Pasiunea pentru cicloturism a lui Stefan Hodi , un lugojean in varsta de 38 de ani, dateaza inca din anul 1979, cand avea vreo 12 ani, atunci cand fratele sau a facut turul Ungariei, cu bicicleta. Pana in 1981, la varsta de 14 ani, mergea cu bicicleta prin imprejurimile Lugojului, Gavojdiei, Hanului "Ana Lugojana", Tipariului, de unul singur.

La 14 ani, a prins curaj si a parcurs distanta Lugoj - Deva si retur, 220 de km, in doua zile. De atunci a inceput sa viseze la un tur al Romaniei, dar, din lipsa de resurse financiare, provenind dintr-o familie mai saraca, nu si-a permis inca acest "lux". Totusi, in 1985 si-a propus sa-si realizeze visul, dar a fost obligat sa renunte pentru moment, deoarece a fost luat la oaste.

Ocolul Romaniei in... trei tururi consecutive...

Primul s-a produs in 1987, de unul singur. In 1988 s-a casatorit cu Gheorghita, careia i-a insuflat imediat pasi-unea pentru cicloturism si au pornit amandoi in turul Romaniei, dar pe trasee diferite, ea devenind, astfel, prima femeie din tara noastra care a facut singura turul, iar familia Hodi, prima familie care a facut turul Romaniei pe doua trasee diferite.

In 1989, cu varul sau Viorel Turcanu si cu sotia, insarcinata in luna a patra sau a cincea, au parcurs, in 28 de zile, 2500 de kilometri.

...si un moment de respiro

Dupa ’89, familia Hodi s-a mutat la sat, unde a trebuit sa construiasca o casa, fapt ce i-a obligat sa faca o pauza, pana in 1996.

Familia Hodi a intrat deja in Europa

Romania fiind "pedalata" de la un cap la altul, urmatoarea tinta era Europa.

Proiectul s-a realizat doar partial, numai Europa de Est, deoarece pentru Europa "cealalta" trebuiau vize, pe care nu le-au obtinut, tur in care a debutat si stefan Ioan, baietelul lor, in varsta de numai 6,5 ani, carora li s-a alaturat sotia Gheorghita, din nou insarcinata, de data asta in lunile 6 - 8, care a purtat pe bicicleta ei si pe Mariea Gheorghita, fiica lor, de 4,5 ani.

S-au parcurs 3007 km in 59 de zile. "In 1997 si 1998, am facut de unul singur doua tururi ale Romaniei (1300 km, 7 zile si 1200 km, 7 zile in ’98), iar in vara lui 1998 am plecat in turul Europei Centrale, cu baiatul meu, stefan Ioan, in varsta de 8,5 ani, parcurgand 5933 km, in 74 de zile".

Realizarea cea mai mare a copilului si a fetitei a fost debutul, in 2002, cu turul Europei "Mari", 9341 km, in 108 zile (fetita la 10 ani, baiatul la 12 ani), o realizare a lor, dar si a fa-miliei: "sunt primii copii din Europa care au facut un asemenea circuit" - ne-a declarat cu nedisimulata man-drie, capul familiei, stefan Hodi.

Ultima actiune, de "incalzire", in 2004, din nou turul Romaniei (1590 de km, in 26 de zile), de data aceasta insotiti de TVR, de la tipari la Bucuresti, cu intoarcere prin Transfagarasan.

Dotare tehnica, peripetii si...alte cele

Bicicletele cu care se deplaseaza nu sunt din categoria celor performante (in total au 11 biciclete). Trusa cu scule e indispensabila. In turul Europei a schimbat doua roti spate, una fata, 6 anvelope si vreo 20 de camere, un lant (in 1998 a "spitat" roata din spate).

Bagajele sunt repartizate dupa puterea fiecaruia: tatal, 60 - 70 kg, baiatul mare 50 kg, fata 30 - 40 kg, baiatul mic 10 kg, iar sotia 30 - 40 kg. "Noi, pe zi, pedalam 6 - 6,5 ore, cu o medie de 65 -75 km/zi. Sunt zile cand se pedaleaza si mai mult, recordul baietelului cel mic este de 120 km/zi, fata si baiatul cel mare, 169 km/zi.

Am avut si o serie de accidente, din fericire nu prea grave: in Franta, fetita a fost lovita usor de o masina, in 1998, in Suceava, baiatul a fost si el "sters" de un autoturism, eu am avut buza taiata si am ajuns sub rotile unui camion pe DN 1, dar asta pe la inceputuri. Aceste accidente nu m-au descurajat, m-au facut sa renunt doar la o etapa.

Daca inainte de accidentare aveam o medie de 190 km/zi, dupa, aveam abia 130 km/zi, dar la 3 zile mi-am revenit", ne-a marturisit temerarul nostru interlocutor. Turul Europei a fost atacat cu un fond de 60 de euro. In Germania au fost aju-tati de prieteni si neamuri, reusind sa adune 400 - 500 de euro.

Pe unde au trecut, au fost primiti de primarii (in 2002), dar in special la ambasadele Romaniei din tarile respective, care i-au incurajat, unele dandu-le chiar ceva bani. La Bruxelles, nu au reusit sa intre in ambasada noastra, deoarece cel mai puternic si important om al ambasadei, portarul, nu le-a permis accesul, c-asa-i romanul cand se "portareste".

La Haga, au fost foarte bine primiti de amba-sador, care le-a dat si ceva bani. Viorel Moldovan, pe atunci jucator la Nantes, a fost foarte incantat de intalnirea cu niste romani curajosi si indrazneti. Le-a dat 150 de euro, alimente si dulciuri in valoare de aproximativ 50 de euro. Au asistat si la un antrenament de al sau.

Un proiect de domeniul fantasticului

Anul acesta, in a doua decada a lunii august, cu un "buget" de 2.000 de euro, se va pleca din nou la drum. Prima etapa, cu plecarea de la Cotroceni, va insuma un itinerariu de 20 - 25.000 km.

Se va reveni la Lugoj, apoi drumul va continua prin Ungaria, Slovacia, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Franta, Italia, Spania, dupa care se va intra pe teritoriul Africii de Nord, Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt.

De acolo, daca sponsorizarile o vor permite, ar urma Arabia Saudita si Iordania, apoi se va continua in Asia, daca nu, se va reveni cu vapo-rul pana in Grecia si dupa aceea in Romania. Timp de 6 luni se va face o campanie de sponsorizare si daca aceasta va fi o reusita, se va traversa oceanul cu destinatia America de Nord, care se intentioneaza a fi parcursa de la nord la sud.

Toata aceasta expeditie este planificata a dura 2 ani, 2 ani si jumatate. Ambitios, hotarat, perseverent, impetuos, curajos, cu o vointa de fier, cum il stim, avem toate motivele sa credem ca ce si-a propus va reusi. Noi ii uram mult noroc si drum bun. Pe unde a trecut, tricolorul romanesc a fost tot timpul prezent si cel putin un membru al familiei a purtat un tricou cu Romania. O familie de "ambasadori" romani, care ne reprezinta cu cinste.