Consiliul Judetean Cluj si Consiliul Local Cluj Napoca sunt datori vanduti. Suma creditelor luate de cele dpoua institutii este in momentul de fata de aproape 2.100 miliarde lei vechi.

Consiliul Judetean Cluj (CJ) tocmai a contractat un credit de 550 miliarde lei, iar Consiliul Local Cluj Napoca (CL) se afla la finele perioadei de rambursare a unui contract de 18,5 miliarde lei si este pe punctul de a obtine un credit de 1.500 miliarde lei.

Administratia locala are nevoie de fonduri pentru a-si realiza macar cateva din promisiunile din campania electorala. Cum fondurile alocate din buget sunt insuficiente, CJ si CL recurg la alte metode de a obtine banii necesari. Una dintre ele este posibilitatea de creditare de la diferite banci.

Sumele pe care consiliile le-au creditat urmeaza sa fie investite in proiecte bine stabilite, care au nevoie de fonduri considerabile pentru a deveni realizabile. Planurile de executie sunt foarte ambitioase, insa ramane de vazut daca vor fi puse si in practica.

De asemenea, ramane de vazut din ce bani se vor plati ratele, care nu sunt tocmai cele de la un "credit cu buletinul"

Rata de 15,3 miliarde lei vechi

Consiliul Judetean Cluj a aprobat prin Hotararea de Consiliu Judetean nr. 66 / 26.03.2005, contractarea unui credit bancar, in valoare de 550 miliarde lei vechi.

Contractarea s-a realizat prin licitatie deschisa, in vederea aprobarii programului de lucrari de intretinere si reparatii de drumuri si poduri ale judetului, iar banca castigatoare a fost BCR.

Termenul de rambursare se intinde pe 10 ani, asa ca banii vor trebui returnati in rate trimestriale, incepand cu iunie 2006 pina in iunie 2015, valoarea ratei fiind de 15,3 miliarde lei vechi.

Creditul in cauza este garantat de Consiliului Judetean, iar rambursarea se va realiza de catre Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat a Judetului Cluj, care va inapoia banii din bugetul propriu.

Consiliul Judetean Cluj a platit saptamana trecuta comisionul de gestiune in valoare de 1.650 milioane lei vechi, ceea ce inseamna ca acest credit este deja operabil. De unde va avea Regia un buget anual de cel putin 100 miliarde lei vechi - in conditiile in care rata anuala este de 61 miliarde lei vechi) – ramane de vazut.

Lucrari de 136 de kilometri

CJ a realizat deja o licitatie deschisa pentru proiectarea lucrarilor de reparatii ce urmeaza sa fie executate in 2005 si 2006. Astfel, doua firme vor executa 17 lucrari din programul pemntru care s-a luat creditul de 550 miliarde lei vechi.

In ceea ce priveste lucrarile din 2005, valoarea acestora este estimata la aproape 100 miliarde lei vechi. Lucrarile vor presupune modernizarea a 136 de kilometri pe care se vor realiza tratamentele bituminoase simple si duble, covoare asfaltice, pietruiri de drumuri de pamant, lucrari de ranfosare, precum si reparatii la un pod.

O alta licitatie, pentru lucrarile de executie din 2007, va fi organizata anul viitor.

CL= 3 x CJ

Consiliul Local Cluj-Napoca a realizat, si el, un imprumut bancar, licitatia publica deschisa fiind in plina desfasurare. Suma ce urmeaza a fi contractata este una impresionanta, de aproape trei ori mai mare decat cea obtinuta de Consiliul Judetean Cluj, 1.500 miliarde lei vechi mai precis.

Banii sunt destinati mai multor proiecte de refacere a infrastructurii locale: modernizarea strazilor din municipiul Cluj-Napoca si a infrastructurii aferente, modernizare liniilor de tramvai si achizitionarea mijloacelor de transport in comun, construirea de parking-uri, modernizarea iluminatului public, modernizarea centurii interne si a inelului de circulatie, construirea de locuinte sociale, precum si modernizare unitatilor de invatamant preuniversitar.

981 miliarde pentru 2005

Beneficiar al creditului contractat este Consiliul Local Cluj-Napoca, garantarea fiind asigurata din veniturile proprii ale municipiului. Rambursarea imprumutului nu este inca stabilita, aceasta urmand sa fie negociata in functie de posibilitatile de plata, iar durata creditarii este de minim 15 ani de la acordare.

In ceea ce priveste extragerea de bani din acest credit, ea se efectueaza anual, pe parcursul a patru ani, in limita a 375 miliarde lei pe an. A fost realizata si o planificare a investitiilor pe anul 2005, valoarea acestora urmand sa fie de cel mult 981 miliarde lei vechi.

Din credit in credit

Cele 1.500 miliarde lei vechi nu sunt insa, singurii bani pe care Consiliul Local trebuie sa ii restituie. Municipalitatea a mai creditat o suma de 18,5 miliarde lei vechi pe 21.11.2003, iar ultima rata din cele 18 trebuie platita la jumatatea lunii septembrie.

Suma creditata a fost si va fi folosita pentru modernizarea si amenajarea unor unitati de invatamant preuniversitar. Rambursarea acestui imprumut s-a facut trimestrial, valoarea primei rate fiind de 3,5 miliarde lei vechi, iar a urmatoarelor cinci de cate trei miliarde lei vechi.

Ultimul credit achitat de Consiliul Local Cluj-Napoca a fost in valoare de 30 miliarde lei vechi, banii fiind folositi pentru modernizarea Pietiei Mihai Viteazul si a strazii Maramuresului. Contractul a fost semnat pe 21.11.2003, cu returnarea imprumutului in 18 luni si rambursare trimestriala in sase rate egale. Ultima rata a fost returnata acum doua luni.