Locuitorii Hunedoarei risca sa se imbolnavesca chiar de la apa care curge la robinetele din apartamentele lor din cauza ca statiile care trateaza apa, folosesc pentru purificarea ei clor in exces, un element chimic toxic pentru organismul uman.

Una din sursele de alimentare cu apa ale Hunedoarei este lacul de acumulare Cincis, pe a carui suprafata plutesc in voie gunoaiele si mizeria, aruncate de localnicii mai multor sate din imprejurimi. Deseori, printre reziduurile menajere provenite de la vilele de pe malul lacului au fost gasite si animale moarte.

Hoiturile, in stare de putrefactie, nu intra in responsabilitatea nimanui, dar sunt un focar de infectie pentru toata lumea.

Singurul om care a remarcat si sesizat acest lucru este Viorel Raceanu, consilier local. La sedinta Consiliului Local, protestul sau nu a fost luat in seama de ceilalti colegi, toti prea grabiti sa voteze hotararile si sa plece apoi din caldura insuportabila in care s-a desfasurat intrunirea.

Consilierul a spus ca nu vrea sa sperie localnicii cu afirmatiile sale, dar trebuie facut ceva, cat mai repede, pentru ameliorarea situatiei. "Solutia ar fi achizitionarea de catre statia de tratare a apei din Hunedoara a unei instalatii de ozonizare, deoarece clorul cu care este tratata apa, mai ales cea adusa de la Cincis, este nociv pentru oameni".

El a mai afirmat ca statia de epurare din Hunedoara nu poate trata in intregime apa si cei de la ApaProd ar trebui sa se implice cu adevarat in solutionarea problemei, altfel, in curand vom asista la imbolnaviri in masa.

Apa bauta de hunedoreni provine din trei surse: un izvor subteran de la Sanpetru, raul Barbat de la muntele Hobita si amontele lacului Cincis.

Apa de la izvorul subteran era adusa de la mare adancime si nu necesita decat o tratare superficiala, fiindca era de calitate superioara. Partial s-a renuntat la forajul ei, din pricina costurilor prea mari la electricitate si a faptului ca trei din cele cinci pompe folosite la scoaterea ei nu mai functioneaza.

De asemenea, si apa de la barajul Raul Mare este foarte buna, precizeaza Viorel Raceanu. Numai ca ea este amestecata uneori cu cea din Cincis. Mai mult, in urma unor defectiuni sau avarii ale conductelor care o aduc de la munte, hunedorenilor nu le ramane decat sa bea apa infecta, provenita din lacul unde se scalda oamenii in zilele de vara.

Chiar in primavara aceasta, o alunecare de teren a sistat pentru cateva zile alimentarea de la raul Barbat si oricat de mult clor s-a pus in apa Cincisului, nu a fost indeajuns decat pentru a o otravi si mai mult.

Localnicii nu s-au plans inca de efectele apei pe care o beau si o platesc din ce in ce mai scump, inca o dovada ca romanului nu-i trebuie prea mult timp sa se obisnuiasca cu raul.