Cu ocazia "Zilei comunei Sanislau", simbata dimineata s-a inaugurat drumul pietruit care s-a construit recent in raza satului Horea si care leaga aceasta localitate de comuna Omboly - judetul Szabolcs Szatmar Bereg din Ungaria. Cu aceasta ocazie festiva, pentru citeva ore, s-a deschis granita in acest punct intre cele doua tari vecine.

Astfel ca satenii din Sanislau, Ciumesti si Horea s-au putut intilni cu cei din comuna Omboly si spunem fara sa gresim ca momentul a fost unul emotionant.

Deputatii satmareni au lipsit de la festivitatea de deschidere pentru o zi a granitei cu Ungaria

La inceputul festivitatilor de deschidere a punctului de frontiera a vorbit primarul maghiar Trefan Gabor, care a dat un exemplu de modestie in cuvintarea sa scurta. Tinarul primar din Sanislau a fost coplesit insa de emotie.

Situatia neplacuta a fost salvata de senatorul Szabo Karoly, care a fost un iscusit moderator si translator de ocazie cu prilejul acestor festivitati, de la care au lipsit, nu numai liderii UDMR satmareni, dar si cei din PNL, dar mai ales cei de la Consiliul judetean Satu Mare, promotorii acestui eveniment.

Liberalii au ajuns totusi la Sanislau, dar numai la ora prinzului la deschiderea , mai bine zis doar la chef. A fost prezenta in schimb la granita Ionela Brukhental, deputat din Oradea, care a fost chiar activa, luind cuvintul.

Dincolo de festivitatile de rutina, cel mai deosebit moment de la granita a fost intilnirea lui Olah Laszlo din Ciumesti cu sora lui, Jakab Janosne din Omboly. Aceasta s-a casatorit in Omboly in anul 1943, iar de atunci cei doi frati s-au intilnit doar sporadic.

Cum nici unul dintre ei nu a avut pasaport, a fost nevoie de traficul nostru de influenta pentru ca politistii de frontiera sa ii lase pe cei doi sa se intilneasca intr-un punct neutru al frontierei.

Dupa deschiderea granitei cei din Omboly, in frunte cu primarul Trefan Gabor, au participat la un mic spectacol folcloric, care a avut loc in centrul satului Horea, apoi drumurile lor au continuat la Sanislau unde au inceput festivitatile prilejuite de ziua comunei.

Vamesii maghiari au folosit la calculatoarele lor curent... romanesc

Trebuie sa va mai spunem insa ca demersuri pentru deschiderea pentru o zi a acestui punct de frontiera au fost facute doar de autoritatile satmarene, lucru care a fost consemnat si in discursul deputatului maghiar Szilagyi Denes.

Acestea au pregatit cu acest prilej nu numai un drum pietruit, care leaga satul Horea de punctul de frontiera, dar s-au preocupat si de celelalte probleme organizatorice. De pilda s-a "tras" curentul din satul Horea pina la granita, iar cablurile au fost montate pe niste stilpi, infipti in pamint pe marginea drumului, lucruri care au costat nu numai bani, dar si forta de munca.

Generozitatea localnicilor nu s-a oprit aici, ei "dind" curent si pentru calculatoarele vamesilor maghiari.

Am vorbit si cu Trefan Gabor - primarul din Omboly, pentru a afla daca si ei vor construi drum. "La noi aceste lucruri merg mai greu si nu Consiliul judetean aloca bani pentru asa ceva. Se depune un proiect si daca el cistiga sume pentru finantarea europeana, doar atunci se face drum" - ne-a spus primarul din Omboly.

Tinerii din Sanislau au contribuit la reusita Zilei comunei

La deschiderea zilei comunei Sanislau, delegatia oficialitatilor satmarene s-a largit putin, prin prezenta senatorului Sever Ster si a deputatului Ovidiu Silaghi, acesta din urma insotit de citiva consilieri judeteni.

Dupa scurtele si obisnuitele amabilitati s-a dat apoi startul serbarilor, a caror reusita a fost asigurata in cea mai mare parte de copiii si tinerii din comuna, naturali, si originali in programale lor prezentate pe scena din centrul satului.

Am fi nedrepti daca am uita de fanfara din Capleni, care s-a prezentat intr-o tinuta impecabila si pe linga acompaniamentul asigurat majoretelor locale, a interpretat superb si imnurile celor doua tari la festivitatile tinute la granita.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Stefan Szabo nu a avut curajul sa vina la inaugurare

Stefan Szabo - presedintele Consiliului judetean Satu Mare, nu a fost prezent simbata la deschiderea oficiala a punctului de frontiera dintre localitatile Horea si Omboly din Ungaria.

Mai mult, nici o oficialitate de la aceasta institutie nu a onorat cu prezenta momentul, desi cu alte prilejuri nu aveai loc de ele, nici la festivitati si nici la chefurile organizate dupa inaugurarile de drumuri. Faptul e cu atit mai surprinzator, cu cit ideea construirii drumului apartine presedintelui Szabo.

Senatorul Szabo Karoly, in cuvintul sau, nu a uitat totusi sa aminteasca faptul ca "Informatia Zilei" a contestat utilitatea drumului si a banilor aruncati pentru un drum care va fi folosit doar o data pe an.

Ne mentinem pozitia in continuare si spunem ca in judet avem sate izolate de lume (Dumbrava, Aliza, Ganas, Ratiu si chiar Vinatoresti) pentru ca lor niciodata nu li s-au repartizat banii necesari repararii drumurilor. Desi acestea ar fi circulate zilnic si nu doar o data pe an.

Deputatul Ovidiu Silaghi nu a avut curiozitatea sa vada drumul, dar a participat la "Zilele Sanislaului"

Se pare ca politicienii fug ca dracu de tamiie de drumul care pleaca din Horea spre Ungaria. Nici deputatul PNL Ovidiu Silaghi nu a fost la inaugurare. El spune ca nu stie daca a primit vreo invitatie la acest eveniment, dar a primit simbata cu vreo zece minute inainte de inceperea festivitatilor un telefon de la senatorul Szabo pentru a-l intreba unde este.

Ovidiu Silaghi a participat simbata la Zilele Sanislaului impreuna cu doi consilieri judeteni. Dar nu au avut curiozitatea sa mearga sa vada drumul, nu stie nici cit costa, nici cine a dat banii, nici cine l-a facut.

Fara sa i se ceara acordul,

Drumul de la Horea s-a construit pe pamintul unei batrine de 91 de ani

Familia Sabinei Jurj are dreptul la despagubire la nivelul despagubirilor din zona autostrazii Bors-Brasov

Simbata la Horea, festivitatile prilejuite de deschiderea pentru o zi a granitei cu Ungaria, au fost marcate de un mic incident provocat de catre localnicul Giurgiu Ilie. Acesta a avut o discutie aprinsa cu primarul Calin Mates pe tema terenului pe care s-a construit drumul.

In opinia lui Ilie Giurgiu drumul a fost luat cu japca de catre cei care au construit drumul, fara ca proprietarul sa fie despagubit.

Terenul de 1,16 hectare pe care s-a construit drumul pina la granita cu Ungaria este al Sabinei Jurj, in virsta de 91 de ani

Ilie Giurgiu - fiul Sabinei Jurj: "Terenul de 1,16 ha pe care s-a construit drumul este al mamei mele Jurj Sabina, care are 91 de ani. Veniti sa vedeti cum i s-a luat mamei mele terenul care a fost al nostru pentru a construi pe el un drum pina la granita. Terenul a fost al nostru si l-a primit tatal meu dupa razboi.

Ca avem dreptul la el o dovedeste si faptul ca dupa Revolutie am primit pentru el titlul de proprietate si l-am lucrat in fiecare an. Si anul acesta am avut pe el semanat secara, dar ne-au cules recolta necoapta, pentru a face un drum pina la granita.

Totul s-a derulat cu 2-3 saptamini in urma, cind acasa la mine a venit primarul, impreuna cu un politist, sa ne ceara sa renuntam la teren pentru a se face un drum pina la granita. Am zis atunci ca nu renunt la terenul nostru, apoi cu mari insistente am spus sa il traseze si sa vedem pe unde trece el. In functie de amplasamentul drumului am fi luat o hotarire cu mama si cu restul familiei.

Cind am venit insa acasa peste citeva zile de la Baia Mare, unde locuiesc, am vazut ca deja se lucreaza pe drum.

"Voi merge daca trebuie pina la Tribunalul de la Strasbourg" - spune Ilie Giurgiu, fiul batrinei proprietare

Am avut o alta discutie cu primarul si i-am cerut socoteala cum de si-a permis sa intre pe terenul meu, fara sa fiu despagubit si fara acordul familiei noastre. A promis atunci ca o sa-mi dea doua iughere de pamint din terenul lui, dar nu a facut un pas. Azi (n.r. simbata) a venit la mine si mi-a intins mina spunindu-mi: iata ce drum am facut! Inca a avut tupeul sa vina la mine! Am zis atunci ca acest drum este al meu si daca vreau pun pe toata lumea la plata ca a intrat pe domeniul meu. Nu las intr-atit aceasta nedreptate.

Ma voi adresa tuturor factorilor competenti si daca in aceasta tara nu se va face dreptate, vom merge si la Tribunalul pentru drepturile omului de la Strasbourg" - ne-a spus nea Giurgiu Ilie.

Primarul Calin Mates promite clarificarea situatiei, dar lucrurile se pot incilci si mai mult

Acasa la familia Giurgiu am intilnit-o si pe Sabina Jurj. Are 91 de ani si nu poate nici acum sa creada ca pe terenul pe care acum 3 saptamini a fost secara, acum este deja un drum de piatra. Ne-a aratat si titlul de proprietate prin care dovedeste ca terenul este al ei si pentru care nu a primit despagubiri nici un leu.

Am luat legatura si cu primarul Calin Mates intrebindu-l de ce ne-a ascuns faptul ca pentru acest drum exista un conflict. Primarul ne-a spus ca ne va da lamuriri, dar ne e frica insa ca in acest caz vor mai aparea surprize mari si neplacute.