Pentru "descurcaretii" cu proptele politice, afacerile cu lemn sunt o sursa sigura de imbogatire peste noapte. Adulmecand mirosul bancnotelor, seful pesedistilor din comuna Calinesti le-a demonstrat consatenilor ca banii si influenta confera si imunitate. Dar oamenii s-au saturat sa tot plece capul in fata celui care "a tras teapa cui a putut". Iata care este reteta succesului „gazdei" lui Ion Iliescu.

Gheorghe Nemes, seful filialei PSD Calinesti, s-a imbogatit. Dupa aceasta suava constatare, am depasit stadiul exclamarii pline de admiratie („oau, ce priceput e in afaceri!") si am descoperit ca motelul din satul Valeni (comuna Calinesti, Maramures), pe care il are in proprietate cel care l-a gazduit pe Ion Iliescu, pe vremea cand acesta era seful Statului, a fost construit ilegal.

Si ca in acest motel toata lumea sta gratis! Misto. De ce sta gratis poporu’? Ca altfel, Nemes ar trebui sa declare banii si sa plateasca impozit. Sau nu sta gratis? In fine, aici avem o dilema...

Colt de gradina

Sunt slabe sanse ca Gheorghe Nemes sa-si fi imaginat vreodata ca ilegalitatile comise vor iesi la iveala in urma unui scandal declansat de o familie din vecini, care vroia clarificarea posesiei unui teren de aproape 2.900 mp pentru care au ajuns sa se judece Nastafa Marginean si Anuca Roman.

Dupa mai multe procese, terenul si casa nr. 270 din Calinesti au fost intabulate pe Petru Roman Buftea (fiul Anucai Roman). Problema este ca pe aceeasi adresa, "intr-un colt din gradina", este construit si motelul "Casa Nemes", care nu figureaza in nici un act oficial. Ceea ce ne-a contrariat. Si am incercat sa lamurim situatia.

Iritat ca i-am tulburat linistea, bazatul proprietar al motelului a ales sa arunce noroi in cea care „si-a permis" sa-i reclame ilegalitatea: "asta-i o prapadita (Marginean, n.red.) ar trebui sa va interesati cine-i. Asta-i o femeie fara barbat, e o femeie de nimic."

Socrul primarului

Trecand peste diplomatia „tip pesede", Nemes detine constructii pe un teren care nu este al sau. Desi legea interzice, el si-a ridicat un motel cu doua niveluri si restaurant la parter, pe baza unei hartii nelegalizate. Practic e... "scris de mana": „am contract de vanzare de vreo 15 ani, da’ facut de mana, intre oameni, ca o fo’ dupa revolutie... cu patru martori. Nu il am pan notariat. Hotelul este pe numarul 270..."

Cateva clipe mai tarziu, Nemes si-a schimbat numarul la care e inscris motelul. „Hotelul nu figureaza pe 270, ca-i un alt numar... io nu mai stiu care-i, ca io-s in masina. Eu am autorizatie de constructie. Scrieti-ma in ziar ca nu-l am (actul de proprietate, n.red.), no’ ca vad ca aia tat insistati.

Scrieti ce vreti! Mie n-are ce sa-mi faca! Cum? Mi-am construit ilegal hotelul? Atunci cum mi-am obtinut autorizatie de constructie?" Uite, asta chiar e o dilema: cum si-a construit Nemes motelul pe un teren care nu-i apartine, dar a primit autorizatie de constructie.

Am gasit si raspunsul: autorizatiile si certificatul de urbanism (care se dau de catre autoritatile locale) au fost emise in perioada in care primarul comunei era Vasile Ciocotis, intamplator chiar ginerele lui Gheorghe Nemes. Si nu se face sa te pui rau cu tata-socru.

Pentru a risipi eventualitatea existentei vreunei portite lasata deschisa de lege (50/1991), am cerut pozitia oficiala a Inspectiei de Stat pentru Constructii (ISC): "in cazul prezentat, nu e legal sa se dea autorizatie. Intai, trebuie clarificata situatia terenului. Primaria nu trebuia sa-i dea autorizatie, ci sa-l opreasca." Uite una (prima contraventie). Dar povestea abia de acum se complica.

Motel gratis!

Nemes a recunoscut ca a cerut autorizatie de constructie pentru casa de locuit si si-a facut "hotel, sau mai bine zis motel". Daca a reusit asta, iar ii bai, pentru ca schimbarea destinatiei unei cladiri necesita reautorizare de la ISC. Insa afaceristul nu a ajuns la ISC, pentru ca risca sa se dea singur de gol.

"In autorizatiile de constructie e trecuta casa de locuit, pentru ca asta o fo’. Apoi am transformat-o io, ca n-am avut ce sa fac din ea (!). Nu-i nici hotel, motel o fo’! O ramas cu titlul de casa de locuit. Dar nu functioneaza deloc (motelul, n.red.). Atata am, un restaurant jos. Am facut intr-o incapere mai mare un restaurant.

Da’ tat nimic n-am facut, ca am crezut ca oi fa’ agroturism, da’ Valeniul nu-i prins nici intr-o zona (agroturistica, n.red.) si am ramas asa. Nu-mi amortizez banii in veci! Zona-i turistica, dar n-o venit nimeni si am cheltuit o groaza de bani", s-a plans Nemes.

Aproape ne „induiosaseram", numai ca oamenii din zona ne-au declarat ca exact in aceasta perioada motelul ii gazduieste pe muncitorii care lucreaza in Barsana la un proiect finantat de SAPARD.

Intrebat cati bani a facut cu motelul, Nemes ne-a marturisit ca e gratis (poate vreti sa mergeti!): "cum adica pe ce firma am declarat banii incasati (pentru cazare, n.red.)? Nu i-am… Ce bani? Ca n-am incasat nimic! Am avut delegati care veneau la firma si pe aia ii cazam, da’ nu le-am luat bani. Restaurantu’ ii de dupa 2000 si este pe Lemn Plast".

Scenariul cu motelul gratuit (de cinci ani!) e greu de crezut si usor de verificat de organele competente.

Ghita-Piromanu’

Actualul primar, Mihai Stefan Nemes, ne-a confirmat o serie de nereguli, nu inainte sa declare ca nu vrea sa se interpreteze ca ar avea ceva cu afaceristul-pesedist, desi, dupa castigarea alegerilor, acesta l-a amenintat si i-a aprins o claie cu fan: "cladirea este motel, dar in acte nu-i declarat. Are ceva autorizatie, dar nu pentru motel, ci pentru spatiu comercial."

Oamenii din Valeni ne-au marturisit metoda de imbogatire a lui Gheorghe Nemes: „pe spatele vecinilor". Tactica e simpla, cu tupeu: "intra pe cate o portiune si acapara in continuare teren pe mai nimic, cu promisiuni, cu vorbe… cu depozitat de materiale etc. Asa le-a invartit, ca toate le-a dat peste cap. A creat necazuri mai multor vecini. Si brutaria e facuta in mod ciudat.

Zilele trecute am vorbit cu oamenii si mi-au spus ca nici azi, dupa nu stiu cati ani, nu le-a dat nimic pe gradina!"

Pont: daca in campania electorala "Casa Nemes" din Valeni a fost vizitata de Ion Iliescu, am aflat ca, in curand, motelul ilegal va fi vizitat si de reprezentantii unor importante institutii din judet. Printre imaginile pitoresti din zona, vizitatorii isi vor delecta privirile si cu actele lui Nemes. Care inca se-ntreaba ce l-a lovit.