulos la licitatia electronica, vicepresedintele, Mircea Toader, declara ca SATCO a patruns ilegal in opt judete, lucru pentru care va fi nevoit sa apara si-n fata instantei.

Pe atunci, directoarea firmei, Cornelia Pavel declara ca lucrurile nu stau deloc asa cum le-a descris presedintele CJ. Dupa licitatie au aparut si voci care afirmau ca cei din conducerea CJ au sustinut firmele brailene Risk si Paco International, care fusesera declarate neeligibile chiar la Braila pentru ca aveau datorii la buget.

In fine, adaugam ca Satco a solicitat in guvernarea PSD obtinerea unui credit de la Uniunea Europeana ce viza modernizarea si extinderea restaurantului Master. Construit dupa revolutie si dat in folosinta pe la mijlocul anilor 90, "Master" era deja unul dintre cele mai moderne si dotate restaurante din oras.

S.C.Ratna SRL si SC Prolacta SA Tecuci au fost si ele firme de succes in guvernarea Nastase. Cele doua s-au ocupat de distribuirea produselelor lactate catre prescolarii din judetul Galati, insa dupa alegeri ele nu au mai castigat licitatii cu Consiliul Judetului.

La foarte putin timp dupa expirarea contractelor, "Prolacta" a intrat intr-o perioada critica si urma sa fie achizitionata de catre alti oameni de afaceri.

Societatea ICMRS, care s-au ocupat de constructia sediului de la Gradina Botanica, a fost sanctionata pentru nerespectarea unui contract incheiat cu Consiliul Judetului (CJ). In luna februarie, vicepresedintele CJ declara intr-o conferinta de presa ca la Gradina Botanica lipseste un miliard de lei.

Consiliul Judetului se baza pe rezultatele preliminare ale controlului comisiei de audit din cadrul institutiei mai sus amintita. Suma care s-a "evaporat" din investitiile de la Gradina Botanica reprezina diferenta dintre banii alocati pentru lucrarile finantate de la bugetul judetului pe anul 2004 la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii si ceea ce s-a realizat practic de catre firma de constructii ICMRS.

De remarcat este ca in aceeasi perioada in care conducerea CJ dadea in vileag modul in care s-au efectuat lucrarile la Gradina Botanica, ICMRSG incepea sa aiba tot mai multe probleme.

Anton Coman a fost constrans sa-si dea demisia din functia de director general al ICMRS Galati si a fost recrutat de conducerea Sidex, unde a primit sarcina de a pune pe picioare un serviciu de reparatii si constructii siderurgice in interiorul Directiei de Investitii a Combinatului. In urma cu cateva saptamani, alti 200 din angajatii ICMRS Galati si-au dat demisia de la firma lui Nicolai Boghici.

Actiunea, ce a avut o tenta politica, a dat mari batai de cap fostului presedinte al clubului de fotbal Otelul, Nicolai Boghici (finul presedintelui PSD Galati, Dan Nica).

Alte firme care nu au mai castigat contracte dupa alegeri cu CJ sunt Docorama si Climativ Serv Bucuresti, -Societatea "Deltacons" este si ea una dintre cele care au facut furori in vremea PSD-ului, dar acum nu prea s-a mai auzit de ea.

Dupa cum se stie, aceasta societate, condusa de nasul fostului director de la Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, Valerica Anghel, a fost implicata intr-un imens scandal, dupa ce a castigat o licitatie controversata de ranfluare a epavei navei "Rostok" (intr-un consortiu din care mai fac parte doua firme).

Modalitatea de obtinere a contractului a fost contestata vehement de mai multi angajati ai AFDJ, iar de respectarea obligatiilor nici nu se poate vorbi.

Contractul dintre AFDJ cu consortiul de firme din care face parte Deltacons a expirat de mai multe saptamani iar pana acum nu a fost scoasa din Dunare decat o mica parte din epava Rostok.

Tot pe duca la capitolul contracte cu statul este si firma administrata de fostul jurist de la AFDJ, Nicolae Lungu. Firma Damaro a obtinut si ea un contract cu aceasta institutie cand Anghel era seful lui Lungu.

Firme in top

Melcret este cu siguranta una dintre cele mai profitabile firme din Galati. Societatea de care se ocupa consilierul local Alexandru Teodorescu a castigat in ultimii ani numeroase licitatii controversate cu bani de la bugetul de stat pentru montarea de tamplarie si geamuri termopan la diverse institutii de stat.

Deoarece consilierul PSD, Alexandru Teodorescu, a sponsorizat campania electorala a PSD-ului cu 300 de milioane de lei, dupa alegeri, si firma lui a fost luata la scuturat de institutiile de control conduse de Alianta.

Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei Munca (AJOFM) a declansat in luna martie a acestui an o ancheta pentru a verifica modul in care mai multe firme din Galati si-au respectat obligatiile de a angaja someri pe o perioada de trei ani, pentru obtinerea unor credite foarte mari.

Dupa verificari s-a decis sanctionarea a doua dintre societatile ce au primit credite in perioada in care AJOFM a fost condus de PSD. Una dintre firmele sanctionate este chiar SC Melcret AT SRL Galati. Pentru angajarea unui numar de 15 someri, Melcret a obtinut in 2001 un credit de 1,5 miliarde de lei. Insa societatea nu a respectat legea si in loc sa isi mentina constant numarul de angajati, a disponibilizat trei dintre ei.

Agentia de Ocupare a Fortei de Munca a sanctionat firma lui Teodorescu cu 150 de milioane de lei. Oricum, sanctiunea a fost extrem de mica in comparatie cu averea foarte mare a consilierului local.

"Vega 93", care a acordat 250 de milioane pentru campania PSD, a ramas o societate care a reusit sa obtina contracte cu statul si dupa caderea guvernului PSD, iar la ora actuala este considerata una dintre cele mai mari firme din domeniul constructiilor din zona Moldovei.

"Vega 93" a castigat in guvernarea PSD majoritatea licitatiilor organizate de Primaria municipiului Galati si a avut contracte de ordinul miliardelor (printre acestea se numara reabilitarea unor scoli si licee, construirea unor sali de sport, reabilitarea sediului prefecturii judetului Galati, s.a.m.d.).

In 2004, publicatia saptamanala "Banii Nostri" a realizat un top al celor mai bine cotati afaceristi si firme din Galati. Printre acestea figura si societatea "Vega 93", care ajunsese la o cifra de afaceri de 15 milioane de euro.

Societatea "Romlotus" a reusit sa faca bani cu CJ in urma unor cereri de oferte si negocieri cu sursa unica. In presa s-a vehiculat ca administratorul societatii "Romlotus Computers", Gheorghe Tudorie, este un apropiat al fostului ministru al Comunicatiilor si sef de campanie la PSD, Dan Nica (actualmente deputat). Cu toate acestea, Romlotus a castigat contracte cu statul si dupa ce Alianta a venit la guvernare.

Tot in perioada de glorie a PSD, societatea TC Inf fusese catalogata drept cel mai bun angajator din judetul Galati. Mai multi politicieni din PSD afirmau ca prin infiintarea Parcului de Soft (societate care a stors statul de peste 34 de miliarde de lei), Galatiul a devenit un centru de Tehnologia Informatiei si Comunicatii, recunoscut de specialistii din domeniu.

Iar una dintre firmele care isi desfasoara si in acest an activitatea acolo este TC Inf. Asociatul majoritar al acestei societati este Constantin Saulea (desi societatea are si capital franco-german), fost sef al Departamentului de Telecomunicatii din cadrul Sidex. TC INF SA a cotizat la PSD in campania din 2004 cu 400 de milioane de lei.

Imperiul Durbaca

La Galati, presedintele Consiliului Judetului (fost primar in doua mandate) a reusit in anii '90 sa isi construiasca un adevarat imeperiu financiar. Eugen Durbaca este acum actionar la Delta Rom S.A si la Delta Com 93 SRL. Sotia lui, Velentina Durbaca, este actionara la SC Derec SRL precum si la Delconi SRL (cunoscut cu numele de restaurantul "La Mama").

In declaratia de avere a lui Eugen Durbaca este precizat ca sotia lui mai detine actiuni si la Profimet SRL. Despre afacerile familiei Durbaca nu prea s-a mai vorbit in guvernarea Nastase, insa dupa ce Alianta a castigat alegerile locale alaturi de PUR, afacerile clanului Durbaca au aparut din nou pe prima pagina a ziarelor.

Spre exemplu, pe strada George Cosbuc au rasarit in urma cu multi ani betoane si schele pe care statea atarnata o placuta ce anunta ca este vorba despre un "Centru de afaceri si productie".

Dupa ce Durbaca a revenit in prim planul scenei politice s-au inceput din nou lucrarile la cladirea de pe strada Cosbuc, despre care muncitorii afirma ca apartine firmei Delta Rom.

In acest timp, si la CJ s-au inregistrat cateva evenimente notabile. La inaugurarea Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP Galati), politicienii prezenti la aveniment au avut parte de o gustare extrem de... scumpa.

Toti au fost invitati sa consume diverse produse alimentare (branzeturi scumpe, salata de fructe, prajituri si sampanie) iar unul dintre barmanii care se ocupa de protocol a afirmat ca este de la Restaurantul "La Mama". Cu toate acestea, conducerea Consiliului Judetului ne-a declarat ca nu a incheiat nici un contract pentru asigurarea protocolului cu restaurantul respectiv.

Asa tata, asa fiu...

Nici fiul presedintelui CJ, Cristofor Durbaca, nu o duce rau in afaceri. Incepand din 2001, Galatiul are un centru de afaceri modern. Acesta este situat in apropierea complexului "Potcoava de Aur" si apartine firmei "Decrom", la care unic actionar este fiul presedintelui Consiliului Judetului.

Inainte de inaugurare, el afirma ca este o investitie de mai multe miliarde, inceputa in 1998, cand tatal sau se afla la al doilea mandat de primar al municipiului Galati. Centrul de afaceri (Vox Center) realizat de firma "Decrom" are sase nivele si a fost destinat initial birourilor.

Dupa o perioada in care mai multe firme s-au ingramadit sa-si vanda acolo produsele, complexul lui Durbaca a dus lipsa de clienti.

Pana in aceasta luna, cand Winmarkt (cunoscut drept magazinul Modern) a fost inchis pentru renovare, majoritatea spatiilor comerciale construite de Durbaca, pentru a fi inchiriate, erau libere.

Acum insa o parte dintre firmele care isi expuneau produsele in fostul magazin Modern s-au orientat catre centrul comercial al lui Cristofor, mai ales ca Vox Center are acum si o parcare, construita recent de Primarie, cu bani de la bugetul de stat.

Despre posibilitatea amenajarii unei parcari, indispensabila pentru o cladire cu pretentii, Cristofor vorbea inca din perioada inaugurarii, cand o cladire veche de langa complex strica tot aspectul centrului de afaceri.

De cand tatal lui Cristofor a devenit presedinte al Consiliului Judetului, cladirea darapanata a fost demolata (caramizile casei incepeau sa cada in mod bizar, noapte de noapte, iar tiganii le adunau in fiecare dimineata) si s-a construit si controversata parcare.

Dar acestea nu au fost singurele probleme pe care le-a intampinat in afaceri fiul lui Eugen Durbaca. In urma cu mai multi ani, cinematograful "Dunarea", situat in centrul orasului, reprezinta un pericol iminent, atat pentru constructiile invecinate, cat si pentru trecatori.

In luna noiembrie a anului 2000, acoperisul cladirii s-a prabusit. In acea zi, Ion Iordache, directorul RADEF Galati s-a aflat intr-o polemica cu Cristofor Durbaca, proprietarul cladirii din vecinatatea cinematografului.

"Daca am fi avut bani si aprobarile necesare, Cinematograful Dunarea ar fi avut de mult o alta fata", declara directorul RADEF. Cristofor Durbaca se arata nemultumit de faptul ca Centrul sau de Afaceri se invecina cu un morman de caramizi. In tot cazul, si aceasta "demolare" fusese demarata deja de catre grupuri de tigani, care carau de zor cu roabele caramizi din ruinele cinematografului.

Clienti de marca

Complexul de langa Potcoava nu a dus niciodata lipsa de firme cu nume mari, care sa plateasca bani grei pentru a-si vinde marfa in magazinul lui Cristofor Durbaca.

Printre etichetele care s-au perindat de-a lungul timpului pe aici mentionam: Tina R, Bigotti, Conex si Jolidon. Toate aceste firme au platit preturi imense pentru a-si vinde produsele aici si pentru a li se face reclama pe ferestrele complexului.

La Vox Centrer inchiriase in acest an un spatiu si afaceristul Sorin Neacsu, cunoscut ca membru al lumii interlope. Firma de care se ocupa Neacsu si avea sediu in complexul lui Durbaca se numeste Mega Lux - Dance.

Sorin Neacsu a fost implicat in acest an intr-un scandal cu iz penal, dupa ce o eleva de la Liceul Metalurgic a disparut de acasa si ulterior a fost prinsa de politie dansand la clubul Tortuga, ce apartine tot lui Neacsu.

Inspectoratul Teritorial de Munca ne-a informat pe atunci ca patronul Clubului "Tortuga" a detinut in 2001 o firma de impresariat artistic "Mega - Dance", ce a fost amendata in urma unor controale efectuate de inspectorii de munca.

Motivul a fost ca patronul societatii de impresariat, Sorin Neacsu, media persoane care doreau sa lucreze in strainatate fara sa aiba contracte. Cu tot tavalugul care s-a declansat, Sorin Neacsu tot a reusit sa scape. S-a ales cu un dosar de cercetare penala dar si-a deschis un nou club de noapte in parcul Eminescu: Harem.

Imperii finaciare in orasul saraciei

Desi Moldova este considerata cea mai saraca zona din Romania, aici au fost construite in perioada de tranzitie adevarate imperii financiare. O parte dintre miliardarii Galatiului si-au consolidat averile prin intermediul unor contracte cu statul, iar altii au reusit fara licitatiile organizate de diverse institutii publice.

Publicatiile saptamanale nationale "Banii Nostri" si "Capital" au realizat in acest an topuri ale celor mai bine cotati afaceristi din Galati. Majoritatea bogatasilor spun ca nu au facut afaceri cu statul.

Cei mai bogati galateni sunt sotii Virgil si Angelica Rapotan, care au fost creditati de revista Capital cu o avere de 60 de milioane de dolari. La doar 38 de ani, Virgil Rapotan devenise unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din zona Galati-Braila. Impreuna cu fratele si sotia, el este actionar la noua companii, insa doar cinci dintre acestea au inregistrat o evolutie pozitiva in 2002.

"Arabesque" din Galati, firma detinuta in intregime de catre Virgil Rapotan si cel mai important producator de PAL melaminat, a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de 350 milioane de dolari si un profit de 5,5 milioane de dolari. Angelica Rapotan detine 80% la firma Legato, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de dolari.

Catalin Chelu fusese creditat cu o avere cuprinsa intre 50-55 milioane dolari. Cu toate ca domeniile in care Catalin Chelu a investit in ultimii ani sunt foarte multe, doar trei dintre ele au concentrat o mare parte a capitalului sau.

Investitiile in retelele de cablu TV au continuat, astfel incat firmele Cony Sat si Megaconstruct, ce apartin omului de afaceri galatean, sunt prezente in foarte multe orase din Romania, de la Galati, Buzau, Braila, Tulcea sau Ramnicu Sarat.

O alta directie in care Catalin Chelu si-a dezvoltat afacerile a fost achizitia fostelor baze de comert si transformarea acestora in complexuri angro.

O alta activitate este cea legata de piata de capital. In afara acestor trei domenii, Catalin Chelu detine pachete de actiuni la societati care activeaza in domenii cat se poate de diferite: productia de caramida refractara, productia de truse de sudura si mecanica fina, resapare de anvelope, productia de scule de filetat, transport sau productie de ata.

Prin infiintarea Parcului de Soft, reprezentantii PSD afirmau in guvernarea trecuta ca Galatiul a devenit un centru de Tehnologia Informatiei si Comunicatii recunoscut de specialistii din domeniu.

Una dintre firmele care isi desfasoara activitatea la Parcul de Soft este TC Inf. Actionar la aceasta firma este, Constantin Saulea care a infiintat firma in 1992. Acum, societatea are si capital franco-german, insa actionarul majoritar este Constantin Saulea, care detine si functia de director general al firmei.

Corneliu Istrate, patronul de la Vega '93 si nu numai, are o avere de 12-14 milioane dolari. Corneliu Istrate este proprietarul celui mai modern hotel din Galati, pe care l-a inaugurat in primavara lui 2003.

Hotelul Vega are 69 de camere si este situat intr-una dintre cele mai scumpe zone ale Galatiului, pe faleza Dunarii. Omul de afaceri galatean spune ca a investit aproximativ cinci milioane de dolari in acest hotel.

Principala activitate a lui Istrate este reprezentata de constructii. Firma Vega '93, la care Istrate detine pachetul majoritar, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 8,5 milioane dolari. Celelalte companii la care Istrate este actionar majoritar si care activeaza in domeniul constructiilor sunt Rostar 92, Civica si Citadina 98, ultima avand anul trecut o cifra de afaceri de peste 1,7 milioane dolari.

Costel Miron are o avere estimata de cei de la revista Capital la 9 -10 milioane dolari. Grupul de firme al omului de afaceri Costel Miron cuprinde companii care activeaza in domeniul comertului si al industriei textile.

Firma Mairon Galati, la care omul de afaceri galatean detine o participatie de 80%, se ocupa in principal cu activitati de comert cu produse chimice si, in 2002, a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 10,7 milioane dolari, in conditiile in care profitul net a fost de peste 650.000 de dolari.

Costel Miron detine si 95% din societatea Mairon Holding Ltd, care activeaza in industria confectiilor si este specializata in productia de pulovere, veste si articole tricotate sau crosetate. Cifra de afaceri realizata de aceasta societate in anul 2002 s-a apropiat de 6,5 milioane dolari.

Marian Baila are o avere de 8-9 milioane dolari. Cifra de afaceri a intregului grup de companii al omului de afaceri galatean a fost in anul 2002 de peste zece milioane de dolari.

In anul 2001, grupul sau de firme a inregistrat vanzari de peste 25 milioane dolari, insa in anul 2002 Baila a preferat sa reorganizeze intreaga activitate pentru ca avea impresia ca este pe punctul de a-si scapa de sub control propriile afaceri.

Mariano SRL, principala companie a grupului de firme Baila, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,6 milioane dolari si are ca principal obiect de activitate recuperarea deseurilor si a resturilor metalice reciclabile.

Omul de afaceri mai detine Baza Gorj din Targu Jiu, care are in proprietate doua hectare de teren si 6.000 metri patrati de hale industriale unde desfasoara activitati de comert, baza agricola BAD Cibinium si societatea Agrodunarea Galati, care se ocupa de comercializarea produselor chimice si a materialelor de constructie.

Investitiile din zona mass-media ale lui Baila cuprind postul de Radio Impact din Braila, al carui proprietar este prin intermediul societatii Dolly-Do. Omul de afaceri detine si aproape 95% din actiunile producatorului galatean de vopsele si lacuri Apollo SA.

Petrica si Marius Herascu, au o agoniseala de 7-8 milioane de dolari. Revista Capital spune ca aceasta ar proveni de pe urma activitatii de morarit, dar se stie ca aceasta nu este singura lor activitate.

Au inceput afacerile in domeniul editurilor si au achizitionat un pachet de actiuni la editura Porto Franco. Au dezvoltat participarea lor in industrie, adaugand un pachet la societatea Libris, care detinea reteaua de librarii si papetarii din Galati. Cei doi frati s-au extins apoi mai ales in domeniul moraritului si panificatiei.

Petrica si Marius Herascu detin, prin intermediul societatii Makinvest Com, pachetul majoritar al producatorului galatean de panificatie si patiserie Galmopan. Cifra de afaceri inregistrata de Galmopan SA in anul 2002 s-a ridicat la peste 8,2 milioane dolari.

De asemenea, cei doi detin un pachet important de actiuni la compania Demopan, care activeaza tot in domeniul moraritului si panificatiei, si care anul trecut a inregistrat vanzari de peste 2,5 milioane dolari.

Politicieni cu influenta si averi considerabile

Oamenii de partid, care se afla acum la conducerea administratiei locale au si ei averi impresionante.

Unii si-au sporit cifra de afaceri inca din vremea cand detineau functii importante in Galati, iar altii pur si simplu au stiut cum sa faca bani si sa evite contractele cu statul. Un top al celor mai bogati si influenti politicieni din (averile lor au fost prezentate de noi in editiile trecute) Galati arata cam asa:

1. Victor Paul Dobre (PNL) - secretar de stat in Ministerul de Interne

2. Mihai Capra (PNL) / Prefect al judetului Galati

3. Eugen Durbaca (PC) - presedinte CJ

4. Dumitru Nicolae (PSD) / primar al municipiului Galati

5. Mircea Toader (PD)/ vicepresedinte CJ