Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a finalizat ancheta in cazul accidentului produs la Combinatul de hartie si celuloza "Somes" Dej. In urma accidentului au murit trei persoane, iar alte trei au fost ranite.

Inspectorii de munca au ajuns la concluzia ca vina cea mai mare pentru producerea accidentului apartine muncitorilor ucisi sau raniti, insa si conducerea combinatului poarta o parte de vina. Anchetatorii au dat amenzi totale de 320 de milioane lei vechi, dintre care 170 de milioane vor trebui sa fie platiti de "Somes" SA, companie condusa de controversatul om de afaceri Stefan Vuza.

In urma accidentului au murit maistrul Alexandru Vass, conductorul Stefan Szanto si muncitorul Ovidiu Muresan. Au fost raniti alti trei angajati ai combinatului, Valerian Pop, Adrian Dan si Alexandru Etedi. Oamenii au fost arsi cu pasta de celuloza si cu soda caustica incalzite la 80 de grade Celsius.

Incidentul s-a produs in 2 iunie, in jurul orei 21.00, la sectia de Celuloza, in atelierul Fierbere-Spalare. Una dintre pompele folosite in sectie s-a blocat. Cei sase muncitori au fost trimisi sa repare instalatia. Acestia au incercat sa inchida o supapa si au trimis un lacatus sa desfaca pompa montata la o mare inaltime.

Numai ca supapa care trebuia sa blocheze pasta fierbinte de celuloza si soda caustica nu a functionat, asa ca in momentul in care lacatusul a desfacut pompa, substanta toxica s-a revarsat peste cei sase angajati, care au fost opariti din cap pana in picioare.

La fata locului au sosit medicii de la Serviciul Judetean de Ambulanta si cei de la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare, care i-au stabilizat pe pacienti.

Prefectul judetului, Mihail Hardau, a solicitat un avion militar, care i-a preluat pe patru dintre raniti si i-a dus la Bucuresti.