Conform serviciilor speciale din Romania, retelele arabe care au spalat bani in tara noastra au mai multe filiere: una irakiana, una turca si una siriana. Filiera sirienilor este banuita ca ar coordona circa 1.000 de firme-fantoma, prin care s-au spalat, si inca se mai spala, bani in Romania.

Capii filierei siriene tineau contabilitatea si dirijau banii spre diverse conturi. Filiera turca este renumita prin faptul ca a facut cele mai multe afaceri cu statul roman, banii negri fiind apoi spalati cu ajutorul sirienilor. Exista indicii ca toate aceste organizatii sunt in legatura cu terorismul mondial.

Pe „lista neagra" a arabilor din Romania, banuiti ca au finantat organizatii teroriste, se afla si „oradeanul" Mustafa Aktaa, care, o scurta perioada, a fost patronul cotidianului „Jurnal bihorean", precum si fratele acestuia, Radwan, unul dintre apropiatii „celebrului" Omar Hayssam.

„Imunitate" pentru fratii Aktaa

Scandalul rapirii jurnalistilor romani a scos la iveala un personaj pana atunci necunoscut, sirianul Radwan Aktaa. Serviciile secrete romanesti au aflat ca acesta facea legatura intre reteaua siriana a lui Omar Hayssam din Romania si cea a altui sirian pripasit pe meleagurile noastre, Zaher Iskandarani. Legatura dintre Aktaa si Hayssam a fost dezvaluita in 31 martie a.c., cand Omar s-a externat din Spitalul „Alexandru Obregia".

Hayssam era deja filat, pentru ca fusese sunat de presupusii rapitori din Irak, care pretinsesera 4 milioane de dolari pentru eliberarea jurnalistilor si a lui Mohamad Munaf. Se pare ca Radwan Aktaa l-a ridicat pe Omar cu masina de la spital. Cercetarile au relevant faptul ca Aktaa, impreuna cu Zaher Iskandarani, intentiona sa construiasca langa Bucuresti un cartier sirian. Din motive necunoscute, proiectul a fost abandonat.

Radwan Aktaa urma sa ofere terenurile aferente investitiei, el avand relatii „tari" in administratia locala din Bucuresti si Ilfov.

Radwan Aktaa controleaza mai multe firme din Bucuresti, care, imediat dupa retinerea lui Omar Hayssam, au fost luate „la purecat" de anchetatori. Legaturile lui Radwan cu Omar Hayssam dureaza de cel putin opt ani. In 1998, Radwan Aktaa s-a imprumutat de la Omar cu o mare suma de bani, pentru a achita 30 tone de cafea. Potrivit unui cotidian regional, Radwan si fratele sau, Mustafa Ghazwan Aktaa, s-au laudat in repetate randuri ca au legaturi cu serviciile secrete siriene, din acest motiv fiind „imuni" pe teritoriul Romaniei.

Mustafa Aktaa este o mai veche cunostinta a bihorenilor, el fiind, la un moment dat, patronul cotidianului „Jurnal bihorean" si al mai multor societati comerciale, dintre care unele mai functioneaza si azi.

Afaceri uitate

Mustafa si Radwan Aktaa au dosare penale vechi de 11 ani. In anul 1999, Gheorghe Mocuta, pe atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei, a aratat ca Mustafa Aktaa era cercetat inca din anul 1994, de Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, el avand, la acea vreme, toate afacerile in judetele Bihor si Mures.

Iata ce spunea Mocuta la 25 mai 1998 in Parlamentul Romaniei: „Noi am identificat dosarul 377P/94, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, privind pe Mustafa Aktaa, cercetat pentru savarsirea infractiunii de contrabanda, retinandu-se ca, in cursul anilor 1992-1994, prin persoane interpuse, a sustras de la vamuire 15.600 kg de cafea naturala, prejudiciind statul roman cu suma de 55,697de milioane lei. In acest dosar, initial, a fost dispusa o solutie de neurmarire penala, insa, prin reverificari s-a redeschis si astazi se afla in curs de solutionare, urmand ca la final sa va comunicam rezultatul.

Acelasi inculpat, in octombrie 1994, s-a sustras de la plata taxelor vamale pentru cantitatea de 10.800 litri de votca, introdusa in tara prin persoane interpuse, cauzand un prejudiciu de 29 de milioane de lei. Ulterior, Mustafa Aktaa a parasit Romania, aflandu-se in prezent (in anul 1998 - n.n.) in Ungaria". Reactualizate, prejudiciile aduse de firmele lui Aktaa bugetului de stat insumeaza zeci de miliarde de lei. Numele lui Mustafa Aktaa este amintit si in dosarul procurorului oradean Alexandru Lele.

La 31 iulie 2002, Parchetul General a inceput urmarirea penala impotriva lui Lele sub acuzatia de favorizare a patru infractori. Unul dintre numele din rezolutia Parchetului General este Mustafa Aktaa.

„Ingineriile" lui Radwan

Fratele sau, Radwan Aktaa a fost si el arestat si cercetat penal. La 5 februarie 2002, Radwan a fost arestat pentru contrabanda cu cafea, fiind acuzat ca a efectuat 6 importuri de cafea si a platit taxele vamale cu ordine de plata false. In aceste afaceri penale, Radwan Aktaa s-a folosit de inspectorul Rodica Nicolae, angajat la Vama Baneasa. Aceasta stia ca ordinele de plata sunt false, dar a inchis ochii, acceptandu-le la plata.

La scurt timp, Radwan a vandut firma prin care se efectuasera importurile unor arabi cu identitati fictive.

Cafeaua a fost preluata de o firma a sa. El a fost eliberat din lipsa de probe.

Conform anchetatorilor, Radwan Aktaa a folosit firma „Pinguin Paf Comex SRL" pentru derularea celor 6 importuri de cafea, care au fost facute in februarie-martie 1999. Taxele vamale achitate cu ordine de plata false insumau 1,9 miliarde de lei, la data respectiva. Prejudiciul cauzat statului, prin infractiunile comise, este de peste doua miliarde de lei. Politistii au mai descoperit ca Radwan Aktaa a vandut fictiv cafeaua importata catre firma „B-Aktaa SRL", controlata tot de el.

Radwan Aktaa si Rodica Niculae au fost arestati preventiv, fiind acuzati de evaziune fiscala, abuz in serviciu si folosire de documente false la autoritatea vamala. In Oradea, fratele lui

Radwan, Mustafa Aktaa, mai detine firma Aktaa Company SRL, cu sediul pe Bd. Dacia nr. 46. El este si proprietarul unui restaurant situat in localitatea Cefa. In urma cu cativa ani, Aktaa a vandut unei firme a fratilor Micula, SC Lesu S.A., complexul turistic de la Barajul Les, pe care-l cumparase pe bani de nimic de la fostul FPS.

O lista pentru nelinistea noastra

Potrivit publicatiei „Buna Ziua Ardeal", fratii Aktaa ar fi clienti mai vechi ai serviciilor secrete romanesti.

Agentii arabi pregatiti la unitatile militare speciale de la Baneasa sau Branesti, despre care se presupune ca ar fi teroristii din 22-23 decembrie 1989, erau, sustine publicatia amintita, ofiteri de securitate care aveau in subordine alti ofiteri romani. O parte din teroristii care au impuscat romani pe strada au devenit, culmea, „luptatori" ai Revolutiei Romane. Dupa '89, acestia au primit terenuri, paduri si case de la regimul Iliescu.

Iata si lista arabilor suspectati de terorism, conform unor surse din serviciile speciale, pe care ii regasim si pe fratii Aktaa:

Khaled Deiab Abdallaa Matar, seful agenturii O.E.P. in Romania, colonel in Securitatea Romana, agent palestinian, KGB, CIA;

Mahmud Farzat, seful serviciilor secrete siriene din Europa de Est si agent KGB-FSB, omul de legatura dintre Moscova, Bucuresti, Damasc si alte servicii secrete;

Omar Hayssam, agent sirian, KGB-FSB, CIA. A finantat PSD, membru PSD, (adus in Romania in 1980 de unchiul sau, Mahmud Farzat, seful serviciilor secrete siriene din Europa de Est. Dupa decembrie 1989 a avut sarcina de la Moscova-KGB-FSB sa participe la reglarea unor raporturi de putere in Romania, avand sprijin politic si logistic din partea PSD si KGB-FSB;

Omar Mohamad, agent sirian, KGB-FSB, a finantat PSD;

Mohamed Munaf, agent irakian, KGB, CIA;

Kamel Kader, agent palestinian, KGB-FSB. Lider al studentilor palestinieni din Romania, membru al grupurilor teroriste Al Fatah si Abu Nidal, combatant al Frontului de Vest din Liban, membru al OEP;

Zaher Iskandarani, agent sirian, KGB-FSB, om de legatura al serviciilor de informatii siriene si sovietice-ruse KGB-FSB;

Michel Makoul, agent sirian, KGB-FSB;

Jabri Tabizi, agent sirian, KGB-FSB;

Musa Hamad, agent palestinian, KGB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti;

Mohamed Talla, agent palestinian KGB-FSB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti;

Dib Assaad Dib, agent palestinian KGB-FSB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti;

Nazieh Ibrahim Hussein Atieh, agent palestinian, KGB-FSB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti;

Maher Al Akawan, agent Siria, KGB-FSB;

Victor Michelle Issa, cetatean cipriot, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Samer Gadban, agent palestinian, KGB-FSB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah. Era folosit de Securitate ca translator pentru ofiterii gruparii teroriste Al Fatah, pregatite in Romania inainte de 1989;

Wael Gadban, agent Palestinian KGB-FSB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah, ofiter KGB-FSB;

Thaer Gadban, agent palestinian, KGB-FSB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah, ofiter KGB-FSB;

Khalil Kassan, agent palestinian si iordanian, KGB;

Ahmed Murad, agent libanez "Mathaba" (organizatie terorista), KGB-FSB;

Mohammad Murad, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Simon Abu Rached, agent libanez Mathaba, KGB;

Mohamed Al Itawi, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Hanry Al Sekaaf, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Jamal Kanj, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Hussein Hassan, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Al Hamed, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Mohamed Abbas, agent sirian, KGB-FSB;

Ahmed Saleh, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Raad Halloul, agent irakian, KGB-FSB;

Mohamed Mousawi, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Ali Shalan Awada, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Walid Gassan Jaber, agent irakian, KGB-FSB;

Yousef Somma, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Hassan Al Maami, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Samer Mehlem, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Amer Mehlem, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Nabil Shery, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Khaled Al Amin, agent libanez "Mathaba, KGB-FSB;

Elias Youussef, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Michel Youussef, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Arez Tohme, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Gerban Tohme, agent libanez "Mathaba", SRI-KGB;

Zaitef Tohme, agent libanez "Mathaba", KGB-FSB;

Salah Kobrossly, agent libanez "Mathaba", SRI-KGB;

Amer Oubeid, agent iordanian SRI-KGB;

Ahmed El Khatib, agent iordanian KGB-FSB;

Talal Al Khatib, agent iordanian, KGB-FSB;

Victor Sarris, agent libanez "Mathaba", SRI-KGB;

Radwan Aktaa, agent sirian, KGB-FSB;

Mustafa Ghazwan Aktaa, agent sirian, KGB-FSB.

Iliescu-PSD, protectorii mafiei arabe

Mafia araba a proliferat in Romania atat inainte de 1989 cat si ulterior. Ea avea nevoie de ceea ce specialistii numesc „brat de acoperire". Cand Osama ben Laden spunea ca Romania a fost una dintre „bazele" sale de finantare, nu mintea prea mult.

Inainte de 1996 indeosebi, regimul Iliescu, prin reprezentanti de varf ai autoritatilor statului, a fost chiar el acest „brat de acoperire".

Atunci s-au facut cele mai mari afaceri, s-au tras cele mai multe „tunuri". Primii care au profitat de pe urma lor sunt fostii studenti arabi din Romania socialista.

Prin incurajarea mafiei arabe, Romania postcomunista si serviciile ei secrete, care au „fixat" sistemul pe teritoriul tarii, se fac vinovate cel putin de complicitate la contrabanda. Iar Romania dovedeste, din nou, cu scandalul Omar Hayssam, ca se numara printre statele care au acordat, cel putin inainte de 1996, sprijin financiar terorismului, prin alimentarea cu mari sume de bani a sistemelor mafiei arabe.

Aceste circuite cu caracter transnational sunt cele care au sustinut, ani de-a randul, terorismul, fenomen impotriva caruia lupta toate statele civilizate. La noi insa, persoane de varf ale vietii politice au avut relatii stranse cu capii unor retele mafiote de contrabanda care, daca nu au profitat direct de pe urma relatiilor de amicitie cu sefii acestor retele arabe care au scos ilegal din tara sume imense de bani, arme si chiar secrete de stat, au tolerat cu buna stiinta asemenea practici.