Grupul Imobiliar Tender anunta cu mare fast, in primavara anului 2003, construirea, in municipiul Timisoara, a primului zgarie nori din Romania, in cadrul unui complex rezidential cu 1.500 de apartamente, parcari subterane, banci, birouri, magazine.

Pe cei peste 170.000 de metri patrati de teren se afla, insa, alte imobile, care apartin societatii "Industria Lanii" (cumparata tot de omul de afaceri Ovidiu Tender - n.r.): respectiv fabrica, un bloc de 10 etaje, fost camin de familisti, si o cantina.

Lucrarile la complexul rezidential au demarat de aproape o luna. 24 de familii locuiesc inca in conditii demne de un ghetou, in caminul de familisti, fara sa stie ce le va aduce ziua de maine sau rezultatele unui alt proces.

"S.O.S. Basescu!"

Blocul la care ne referim se afla aproape de centrul orasului, langa Inspectoratul Judetean de Politie. Sute de oameni trec zilnic pe acolo. Unii, care vin pentru prima data, se opresc langa bloc, pentru ca le atrag atentia trei cearsafuri pe care se prezinta motivele pentru care locatarii cred ca imobilul a ajuns in situatia jalnica.

"Caz de coruptie", scrie pe primul dintre ineditele pancarte, dupa care se mentioneaza: "Presiunile continua, mafia lupta ilegal, Justitia le face jocul. SRI le tine spatele. Dar in Romania nu exista coruptie!".

Pe al doilea cearsaf se face apel la Basescu, pe care il anunta ca Legea 85/92, desi in vigoare, nu se aplica la blocul apartinand SC "Industria Lanii" SA datorita influentei in Justitie a lui Tender, in complicitate cu serviciile secrete. "S.O.S. Basescu", striga ultimii locatari.

Societatea lui Tender - datornica la plata utilitatilor?

Un miros pestilential te intampina imediat ce intri in blocul cu zece etaje. Pe usa imobilului sunt lipite articole din presa locala, referitoare la afacerile lui Ovidiu Tender, ca sa citeasca toti cei interesati. In interior, usi aproape distruse, scrise cu pixul, ferestre cu geamuri sparte, tencuiala cazuta de mult. Avizierul este plin de hartii cu restantieri la plata utilitatilor.

SC "Esparom" SA, firma controlata tot de afaceristul timisorean, detine acum cladirea si este prima pe lista la datorii. Cele doua apartamente care sunt in proprietatea acestei societati au o datorie la intretinere, pe luna mai, de aproape 100 de milioane de lei.

Reprezentantii firmei au declarat, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa, iar in bloc sta un individ care se da drept administrator si trece sumele eronat.

"Firma noastra plateste utilitatile la "Industria Lanii", iar ei, la randul lor, le achita mai departe catre "Electrica". El nu are nici un drept sa puna acele afise pentru ca nu e proprietarul blocului", a afirmat Dana Bogacean, asistent manager la "Esparom".

Imobilul a fost construit la cererea Intreprinderii Industria Lanii Timisoara din fonduri proprii in anul 1972 si a fost dat in folosinta in 1974, avand o capacitate de 460 locuri de cazare in camere de patru sau sase locuri, locuinte care nu beneficiau de bucatarie.

Conform destinatiei sale initiale, de camin de nefamilisti, blocul a fost utilizat pentru a-i caza pe tinerii care erau angajati ai intreprinderii, prin repartizarea unui loc, conform legii in vigoare la acea data, respectiv Legea nr. 5 din 1973. Beneficiarii achitau in schimb o taxa conform aceleiasi legi.

Constantina Stancele locuieste in bloc de aproape doua decenii. Acolo si-a petrecut tineretea si tot acolo isi creste acum cei doi copii. A lucrat la fabrica timisoreana 15 ani si jumatate, apoi si-a gasit alt loc de munca. Cu ce a trait de cinci ani incoace in "blocul lui Tender", cum a fost botezata cladirea, ar putea face un film. Sau macar sa scrie o carte.

Femeia a spus ca atunci cand s-a mutat in cladire, pe casa scarii erau covoare, flori pe pereti, totul era ingrijit. Scandalul declansat dupa ce "Industria Lanii" a ajuns pe mana lui Tender i-a adus cele mai urate momente din viata. La finele lunii octombrie 2001, s-a cerut evacuarea fortata a celor care locuiau acolo, pe motiv ca ocupa ilegal spatiile.

Masura a fost pusa in aplicare cu ajutorul mascatilor, intr-un circ de nedescris.

Si asta, desi era in vigoare Legea 85/1992, care prevede, la art.1., ca: "Locuintele construite din fondurile statului pot fi cumparate de titularii contractelor de inchiriere, cu plata integrala sau in rate a pretului, in conditiile Decretului-lege nr.61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie si ale prezentei legi".

In perioada 1996-1997, 70 de angajati ai intreprinderii au cerut in Justitie obligarea societatii la incheierea unor contracte de inchiriere pentru camerele grupate in apartamente, din care 65 de actiuni au fost respinse de instanta, iar pentru ceilalti cinci locatari s-a incercat punerea in executare a sentintelor prin oferirea unor spatii echivalente, in conditiile legii.

Dintre cei 65 de fosti salariati care aveau cereri respinse de instante in anii anteriori, 13 au dat din nou firma in judecata pentru acelasi motiv, desi justitia se pronuntase anterior si exista, conform legii, autoritatea de lucru judecat.

Actiunile unora din acestia se afla si in prezent pe rolul instantelor, asa cum este si cazul Constantinei Stancele. Femeia a spus ca in apartamentele SC "Esparom" locuiesc muncitorii care lucreaza la impresionantul complex rezidential. Ea a adaugat ca in bloc mai stau 24 de familii, care traiesc de la o zi la alta intr-o situatie nesigura.

Pentru ca nu au nici un fel de act de proprietate sau de inchiriere, locatarii nu s-au chinuit nici sa investeasca in curatenia imobilului. "In casa are fiecare curat, dar tevile sunt putrede. O modificare facuta in subsolul blocului a facut ca toate reziduurile sa mearga acolo si nu in canal", a explicat femeia mirosul care te impiedica sa respiri.

De cativa ani umbla prin tribunale, a trait o iarna in frig si cu gandul ca sobolanii din subsol ar putea sa-i intre in casa.

Constantina traieste, insa, cu speranta ca i se va face dreptate. "Voi lupta pana la sfarsit sa raman in acest bloc, chiar daca am trait aici cosmarul vietii mele. Daca nu ne-a evacuat atunci cand erau PSD-istii lui Tender la Putere, cred ca nu o sa o mai faca niciodata. Cred ca ce e mai greu a trecut, dar trebuie sa mai avem rabdare", a adaugat locatara.

Povara pica pe autoritatile locale

Cateva sute de metri mai departe, de nici o luna a inceput sa se construiasca complexul rezidential. Directorul Grupului Imobiliar Tender, Dan Manolache, a declarat ca planurile initiale ale proiectului prezentat acum doi ani s-au modificat, investitia preconizata atunci, de circa 70 de milioane de euro, crescand acum la 130-135 de milioane de euro.

"Ridicam un nou cartier, pe care il vom numi "Noua Timisoara". Va avea 1.500 de apartamente de clasa superioara, de standard european. Vom construi spatii comerciale, un centru de afaceri, piscine publice, o parcare subterana pentru 5.000 de masini, pecum si un turn de 116 metri inaltime, pe 43 de etaje", a afirmat reprezentantul firmei.

Blocul respectiv va fi daramat, asta e aproape sigur. Asa stie si Ion Pop, inginer-constructor la firma care asigura partea tehnica a constructiilor. Asa sustin si cei de la "Esparom", care cred totusi ca demolarea nu se va face anul acesta. Conteaza cat de repede inainteaza lucrarile in cealalta parte a santierului.

Cu operatiunile moderne de acum, toata suprafata ar urma sa fie pusa la pamant in patru-cinci luni. Dupa aceea va dura cam cinci ani sa se ridice complexul, sustine constructorul.

Dan Manolache a spus, insa, ca se doreste finalizarea celei mai mari parti din proiect pana la finele lui 2007, iar turnul de 116 metri ar urma sa fie gata in 2008. Intrebat ce se va intampla cu familiile care locuiesc acolo, el a adaugat ca toate se vor rezolva la timpul lor, insa acei oameni "sunt povara autoritatilor locale". "Noi ii toleram, desi stim ca s-au aciuat acolo.

Am dovedit ca avem umanitate si se va gasi o cale de rezolvare", a mai afirmat directorul grupului imobiliar condus de Ovidiu Tender.

Singura concluzie este aceea ca responsabilitatea se arunca pe seama municipalitatii, care nu face oricum fata cererii mari de spatiu locativ. "Situatia este complicata. Oamenii din acel bloc trebuie sa depuna o cerere la Primarie pentru un spatiu de locuit", a declarat purtatorul de cuvant al administratiei locale, Flavius Boncea.