Almasu Mare a fost unul dintre cele mai cautate domenii de vanatoare din Romania, inca dinainte de 1900. Prima cabana a fost construita aici de groful Pinkasz. Vanator pasionat, omul de afaceri Ion Tiriac a rascolit chiar si cele mai salbatice paduri ale tarii.

A ajuns astfel la primele partide de vanatoare in Bihor la inceputul anilor '90, la Almasu Mare. Pe atunci, zona era plina de mistreti si cerbi, locul fiind unul dintre cele mai bogate fonduri de vanatoare din tara. Insusi Nicolae Ceausescu venea aici la vanatoare de mistreti. In 2002, Tiriac si-a pus in miscare sistemul de relatii pe care-l avea in PSD si a obtinut mult ravnitul domeniu fara nici o licitatie.

Dupa o vanatoare scandaloasa, in care invitatii fostului tenisman au ucis 185 de mistreti, contractul de administrare a fondului a fost reziliat. Dar Tiriac nu a renuntat la ideea de a pune gheara pe cele 11.000 de hectare de padure prin care vanatul haladuieste inca in voie.

Prada pentru un vanator cu staif

Conform unor angajati ai Directiei Silvice Oradea, transferul fondului de vanatoare din zona Balc-Almasu Mare s-a facut in doua etape distincte: preluarea vanatului si preluarea conacului Fagu-Balc. Fiind in joc numele lui Ion Tiriac, toate au mers struna, iar mosia a fost cumparata aproape pe nimic. Negocierile privind pretul s-au purtat in mare secret, dupa care a urmat licitatia.

Fondul de vanatoare l-a luat singurul ofertant, respectiv Asociatia de Vanatoare si Pescuit Sportiv „Zimbrul" din Bucuresti, prezidata de Robert Raduta. Care, dupa cum a recunoscut el insusi, are in spate puterea financiara a „imperiului" Tiriac. Raduta a preluat 13.500 hectare de teren, inclusiv fostul domeniu de vanatoare al lui Ceausescu, cunoscut sub numele de „Fagu-Balc", de 1340 de hectare.

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Cinegetic Salaj a concesionat dreptul de gestionare a fondului de vanatoare amintit in 21 ianuarie 2002, la pretul simbolic de 11,9 milioane de lei/an. Adica, un milion de lei pe luna!

Daca s-ar fi respectat legile, Asociatia „Zimbrul" nu s-ar fi putut constitui in veci, amin. Fiindca „Zimbrul" lui Tiriac exista doar pe hartie, dar realitatea lui o simt mistretii de la Balc pe pielea lor, cand apar in fata pustilor tinute de invitatii mustaciosului. Asociatia nu avea sediu si n-a indeplinit nici un criteriu calitativ pentru a fi licentiata atunci cand a pus mana pe fondul de vanatoare de la Balc, fara nici o licitatie.

In urma ordinelor „de sus", constructiile si anexele gospodaresti, cantonul silvic si cabana de vanatoare „Fagu-Balc" au fost inchiriate de Directia Silvica Bihor firmei Wild Boar SRL Balc, in spatele careia sta tot Ion Tiriac. Contractul de concesionare a fost semnat in 19 februarie 2002, chiria fiind de 600 euro lunar, (un euro/metrul patrat). Adica, mai putin de jumatate din chiria pentru o garsoniera.

Surse din cadrul Directiei Silvice-Bihor ne-au povestit cum Ion Tiriac a pus mana pe cel mai bun domeniu de vanatoare din Bihor.

„Dl. Tiriac a fost aici la o vanatoare in anul 2000 si a ramas placut impresionat de locuri si de bogatia vanatului. Credem ca atunci i-a venit ideea cu parcul de vanatoare privat.

La scurt timp, in zona Fagu-Balc a urmat un control de la Bucuresti, de la Consiliul National de Vanatoare, si concluzia a fost ca domeniul nu este bine administrat. Contractul de administrare al Directiei Silvice Bihor a fost reziliat si administrarea a fost incredintata Asociatiei de Vanatoare „Zimbrul" Bucuresti, fara nici o licitatie. Acest lucru a determinat in cele din urma rezilierea contractului, prin semnarea unui protocol, in 12 aprilie a.c.

Domeniul de vanatoare Balc fusese concesionat lui Ion Tiriac, de fosta guvernare, pe o perioada de 40 de ani.

Licitatie cu castigator anuntat

In ianuarie a.c., la Balc a fost organizata o partida de vanatoare care a starnit un mare scandal si la care au fost invitati mahari din PSD, printre care Adrian Nastase si fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, precum si parteneri de afaceri ai lui Tiriac din Occident.

Numarul mare de animale impuscate – peste 180 de mistreti, a scandalizat opinia publica.

Unele publicatii au afirmat ca fostul premier Adrian Nastase a impuscat intr-o singura zi 23 de mistreti. Dupa acest episod, se parea ca Tiriac a renuntat la vanatorile de la Balc. A fost doar o falsa impresie.

Trei asociatii de vanatoare au participat, marti, 2 august, la licitatia publica de atribuire a Fondului de Vanatoare de la Balc, din judetul Bihor, gazduita de Ministerul Agriculturii. Potrivit oficialilor din minister, caietul de sarcini a fost cumparat de patru asociatii de vanatoare, insa, in final, au ramas in cursa doar trei dintre acestea.

AGVPS „Bradu" Bucuresti a renuntat sa mai participe la licitatie, astfel ca in cursa au ramas Asociatia „Zimbrul" Bucuresti, Asociatia de Vanatoare „Wild Boar" si AJVPS Bihor. Surse din cadrul AGPVS ne-au declarat ca este posibil ca reprezentantii AJVPS Bihor sa conteste participarea celorlalte doua asociatii ramase in cursa pentru preluarea Fondului Balc. Din date reiese ca Ion Tiriac este membru atat la „Zimbrul" Bucuresti cat si la „Wild Boar".

Dublul Tiriac-Tariceanu joaca pe terenul de la Balc

Potrivit unor publicatii centrale, fostul tenisman il serveste si pe premierul Tariceanu cu avionul, cand acesta are nevoie. „Dublul" Tiriac–Nastase e pe cale sa se transforme in „dublul" Tiriac-Tariceanu. La ordinele lui Tariceanu, Flutur, noul ministru al Agriculturii, vrea sa transforme o confuzie in lege.

O confuzie intre fondul de vanatoare al tarii si tarcul lui Tiriac. Din care sa castige tot mustaciosul prieten al premierului. Pe care, drept rasplata, Tiriac il va trimite la un curs de pilotaj, pe spezele lui.

Dupa ce Flutur a facut un control de ochii lumii pe fondul de la Balc, a anuntat rezilierea contractului de concesiune cu asociatia lui Tiriac si ca va organiza o alta licitatie. Insa fondul de vanatoare nu putea fi scos, legal, la licitatie „la pachet" cu tarcul, deoarece imprejmuirea a fost scoasa din fondul de vanatoare si apartine Asociatiei „Zimbrul". Adica vanatorului de terenuri de vanatoare cu avioane, racheta si mustata pe oala.

In aceste conditii, AJVPS Bihor este un simplu outsider la mascarada cadorisirii lui Tiriac cu valorosul teren de vanatoare.

Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 11.060.000 lei vechi, urmand ca in termen de zece zile comisie constituita sa stabileasca castigatorul.

Conform studiului de evaluare realizat de consultantul „Price Waterhouse Coopers", investitiile facute de Tiriac in cadrul Complexului de vanatoare de la Balc se cifreaza la circa 1,452 milioane de euro". Fondul de vanatoare de la Balc se intinde pe o suprafata de circa 10.000 de hectare, incluzand un tarc imprejmuit cu gard electric si pazit de 1.300 de hectare.

Outsideri la un meci aranjat

Ioan Silaghi, directorul AJVPS Bihor, a fost la Bucuresti in 2 august, cand trebuia sa se desfasoare licitatia pentru Fondul de Vanatoare Balc. Insa emisarii lui Tiriac, sub un pretext pe care au refuzat sa-l dezvaluie asociatiei bihorene, au cerut amanarea licitatiei

„Ministerul Agriculturii a amanat licitatia care ar fi trebuit sa se desfasoare pentru concesionarea fondului de vanatoare Balc. Motivul a constituit contestatia depusa de doua din cele trei asociatii de vanatoare participante la licitatie. Este vorba despre AJVPS „Zimbrul" si AJVPS „Wild Boar".

Reprezentantii lor au refuzat sa faca publice motivele invocate in plangerea formulata cu o zi inainte desfasurarii licitatiei. Aceasta este in curs pentru obtinerea fondului de vanatoare Balc, unde s-a mai inscris si AJVPS Bihor.

Tinand cont ca pentru solutionarea acestei plangeri este necesara intrunirea comisiei de contestatii, presedintele comisiei a anuntat amanarea licitatiei publice pana la o data ulterioara ce va fi comunicata celor interesati. Initial, fondul de vanatoare Balc a fost atribuit in 2001 fara licitatie lui Tiriac.

Comisia de la minister a acceptat, in mod scandalos, ca la licitatie sa participe si Asociatia de Vanatoare „Wild Boar" care, pana nu demult, gospodarea acest complex din cadrul fondului de vanatoare Balc. Cand vom merge la licitatie, vom contesta participarea acestei asociatii. Deocamdata, daca veti cauta in judetul Bihor vreun cotizant la „Wild Boar", nu veti gasi!"

„In carnetul de membru ar trebui sa apara si cotizatia achitata la aceasta asociatie de vanatori. Vom ridica aceasta problema cand se va tine licitatia. Deocamdata, toate trei asociatiile suntem admise la licitatie.

Asteptam ca raspunsul la contestatia facuta de celelalte doua asociatii sa fie facut public si atunci vom sti si noi ce avem de facut. La licitatie se va porni de la suma de 11,6 milioane lei.

Suma pare modica, dar castigatorii licitatiei trebuie sa construiasca si sa cumpere pe cheltuiala lor tot ce trebuie pentru ca vanatul sa fie administrat in conditii optime. Acesta este tariful stabilit pentru fondul de vanatoare si in caietul de sarcini se spune ca daca cineva doreste sa achizitioneze si Complexul de Vanatoare, trebuie sa ia legatura cu reprezentantii SC Wild Boar si sa plateasca 1,6 milioane de euro.

Aceasta suma reprezinta cheltuielile facute de Holdingul Tiriac, pentru complexul de vanatoare. In cadrul acestor 11,5 milioane, vanatorii au obligatia sa gospodareasca, pe cheltuiala lor si beneficiaza de cota de recolta.

Pe noi un singur lucru ne deranjeaza: nu apare nici un carnet de vanator din Bihor din care sa reiasa ca s-a cotizat si la asociatia „Wild Boar" – ne-a declarat directorul AJVPS Bihor.

Desi Ion Tiriac a acceptat, initial, sa redea Ministerului Agriculturii domeniul de vanatoare de la Balc, el pare acum decis sa preia din nou controlul asupra acestuia, chiar daca acest lucru starneste revolta vanatorilor bihoreni, care considera „lipsa de bun simt" ca respectivul domeniu de vanatoare sa le fie luat cu japca de fostul tenisman, cu concursul lui Fluture si Tariceanu. Vom reveni.

Ion Tiriac s-a nascut pe 9 mai 1939 la Brasov. Are domiciliul stabil la Monte Carlo si Bucuresti. Este divortat, are doi copii. De meserie este profesor de sport. A absolvit Institutul de Cultura Fizica Bucuresti. Este Maestru Emerit al Sportului si a fost distins cu „Ordinul Muncii clasa I-a".

Dupa retragerea din activitatea competitionala, a fost antrenor si manager al unor renumiti jucatori profesionisti de tenis, cum ar fi: Ilie Nastase, Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber si Goran Ivanisevici. De asemenea, a actionat ca promotor al sportului in SUA si Europa, consultant tehnic al mai multor companii in acelasi domeniu.

A activat ca manager pentru turnee de tenis de prim rang ale ATP si WTA, precum: Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix si Open Romania. A fost implicat, in calitate de consilier, coordonator si strateg al Campionatului Mondial al ATP organizat in Hanovra de EXPO 2000 - (Expozitie Mondiala de Afaceri) pentru perioada 1996-2000. A fost consilier al Federatiei Germane de Tenis pentru organizarea meciurilor de Cupa Davis ale Germaniei. Volumul cifrei de afaceri a firmelor sale depasea, in anul 2000, 100 milioane de marci germane (venituri TV, Publicitate, merchandising, VIP-Catering etc.). Impreuna cu Rupert Murdock (News International) a detinut si comercializat drepturile de transmitere ale ultimelor trei Campionate Mondiale de Natatie. La inceputul anului 1990, a dezvoltat numeroase investitii in Romania, care, in prezent, sunt structurate in cadrul Holding-ului Tiriac. Investitiile efectuate pana in prezent in Romania depasesc 50.000.000 de dolari si sunt in continua dezvoltare.

Tiriac Holdings Ltd., al carei presedinte este Ion Tiriac, e format dintr-un grup de societati romanesti independente, infiintate pe baza legilor romanesti, operand in sectoare diferite, cum ar fi: servicii bancare (in 1990 a devenit actionar principal al Bancii Comerciale „Ion Tiriac" SA, prima banca privata din Romania, alaturi de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare), reprezentante generale pentru Mercedes si Ford, dealer Hyundai si reprezentante locale Opel, licente de rent-a-car pentru Avis si Hertz, societati de asigurare, servicii aviatice, investitor unic roman la METRO, investitii semnificative in industria de publicitate si media (PRO TV, Media Pro), asociat Daimler Benz (societate mixta ROLEM, producatoare a componentelor interioare din lemn pentru automobile Mercedes), Lufthansa, Siemens, Mobil Oil si altele.