Treizeci de copii din satul Doaga si orasul Marasesti, judetul Vrancea, grav afectate de inundatii in urma cu doua saptamani, au sosit pe litoral printr-un program al Organizatiei „Salvati Copiii“ Romania. Copiii, care au varste cuprinse intre 9 si 14 ani, au fost cazati la Hotel „Maramures“ din statiunea Olimp si vor sta aici timp de sapte zile.

Micutii sunt gazduiti gratuit la unitatea hoteliera, la initiativa presedintelui Traian Basescu, care se pare ca doreste sa se si intalneasca in zilele care urmeaza cu micutii sinistrati.

„Impreuna cu doua cadre didactice care ii insotesc, copiii vor vizita in aceasta perioada Muzeul de Istorie Nationala din Constanta, vom merge la Delfinariu si la circul din statiunea Saturn, precum si la Acvariul din Constanta.

Mai mult, pentru a mai uita de necazurile de acasa, ii vom duce in cursul zilei de vineri la Herghelia Mangalia, unde directorul institutiei, Constantin Ancuta, ii va insoti pe copii prin padocuri si le va arata caii pur sange si poneii“, ne-a declarat Elena Alexe, presedintele Organizatiei „Salvati Copiii Mangalia. Georgiana are sapte ani.

Ea se afla la bunici, intr-un alt sat, cand Siretul i-a inundat satul si casa parintilor. „Eu nu eram acasa, eram la bunica. Cand am venit acasa am vazut ca peretii erau stricati si la mine in camera a cazut tavanul. Tata a zis ca o sa il repare repede si ca o sa il si varuiasca…“.

Insotitoarea copiilor, institutorul Daniela Gheorghe, este angajata la scoala cu clasele I-IV din Doaga, unitate scolara facuta „din stuf“, distrusa in proportie de peste 50%. Se bucura ca elevii ei au putut sa vada, multi dintre ei pentru prima oara, Marea Neagra. „Oamenii din Doaga sunt saraci“, ne-a declarat Daniela.

„Multi dintre ei au sase-sapte copii si abia daca isi gasesc ceva de munca, prin constructii, cu ziua… Viitura le-a luat la aproape toti din Doaga cate o bucata de casa. Multi au ramas fara nimic, dorm in masini sau se duc pe la rude ori cunostinte in sus, pe deal, unde nu a ajuns apa.

Cand au inceput inscrierile pe listele pentru plecarea la mare, mi-au venit copiii in papuci imprumutati, pentru ca nu mai aveau nici cu ce sa se incalte.

Majoritatea copiilor nu au vazut niciodata marea

Copiii din Doaga erau si asa destul de vitregiti, ei fac zilnic naveta la Marasesti, iar trenul nu circula decat de 3 ori pe zi, asa ca o parte din timp stau pe strazi“. Printre copiii veniti la mare unul dintre cele mai zguduitoare cazuri il constituie cel al Alinei, care are 12 ani.

„Fetita este cel mai bun copil pe care mi-a fost dat sa il intalnesc in toata activitatea mea de pana acum“, ne spune cu lacrimi in ochi Daniela. „A ramas fara mama de mica si a avut grija de fratiorul ei inca de cand acesta era mic. Ea il aducea la gradinita, ea il imbraca si dezbraca si il punea pe scaunel.

Este un copil cuminte si destept si cred ca ea a meritat cel mai mult sa vina in aceasta vacanta, pentru ca nu a vazut niciodata marea si nu se stie daca o va mai vedea vreodata“. Alinei ii e dor de fratiorul ei si, cand ii amintim de el, ochii ii joaca in lacrimi. Nu poate vorbi.

Se retrage intr-un colt – in care oricum isi gaseste refugiul de ceilalti copii – si asculta muzica la „walkman”-ul pe care l-a primit in dar, la mare… Ceilalti copii din Doaga au si pornit, in cursul zilei de ieri, catre alte locatii din tara, prin acelasi program al Organizatiei „Salvati Copiii“ – Cluj, Sinaia.

Autoritatile locale si agentii economici din Mangalia au si inceput sa aduca micutilor sinistrati cazati in Olimp daruri si ajutoare. Pe langa vesminte de toate felurile, de la tricouri pana la rochite, ei au primit „walkman“-uri si obiecte de papetarie de la o banca din localitate, jucarii si tot ceea ce au nevoie pentru igiena.

Primarul Mangaliei, care a donat o suma de bani substantiala, a declarat ca, in zilele urmatoare se asteapta ca si alti agenti economici si chiar simpli cetateni sa le aduca micutilor ajutoare.

Organizatia „Salvati Copiii“ a investit pentru aceasta minivacanta a copiilor din Doaga aproximativ 150 de milioane de lei, dar donatiile si darurile primite de micuti se ridica la cel putin dublul acestei sume.