Lucrarile de renovare a Teatrului National Cluj, cea mai scumpa lucrare de reabilitare din Cluj, au fost sistate de doua saptamani. Seful de santier angajat de Romconstruct Holding, Dan Simirea, si-a dat demisia luni, in vreme ce echipa de muncitori angajata de holding-ul bucurestean a plecat de doua saptamani in capitala.

Pe santier se mai gaseste la aceasta data doar persoana care se ocupa de masuratori si decontari, Iosif Chereches, atasamentist.

Pana cand Romconstruct nu va gasi un alt sef de santier lucrarile vor stagna, aceasta cu atat mai mult cu cat, dupa ce a vazut ca nu mai primeste bani pentru lucrarea din Cluj, seful Romconstruct Holding a relocat echipa catre Bucuresti.

Angajatii Romconstruct acuza Ministerul Culturii ca a deblocat prea putine fonduri pentru lucrarile efectuate. Lucrarile terminate anul trecut au fost achitate doar pe jumatate in vreme ce pentru cele executate in acest an nu au fost intocmite nici macar situatiile de lucrari.

„Nu suntem siguri ca ne vom primi banii", a explicat fostul sef de santier, Dan Simirea. „Am primit destul de putin.

Anul acesta nu am mai facut lucrari pentru ca nu era sigura finantarea", a mai spus Simirea, adaugand ca in ritmul de decontare a lucrarilor impus de minister renovarea cladirii Teatrului National ar putea fi incheiata peste zece ani.

„Am acceptat sa lucram fara sa fim platiti doar la acoperis, la lucrarile de interior nu ne mai putem permite", a declarat fostul sef de santier. In acest an lucrarile au fost efectuate de o echipa de doar 16 muncitori, domiciliati in Bolentina, comparativ cu cei 30 angajati anul trecut.

„Doua echipe veneau cand aveam front de lucru. Foarte mult timp nu am primit banii alocati si s-a stagnat", a declarat atasamentistul angajat de Romconstruct Holding.

Am solicitat explicatii de la angajatul Teatrului National Cluj Napoca responsabil cu supravegherea lucrarilor, subinginerul Doru Bodrea, insa acesta este plecat in concediu timp de doua luni. Directorul general si directorul adjunct ai institutiei, Ion Vartic si respectiv Vasile Pintea, sunt de asemenea plecati in concediu.

Cat angajatii Teatrului National sunt plecati in vacanta, Romconstruct a sistat lucrarile si si-a mutat oamenii in alta parte.

Romconstruct a prezentat anul trecut situatii de lucrari in valoare de peste cinci miliarde si a fost decontata mai putin de jumatate din suma. „Au fost lucrari suplimentare, care nu au fost cuprinse in devizul initial", a explicat Chereches.

Pentru acest an Ministerul Culturii si Cultelor a deblocat o suma de 15 miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor, suma din care s-a platit jumatate din datoria de cinci miliarde de anul trecut.

„Din toamna nu mai pot lucra la exterioare, si pana atunci trebuie sa consume cele 15 miliarde", a avertizat contabilul-sef al Teatrului National, Maria Patachi.

Suma de 15 miliarde deblocata in acest an arata ca angajatii ministerului nu mai sunt de acord cu preturile practicate de Romconstruct Holding, desi firma a fost favorizata la castigarea licitatiei.

Astfel, devizul intocmit de Arhimet SRL pentru Romconstruct arata ca suma necesara pentru lucrari este de 130 de miliarde de lei, insa surse oficiale din cadrul Ministerului Culturii au subliniat ca institutia este dispusa sa aloce doar 73,8 miliarde de lei pentru proiectul de restaurare.

Suma de 130 de miliarde a fost calculata la un deviz efectuat pentru reparatii de constructii civile iar lucrarile viitoare vor trebui proiectate pentru reparatii la monumente istorice. „E mult mai scump", a subliniat Chereches.

Lucrarile totale la Teatrul National Cluj Napoca sunt in valoare de peste 130 de miliarde de lei potrivit proiectului de restaurare intocmit de Arhimet SRL, insa documentele Ministerului Culturii si Cultelor arata ca valoarea contractului ar fi de doar 73,8 miliarde de lei.

Desi lucrarile au fost sistate de cel putin doua saptamani si vor fi reluate cel mai devreme peste alta jumatate de luna, Romconstruct Holding plateste lunar Primariei Cluj - Napoca 17 milioane de lei pentru ocuparea spatiului public, dupa ce a organizat santierul pe trotuarul din imediata vecinatate a Teatrului.

Proiectantul general al lucrarilor de renovare la teatru a fost firma Arhimet SRL Cluj Napoca, firma care apartine decanului facultatii de arhitectura din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Adriana Matei.

Mai multe surse au confirmat ca proiectul initial a fost trimis spre aprobare la minister prea devreme si ca din acest motiv o parte dintre masuratori au trebuit repetate de catre angajatii Romconstruct.

„In ritmul acesta vor termina lucrarile in zece ani. Am acceptat sa lucram fara sa fim platiti doar la acoperis, la lucrarile de interior nu ne mai putem permite" – fostul sef de santier al Romconstruct, Dan Simirea, demisionat in 1 august.

„Nu au mai fsot bani alocati si s-a stagnat. Au fost lucrari suplimentare, care nu au fost cuprinse in devizul initial. Lucrarile sunt destul de scumpe. Miezul problemei este ca ei (Ministerul Culturii-n.red.) nu au mai acceptat preturile cu care lucram noi" – Iosif Chereches, atasamentist.