Primarul din Sarmasag, nu e pentru prima data, nu a invitat, chemat, convocat presa romaneasca, cel putin Salajeanul, la Zilele comunei cu pricina, zile care au avut loc la sfarsitul saptamanii. Noi ne-am informat cititorii despre desfasurarea acestor zile, in editia de sambata.

Mai mult nu s-a putut, nu de alta, dar au fost alte doua Zile, la Jibou si Sanmihaiu Almasului, iar duminica mai trebuia sa si scriem.

Din pacate, dispretul edililor din Sarmasag pentru presa romaneasca (pentru ca presa de limba maghiara a chemat-o, chiar daca cu intarziere, din cate am putut sa aud) face parte dintr-o "suita" de evenimente care ma fac sa scriu, din nou, despre proasta gestionare, in general, a relatiilor cu presa de catre autoritatile judetene si locale, nemaivorbind de o gramada de institutii, care mai au si "tupeul" sa spuna ca au in dotare purtatori de cuvant.

La o institutie de aparat legea din Zalau incercam de o luna si jumatate sa stam de vorba cu purtatorul de cuvant. Ba nu e, ba e in concediu, ba nu are informatiile cerute, ba nu are chef, ba ne trimite sa stam de vorba cu seful, care nu e.

La Jibou, la Zile, au fost prezenti doar vreo patru jurnalisti loco, de la trei publicatii. Ei bine, nici la trei publicatii nu s-a gasit sa se dea o "mapa", chiar daca e foarte putin probabil sa fi continut aur. Ciudata, de e sa spunem asa, e si relatia speciala a unor institutii cu anumite ziare.

Nu m-am mirat ca un ziar care nu a fost prezent la o conferinta de presa, mintenas a fost sunat si i s-a spus ce s-a discutat acolo. In orice caz, cu cateva exceptii, relatia autoritati - presa este aiurea, si dintr-o parte, si din alta, din partea presei pentru ca lasa autoritatile sa faca ce vor.

Fireste, nu vreau sa facem un ziar din comunicate de presa si din conferinte de presa, dar am ajuns iar sa scriu ca nici macar doua-trei comunicate de presa pe zi nu primim, de la zeci de institutii deconcentrate, zeci de primarii, partide, societati comerciale, oricum peste o mie de posibile "canale de comunicare", care mai trebuie sa si respecte niste legi, de exemplu cea privind liberul acces la informatiile de interes public.

Care lege in Salaj nu se respecta decat la foarte putine institutii. Asa cum scriau pe buna dreptate si altii, aplicarea acestei legi este un esec.

La Jibou, unui director, nemultumit de relatia cu un jurnalist loco, pe motiv de neprofesionalism, nemultumire indreptatita, i-am spus ca oricum are o relatie proasta cu presa, fie si pentru ca nu organizeaza conferinte de presa si nu informeaza populatia despre lucrurile bune pe care le face. Pe loc, mi-a dat dreptate. Nu stiu dupa ce am plecat.

In continuare, sefimea se ascunde de presa, iar presa de multe ori se face ca o cauta.