Legea poate fi incalcata fara ca nimeni sa observe acest lucru. Un exemplu simplu este executarea silita, care, pana nu demult, mai exact pana pe 17 iulie, putea fi contestata de catre debitor in termen de 15 zile de la primirea comunicarii de executare.

In acest timp, executorul judecatoresc ales de creditor nu se putea atinge de contul bancar al debitorului.

Executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian, desi ar fi trebuit sa astepte scurgerea acelui termen, nu a tinut cont de prevederile legale si a actionat la procedura de executare silita la doar doua zile dupa ce debitorul a primit comunicarea.

In cele ce urmeaza va vom prezenta cum o firma se poate trezi cu un cont blocat, ba chiar mai mult, cu banii luati din cont, in ciuda faptului ca legea nu permitea ca acest lucru sa se intample.

Si, culmea, autorul acestei "ghidusii" este tocmai o persoana care, in mod normal, trebuie sa aplice legea! In toata aceasta tevatura, pentru a nu aduce deservicii vreunei parti, vom evita sa publicam numele "actorilor".

In ceea ce-l priveste pe executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian, numele acestuia apare intrucat el a gresit, iar greseala sa a fost recunoscuta, indirect, pana si de catre angajatii sai.

Legea… care lege?

Povestea este simpla: firma X a fost data in judecata de persoana fizica Y, cauza fiind neachitarea unor obligatii financiare ale firmei, obligatii ce proveneau dintr-un contract perfect legal.

Procesul a fost castigat de Y, care a cerut sa fie aplicata procedura executarii silite si in acest sens l-a numit pe Mihai Radu Cimpian executor judecatoresc. Cererea de incuviintare a executarii silite inaintate de executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian a fost admisa pe data de 24 iunie, prin incheierea civila nr. 2141/CC/2005.

Actul respectiv, emis de Judecatoria Cluj –Napoca stipuleaza clar faptul ca decizia este "cu drept de apel in 15 zile de la comunicare".

Apoi, atat executorul cat si debitorul (firma) trebuiau sa primeasca comunicarea deciziei Tribunalului. Nu discutam modul in care executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian a intrat in posesia dciziei intr-un timp extrem de scurt, dar, cert este faptul ca firma debitoare a primit comunicarea in data de 18 iulie.

In mod normal si potrivit legii, debitorul avea termen ca pana la 2 august sa poata efectua apelul la decizia Tribunalului. De asemenea, dupa comunicare, executorul judecatoresc putea popri contul firmei, creand insa un cont colateral.

Sub nici o forma executorul nu avea dreptul de a ridica din contul debitorului suma care se cuvenea clientului sau pana in 2 august. Acestea sunt lucrurile care ar fi trebuit sa se intample. Acesta ar fi trebuit sa fie mersul lucrurilor, potrivit legii. Unii sunt insa deasupra legii.

Mihai Radu Cimpian taie si spanzura

Executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian, asa cum am spus a primit comunicarea sentintei extrem de repede, intrucat in data de 11 iulie el a si poprit contul debitorului. Adica la numai 17 zile de la pronuntarea sentintei si, atentie, cu o saptamana inainte ca sentinta sa fie comunicata firmei creditoare.

Astfel, ce sa mai vorbim de termen de apel, cand executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian, nu numai ca nu a asteptat scurgerea termenului de 15 zile, ci a poprit contul inainte ca termenul sa inceapa sa "curga"! Despre cont colateral, ce sa mai vorbim.

Ca si cand toate acestea nu ar fi fost de ajuns, executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian a incasat din contul firmei debitoare banii cuveniti clientului sau in data de 20 iulie, la numai doua zile dupa comunicarea sentintei catre debitor si cu 13 zile inainte de termenul prevazut de lege pentru acest lucru.

De ce executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian a fost atat de grabit nu stim. Ceea ce stim este insa faptul ca imediat dupa aceasta isprava el a plecat in concediu.

Ne indoim insa ca executorul judecatoresc Mihai Radu Cimpian nu avea bani de concediu sau ca era atat de tare grabit sa rezolve cazul respectiv incat a calcat pe bec.

Concediu enigmatic

De ce s-a recurs la o astfel de procedura, de la Mihai Radu Campian nu am putut afla, deoarece acesta este in concediu. Nici data exacta in care acesta va reveni in oras nu se stie, de la secretariatul biroului afland, in doua zile diferite, doua date diferite pentru intoarcerea lui Cimpian.

Chiar daca modificarile la Codul de Procedura Civila au fost aduse doar pe 17 iulie, iar situatia debitorului se incadra in vechea legislatie, Mihai Radu Cimpian a luat destul de in serios modificarile legislative si le-a aplicat retroactiv, fara a mai lasa debitorul sa beneficieze de dreptul de a face apel, chiar daca inclusiv secretara lui Cimpian stia ca aplicarea legilor nu se face retroactiv.

Ghinion!

Surprinzator, greseala ca executorului judecatoresc Mihai Radu Cimpian ne-a fost confirmata chiar de secretara sa Laura Miron, care, fara sa stie despre ce caz este vorba ne-a confirmat isprava sefului ei.

Astfel, de la cabinetul executorului Mihai Radu Cimpian am aflat ca, intr-adevar, s-au facut modificari la Codul de Procedura Civila si potrivit acestora, in cazul in care executarea silita a fost admisa, nu mai exista acel termen de apel de 15 zile, trecandu-se direct la executarea procedurilor legale.

In aceste conditii debitorul are doar posibilitatea de a face contestatie in timpul procedurii de executare silita. "Modificarile aduse Codului de Procedura Civila au fost facute pe data de 17 iulie, adica doar cu o zi inainte ca X sa primeasca comunicarea.

Legea nu se aplica retroactiv, asta insemnand ca ceea ce s-a intamplat inainte se ghideaza dupa prevederile vechiului Cod de Procedura Civila.

In cazul firmei X asadar, se aplica prevederile vechiului Cod de Procedura Civila, cel cu termen de apel de 15 zile, scadenta pentru termenul in care X putea sa faca apel fiind data de 2 august.

Asadar actiunea de poprire a contului nu se justifica in nici o modalitate legala", a declarat Laura Miron, secretara executorului judecatoresc Mihai Radu Cimpian, fara insa ca ea sa stie ca tocmai seful ei a "comis-o".