Lumea afacerilor clujene se afla intr-un razboi surd, subteran, iar conotatiile politice nu lipsesc. Pentru prima oara in istoria postcomunista a orasului, unul din cei mai tineri si influenti oameni de afaceri ai Clujului, Paszkany Arpad, are curajul sa arate cu degetul puternice grupuri de interes economic si politic.

Declaratiile incendiare ale administratorului Polus Transilvania, totodata patron al CFR Ecomax Cluj, au aruncat, efectiv, lumea afacerilor in aer. Cert este ca atmosfera din mediile economice este tensionata dupa ce tanarul patron, cunoscut ca un personaj echilibrat si calm, a caracterizat orasul ca fiind asemanator cu atmosfera din filmul "La Piovra" (Caracatita).

ZIUA de Cluj a analizat impactul declaratiilor omului de afaceri Paszkany Arpad si a aflat reactiile lumii economice si politice.

Declaratiile administratorului Polus Transilvania, Paszkany Arpad, au fost devastatoare si au luat prin surprindere mass-media si opinia publica, obisnuita sa auda din partea omului de afaceri clujean judecati mai degraba diplomatice. Cu ocazia ultimei conferinte de presa a echipei de fotbal de Divizia A pe care o patroneaza, CFR Ecomax Cluj, Paszkany a declansat atacuri pe mai multe paliere.

Paszkany s-a referit atat la institutia cu care se dueleaza in prezent in Justitie, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), litigiul fiind un teren in Floresti pe care se doreste ridicarea unui centru comercial de proportii, proiect blocat de instanta de judecata, cit si, in mod cu totul suprinzator, la un puternic grup de interese care ar bloca marile afaceri daca nu "se cotizeaza".

"Teroristul" Marghitas ameninta

Patronul Polus i-a catalogat pe reprezentantii USAMV drept "teroristi", ca raspuns la blocarea investitiei de 140 de milioane de euro: "Exista contracte cu avantaje financiare pentru conducerea USAMV, pentru un lant de hypermarket-uri. USAMV e numai o fatada. Ei zic de studenti, de doctoranzi, dar vor numai bani. Am primit o scrisoare la Trigranit, in care ni se cerea sa fim «parteneri egali».

Eu am invatat de la americani sa nu tratez cu teroristii", a declarat Paszkany, citat de presa locala, in conferinta de presa a CFR Ecomax, din 4 august.

Reactia rectorului USAMV nu s-a lasat asteptata. Liviu Marghitas a declarat, ieri, pentru ZIUA de Cluj: "Am un Senat in spatele meu, care ia deciziile, iar institutia pe care o reprezint este interesata de bani, asa cum e orice universitate antreprenoriala. Avem nevoie de bani, pentru a atinge standardele UE, care bat la usa, si pentru a ne consolida pozitia pe piata universitatilor.

USAMV nu se opune investitiilor in judet, dar nu accepta sa piarda un teren evaluat la 10 milioane euro, care a fost cumparat la un pret minor, acum sase ani, cu 250 000 euro. Voi merge pana la inaltul comisar pe probleme de invatamant al UE daca nu suntem lasati in pace. Nimeni nu ne-a demolat cu asa usurinta parcelele de cercetare.

In plus, am asteptat doua saptamani ca domnul Paszkany sa vina la negocieri, sa se termine scandalul asta. Noi am vrut sa ne impacam. Nu a venit. Asteptam acum sa decida instanta. Acuzele cum ca am avea contracte avantajoase financiare nu sunt reale. Poate s-a referit la asocierea cu Billa, una absolut legala".

De altfel, Marghitas a solicitat Justitiei sa il ancheteze pe administratorul Polus. USAMV detine peste 600 de hectare de terenuri in administrare, multe dintre ele intrand sub lupa investitorilor autohtoni care urmaresc preluarea terenurilor respective si asocierea sau vanzarea ulterioara catre mari retele de hypermarketuri sau Mall-uri.

In acest context, rectorul USAMV, Liviu Marghitas, s-a erijat intr-un arbitru in lupta pentru terenuri. Marghitas, un apropiat al lui Gheorghe Funar, a fost unul dintre cei care au beneficiat din plin de "bunavointa" vechii administratii locale din Cluj. Gheorghe Funar a fost cadru universitar la USAMV Cluj si a sprijinit din plin improprietarirea cu terenuri a universitatii.

De asemenea, Liviu Marghitas este impins in demersul sau si de catre reprezentanti ai aripii dure din PRM, in frunte cu senatorul Funar, si de catre reprezentanti din corpul juridic din Cluj (Judecatorie, Tribunal, Curte de Apel), care au ramas fideli si, totodata, datori fostului primar al Clujului pentru beneficiile acordate pe durata mandatelor acestuia (apartamente, vile sau terenuri date in folosinta de multe ori pe preturi de nimic).

De asemenea, fiul fostului primar, Sabin Funar, a fost introdus in ecuatia Primarie-Billa si Profi, supermarket-uri intrate in Cluj pe vremea administratiei Funar.

Invazia Mall-urilor

La ora actuala, in Cluj sunt prezente doua retele de cash&carry, Metro si Selgros, si nici una dintre marile retele de hypermarket-uri si, de asemenea, nici un Mall veritabil. Sora Shopping Center, a controversatului om de afaceri Daniel Dulau, fiind un simulacru provincial de Mall autentic.

Si-au exprimat deja intentia de a intra pe piata Clujului, in scurt timp, Carrefour, care va avea una dintre locatii chiar in cadrul Polus City Center, Cora, care ar urma sa construiasca hypermarket-ul vis-a-vis de Polus, in vecinatatea strandului „Sun", si Tesco, societate care prospecteaza in acest moment piata.

De asemenea, interesati sa patrunda in Cluj sunt si cei de la XXL Megadiscount si Kaufland (magazinul se va deschide curand).

De asemenea, in urmatorii doi ani, in Cluj ar urma sa se construiasca, pe langa Polus City Center, inca cel putin trei complexe de tip Mall: Iulius Mall, in vecinatatea complexului Univers T, un alt Mall in zona parcului mare, in locul actualului stadion „Ion Moina" (ZIUA de Cluj a facut ample dezvaluiri referitoare la acest proiect, in spatele caruia, sustin sursele noastre, s-ar afla importanti membri ai Rotary Parc), si un al treilea Mall, a carui locatie nu a fost inca stabilita, dar al carui promotor si coproprietar ar urma sa fie omul de afaceri Sorin Dan.

In acest sens, controlul asupra terenurilor (din care o parte se afla in administrarea USAMV) devine vital.

Avand in vedere comportamentul consumatorului ardelean, este la fel de important cine va deschide primul Mall si, implicit, primul hypermarket. In acest moment, din traditionalism si obisnuinta, clujenii prefera sa-si faca, in continuare cumparaturile de la Metro, desi, de curand, a fost inaugurat in oras un alt centru cash&carry.

Alte posibile tinte

Paszkany a mai lansat o afirmatie interesanta, fara insa a nominaliza persoana la care se refera: "In tot scandalul e implicata si o persoana cu fonduri de investitii, care a devalizat Banca Dacia Felix".

Nici o sursa din piata afacerilor nu a dorit sa comenteze pentru ZIUA de Cluj declaratia administratorului Polus, referitoare la acest misterios personaj, dar cert e ca acesta este un jucator pe piata imobiliarelor. "Exista un grup format din oameni cu bani si oameni cu putere. Cei cu bani vor sa li se acopere trecutul si sa le fie eliminati concurentii in afaceri.

Ceilalti primesc vacante in Tenerife, Ibiza sau Antalya si leasing la masini. Se intalnesc saptamanal in mijlocul lacului si cred ca tot Clujul e al lor. Nu lasa pe nimeni sa faca o afacere daca nu le iese si lor macar un dolar. Ceea ce se intampla in Cluj seamana 70% cu filmul «La Piovra» (Caracatita)", a mai declarat, saptamana trecuta, Paszkany Arpad.

Potrivit celor vehiculate in cercurile de afaceri, administratorul Polus s-ar fi putut referi la clubul Rotary Parc, unul din cele cinci cluburi elitiste aparute in ultimii cinci ani la Cluj. Reteaua lor este compusa din cluburile Rotary Club, Rotary Parc si Rotary Samus, in paralel, dar cu o structura extrem de asemanatoare, activand doua cluburi Lions.

Una din cele mai dure replici fata de atacurile lui Paszkany a venit de la rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), Marius Bojita, initiator si membru al Rotary Parc. "Paszkany sa isi vada de ale lui. Nimeni nu are nimic cu el. Nici nu s-a pomenit numele lui in Rotary vreodata.

Sincer, nu cred ca s-a referit la noi, dar e suficient sa se citeasca lista membrilor ca sa se vada ce organizatie serioasa suntem. Nu corespunde realitatii ceea ce spune". Marius Bojita a fost, pana de curand, presedinte al Consiliului Director al FC Universitatea, echipa de fotbal de traditie a Clujului, aflata in concurenta acerba cu CFR Ecomax.

Pe de alta parte, Paszkany s-ar fi putut referi si la membri din conducerea PSD Cluj, care detin cabane si vile in zona lacului Gilau, unde se intalnesc adesea pentru a pune judetul "la cale".

Cum presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, nu a putut fi contactat in ultimele trei zile, am vorbit cu Remus Lapusan, presedintele PSD Cluj-Napoca: "Declaratiile lui Paszkany nu au nici o legatura cu un partid de opozitie si cu PSD. Poate se refera la actuala putere", a spus Lapusan.