Prima sedinta a liderilor coalitiei de guvernamint a avut loc ieri, dupa opt luni de la preluarea puterii. Bistriteanul Ioan Oltean si maramuresanul Mircea Man - deputati PD, liberalii Ovidiu Silaghi si Ludovic Kaizer, liderii UDMR Iuliu Ilyes si Stefan Szabo, umanistii Radu Pop si Gheorghe Sabau s-au intilnit, la ora 13, in biroul primarului Iuliu Ilyes.

La finalul reuniunii reprezentantii celor patru partide au facut scurte declaratii de presa. Concluzia este ca in coalitie apele s-au limpezit. Nu se mai cauta vinovati pentru disfunctionalitatile de pina acum si fiecare si-a asumat partea de vina. De acum si la Satu Mare se baga viteza in coalitia de guvernare.

Liberalii sint multumiti de dialogul cu partenerii de coalitie

Presedintele organizatiei judetene a PNL, deputatul Ovidiu Silaghi este multumit de dialogul cu partenerii de coalitie. Si chiar au fost abordate probleme concrete, pe linga discutii marunte.

"Pina acum ne-am straduit ca si la Satu Mare coalitia sa functioneze bine. Dar rezultatele se arata greu. Am discutat despre prioritati. Unele dintre acestea ar fi planurile de investitii pentru oras si judet. Noi consideram important drumurile pentru ca aduc dezvoltare pe parcurs", a declarat Ovidiu Silaghi.

"Colaborarea PNL-PD a fost atinsa doar tangential. Dar s-au adus clarificari. Nu are sens sa tot dam vina unul pe altul pentru ca pina acum coalitia nu a prea functionat. Fiecare si-a recunoscut partea lui de vina. S-au limpezit apele", a precizat deputatul PNL. Liberalii asteapta acum ca PD sa-si delege niste satmareni ca parteneri de dialog. Cu drept de decizie si semnatura.

Astfel deputatii Oltean si Man nu ar mai fi nevoiti sa faca naveta la Satu Mare, s-ar putea da alta turnura colaborarii PNL-PD si s-ar putea mari viteza de reactie la diferite evenimente.

Democratii spun ca nu au discutat de repartizarea functiilor in administratia locala

Democratul Ioan Oltean a declarat ca la intilnirea liderilor coalitiei s-au discutat chestiuni legate de functionarea Consiliului Judetean, actiuni privind sprijinirea primariilor din teritoriu respectiv actiuni care vizeaza obtinerea de resurse financiare de la Bugetul National si mai aflam faptul ca nu s-a discutat despre repartizarea functiilor in administratia locala.

"Concluziile mele sint de natura pozitiva, avem o buna relatie la nivelul Coalitiei si avem membri care sa formeze viitoarea structura a PD. Faptul ca nu sint prezent in permanenta la Satu Mare, afecteaza putin relatia mea cu Radu Bud si Ovidiu Silaghi, insa am reusit de fiecare data sa gasim puntea de comunicare".

Conferinta s-a incheiat prin observatia ca de-acum inainte, Consiliul National al Aliantei va fi in permanenta informat de modul cum functioneaza Alianta D.A. la Satu Mare.

UDMR sustine ca in urma intilnirii nu se va intoarce judetul cu susul in jos

Liderul UDMR in Satu Mare si primar al municipiului, Iuliu Ilyes ne-a spus ca de fapt, nu a fost chiar prima sedinta programata a Coalitiei, ci doar prima in care cei prezenti au decis sa se intilneasca periodic, la date si ore bine precizate.

"Ne-am mai intilnit si pina acum de citeva ori, sporadic, sau am avut discutii la telefon, in care am convenit asupra uneia sau alteia dintre probleme. Azi am decis ca de acum inainte ne vom intilni periodic, sistematic si nu intimplator, ca si pina acum. N-am discutat aspecte foarte importante pentru judet sau oras, ci doar probleme uzuale.

Oricum, in urma acestei intilniri, nu se intoarce judetul cu susul in jos", ne-a spus Iuliu Ilyes.

Conservatorii isi cer drepturile

Presedintele PC Satu Mare, Radu Pop, a participat de asemenea la intilnirea pe care a descris-o insa ca fiind mult mai interesanta si mai importanta, decit ne-a descris-o presedintele UDMR Satu Mare. Conservatorii recunosc ca se simt si sint chiar a cincea roata la caruta, dar precizeaza ca functionarea coalitiei depinde de voturile lor la nivel parlamentar.

"Este adevarat ca a fost o intilnire scurta, de vreo jumatate de ora, dar in acest timp am discutat multe aspecte importante. Am pus la punct inclusiv impartirea posturilor de conducere din institutiile deconcertate care au mai ramas de impartit, de rezultatul careia noi sintem multumiti. De fapt, ei au nevoie de voturile noastre in Parlament, asa ca trebuie sa primim ceea ce cerem.

In consecinta ne-au dat ceea ce am cerut si gata. Daca nu primim ceea ce cerem, iesim in presa, facem scandal si rupem protocolul. E simplu, nu? De altfel, la nivel local noi ne intelegem foarte bine, nu avem probleme deosebite unul cu altul. Dar, la nivel central, exista discutii.

Azi (ieri, 3 august) am venit din Bucuresti unde am constatat ca pozitia conducerii centrale este asemanatoare cu pozitia mea, adica invers. De asemenea, am aflat ca la nivel central se studiaza solutii alternative in cazul in care intelegerea cu Alianta cade. Dar si acolo se spune ca daca iese scandal, rupem protocolul si gata", ne-a spus Radu Pop.