Numarul copiilor abandonati in spitale creste in fiecare zi. Tot mai multi micuti sunt condamnati, din inconstienta celor care le-au dat viata, sa traiasca drama unei vieti dezradacinate.

In primele sase luni ale acestui an, in Bihor au fost semnalate 141 de cazuri de de copii care au fost abandonati de parintii naturali.

Relatiile intamplatoare pot da roade trupesti, care platesc, fara vina, toata viata pentru greselile parintilor. Nimeni mai nu poate repara aceasta greseala, iar suferinta ii va urmari pe acesti copii si peste ani. Intr-o existenta condamnata la durere.

Privind inapoi in timp, isi vor pune mereu aceeasi intrebare stigmatizanta: „Mama, de ce m-ai parasit?”

Cresterea numarului de copii rezidenti in institutiile spitalicesti din Bihor ingrijoreaza, fara indoiala, nu numai specialistii care se ocupa de ameliorarea modului de viata al acestora, ci si societatea in ansamblul ei.

Statisticile Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Bihor releva faptul ca, anul acesta, in perioada ianuarie-iunie, numarul de copii nou-nascuti parasiti in unitatile sanitare de pe teritoriul judetului Bihor a ajuns la 141.

Este deplorabil faptul ca, raportat la acest numar impresionant de copii abandonati, se inregistreaza numai 21 adoptii.

Adoptii greoaie

„Etapele parcurse in solutionarea unui caz al unui copil parasit intr-o unitate medicala sunt prevazute de Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului”, spune Alina Tica, director executiv adjunct al DASPC Bihor.

„In situatia in care copilul este parasit de mama in Maternitate, unitatea medicala are obligatia sa sesizeze telefonic si in scris Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor si Politia in termen de 24 de ore de la constatarea disparitiei mamei.

Protectia Copilului, la randul ei, este obligata sa inceapa operatiunea de verificare la domiciliul parintilor, insotiti de autoritati.

In situatia in care mama este identificata si este de acord sa ia in grija copilul pe care l-a abandonat initial, DASPC va asigura consilierea si sprijinirea acesteia” mai zice Alina Tica.

In cazul in care parintele refuza sa ia in grija propriul copil, pasul urmator este investigatia rudelor pana la cele de gradul IV. Daca nici unui membru al familie nu-i pasa de soarta copilului in cauza, se iau masuri de plasament la un asistent maternal sau familie substitutiva.

Stigmatizati pe viata

Nu toti copiii primesc darul divin de a trai in mijlocul unei familii fericite, care sa le ofere, inca din fasa, educatia necesara si un ajutor in conturarea personalitatii. Nu toti au parte de mangaierile si tandretea mamei, de acea alinare la fiecare scancet, fie el si in miez de noapte.

Nu toti au un locsor de vis, impodobit de jucarii, doar pentru ei, un loc in care sa se tavaleasca in voie cu partenerii lor de joaca, parintii.

Saracia, plaga societatii

„Toti copiii sunt atat de frumosi, sociabili, iubitori!”, spune Mateas Olimpia, asistent sef al Spitalului Clinic de Obstretica si Ginecologie Oradea „Niciodata nu am stiut care a fost factorul ce le-a determinat pe unele familii sa-si abandoneze copilul.

Nu au reusit sa ne convinga ca starea materiala precara sau pur si simplu conjunctura in care se aflau le-a intunecat ratiunea. Oricare ar fi fost motivul, e dureros ca se intampla asa. Mai sunt cazuri in care mamele se intorc dupa copil, si incearca sa ne convinga de faptul ca a fost motivata in gestul ei.

Procedand in acest fel, intotdeauna castiga o credibilitate care sa le absolve de lipsa de sentiment matern profund” completeaza Mateas.

Aceeasi dilema in privinta motivelor abandonului o traiesc toate cadrele medicale. „Mamele in cauza revin cu o sumedenie de motive, ce pur si simplu nu-si au rostul. Ba ca le-a parasit sotul, ba ca le-a batut sotul, ba ca nu au bani sa-l creasca din cauza ca mai au zece copii acasa.

Alte mame, cuprinse de panica, vin cu motive de genul ca nu stiu parintii sau le este rusine de vecinii din sat ca au nascut fara a fi maritate, fiind etichetate ca femei usoare. 90% dintre mamele ce-si abandoneaza copiii sunt de etnie rroma, iar restul, de 10% sunt eleve si studente.

Lipsa educatiei maternale este unul din principalele motive care duc la actul abandonului. In Oradea, au fost trei centre maternale, din care, din pacate s-au desfiintat doua.

Cu un singur centru maternal nu avem cum sa ajutam gravidele in dificultate.” declara Adriana Spita, asistent social la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie din Oradea.

Un zambet ca rasplata

Dar si pentru copiii nascuti sub semnul blestemului mai rasare o raza de lumina. Personalul medical este intotdeauna acolo pentru ei. Medicii, asistentele, voluntarii, cu totii incearca sa le usureze viata cat mai mult posibil.

Acest personal medical nu numai ca actioneaza din obligatie in protejarea micutilor, ci investeste dragoste si pricepere. „Copiii abandonati, beneficiaza, de multe ori de mai multa ingrijire decat ceilalti, alaturi de care familia se afla in permanenta.

Dincolo de starea in care vin in spital, acesti copii sunt ajutati si ocrotiti cu toata incarcatura sentimentala, daruirea, priceperea si bunavointa noastra. Copilul cu probleme are un dar aparte. Mereu isi arata recunostinta fata de cei care-l ingrijesc.

Insanatosirea lor si zambetul acela inocent pe care niciodata nu se sfiesc sa-l arate, sunt satisfactiile ca avem si noi reusite. Mereu ne cauta cu privirile, pentru ca le lipsim.

Recunostinta lor este rodul muncii noastre”, ne spune Olimpia Mateas, din a carei voce razbate o evidenta incarcatura emotionala fata de acesti copii destinati pierzaniei.

Gest laudabil

In Maternitatea Oradea, incepand cu ora 8.00, voluntarii sunt nerabdatori sa-i imbratiseze pe copii, sa-i spele si sa-i hraneasca. O data facuta siesta micutilor, in cele mai bune conditii, urmeaza momentul mult asteptat de acestia, tavaleala prin mormanul de jucarii.

Spitalul le-a asigurat locuri special amenajate in care se pot juca in voie. „S-au desfiintat multe cabinete sau saloane pentru a le asigura copiilor o mica particica in care sa se simta in propriul univers, inconjurati de jucarii si de afectiunea mamelor voluntare”, specifica Mateas.

Pe tot parcursul investigatiilor DASPC Bihor copilul abandonat trebuie sa plateasca cu propria-i sanatate. El ramane in spital, timp in care apare inevitabil retardul si ii scade imunitatea. Este expus mereu bolilor din cauza spitalizarii prelungite, punandu-i in pericol si pe ceilalti nou-nascuti.

Infectiile intra-spitalicesti nu se pot evita atata timp cat este un loc pentru bolnavi si exista tot felul de plagi si produse biologice. „Nu-i putem izola. Nu e un spital cu sectie sociala separata si inevitabil ei vin in contact cu ceilalti copii cu boli acute, ceea ce duce la repetarea infectiilor.

Acest lucru nu duce decat la scaderea imunitatii” ne spune asistenta sociala Gabriela Kiss, care activeaza la Spitalul de Copii Oradea.

Pentru evitarea circuitului infectiilor e necesar un centru de primire de urgenta, insa masurile plasamentului de urgenta sunt mult mai dificil de aplicat, iar timpul costa pentru micutii bolnavi.

Este greu de crezut ca sunt unii parinti care considera propriul copil, acel ghemotoc plasmuit din sangele si carnea lor, un blestem care le incurca viata. Ei sunt cei care aleg atunci fuga de responsabilitati, singura salvare pe care o au la indemana — abandonul.

De cele mai multe ori fara sa mai priveasca macar o data in urma lor. Nici macar nu-si pun problema ca vreodata vor regreta profund gestul lor. Ii lasa in voia sortii prin maternitati sau ii „uita” in saloanele de pediatrie.

Nu mai asteapta sa primeasca acel zambet al copilului, ca recunostinta pentru faptul ca a fost adus pe lume, acel scancet de durere sau din dorinta de alint.

Si totusi, cruda realitate ne arata nu doar ca asemenea cazuri inca mai arunca intr-un con de umbra, intr-un soi de primitivism societatea romaneasca, ci chiar ca abandonul de copii a devenit un fenomen ingrijorator. Cu o tot mai mare regasire in viata acestui inceput de secol XXI.

Abandonul, o moda?

In momentul de fata, la Spitalul Clinic de Copii din Oradea sunt semnalate aproximativ 40 cazuri de nou-nascuti abandonati. Dintre acestia, doar 20 sunt cazuri rezolvate de DASCP Bihor.

Pana la 1 iulie 2005 au fost abandonati in Maternitatea Oradea 97 de copii, din care 42 au ajuns, la interventia autoritatilor, inapoi in sanul familiilor naturale. La asistenta maternala au fost trimisi patru dintre copii, la Spitalul Clinic de Copii din Oradea, in numar de 30, iar spre Salonta au fost trimisi 13.

Sase dintre acestia au ajuns la Marghita, iar unul internat la un centru de plasament. Cinci au ramas in continuare in maternitate, dintre care patru sunt orfani.

Obiecte folositoare

S-au semnalat mai multe cazuri in care parintele se intoarce dupa copil, dupa ce acesta stie sa mearga si sa ingane cateva cuvinte.

Cand parintii, provenind din medii sociale cu un ridicat nivel de degradare, considera ca acest copil este util la muncile din gospodarie sau la cersit vine si se milogeste de personalul medical sau cel din plasament sa-l dea inapoi. Indruga verzi si uscate in privinta motivelor ce au determinat abandonul.

Fiind parinte natural, fie ca are sau nu un motiv concludent, copilul trebuie sa-i fie restituit. Iar din asemenea familii, tancii ajung pe strazi, marea lor majoritate ingrosand patura infractorilor juvenili.