Lupta declansata de prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, impotriva a ceea ce a numit generic "mafia lemnului din Apuseni" a facut prima victima, colaterala. Dupa mai mult de o luna de controale si avertismente transmise de prefect prin intermediul biroului de presa, singurul rezultat este prinderea unui padurar, care nu putea justifica opt copaci lipsa.

Reprezentanti ai Prefecturii Alba, impreuna cu cei ai altor institutii ale statului, a declansat, in urma cu cateva saptamani, o serie de controale la mai multe primarii si fonduri forestiere de pe teritoriul judetului. Biroul de Presa al Institutiei Prefectului a anuntat, ieri, ca in urma verificarilor a fost identificat un padurar care nu putea justifica opt cioate.

"Actiunea" a fost coordonata de Prefectura, cu participarea unor angajati ai Ocolului Silvic Campeni, Politiei Campeni si a primarului comunei Avram Iancu, Sandu Heler. Potrivit unui comunicat de presa dat ieri publicitatii, controlul a fost initiat in urma unor reclamatii privind furtul de lemne din padurea apartinatoare satului Vidrisoara.

Din totalul de 505 de arbori marcati au fost inventariate 64 de cioate, fiind identificate si opt cioate nemarcate.

"Cele opt cioate identificate nemarcate au fost numerotate, urmand a fi aplicata marca ciocanului. S-a intocmit, totodata, actul de control la gestiunea padurarului David Nicolae pe suprafata verificata.

Consilierii locali au mai facut precizarea ca partida (padurea) a fost pusa in valoare cu data de 3 august 2005, dar in aceasta partida s-au facut taieri de arbori inainte de aceasta data", se arata in documentul Prefecturii. Paguba imputata lucratorului silvic a fost de sapte metri cubi de lemn.

Controalele continua, a avertizat comunicatul Institutiei Prefectului, "iar daca paguba constatata va depasi 30 de metri cubi, padurarul s-ar putea alege cu dosar penal" (sic!).

Mafia lemnului din Apuseni, "doborata" cu opt cioate

Prefectul i-a amenintat pe "lemnarii" din Apuseni in repetate randuri prin intermediul biroului de presa, care a transmis comunicate lungi si cu accente vadit patetice. Covaciu le-a transmis sa se "potoleasca", altfel va aplica legea, iar "inchisorile isi vor deschide larg portile" pentru ei.

"Celor care exploatati in mod ilicit padurile judetului, va dau o ultima sansa de a inceta activitatea criminala impotriva padurilor.

Celor care traiti de pe urma lemnului judetului nostru, imbogatindu-va cu pretul sanatatii mediului in care traim noi si copiii nostri, va spun pentru ultima oara: pana aici v-a fost! Vom opri fiecare masina ce transporta lemne, vom verifica la sange toate actele transportatorilor, fiecare bucata de lemn care paraseste judetul.

Sunt decis sa elimin definitiv sistemul mafiot al lemnului, in care hotia s-a instalat atat de confortabil. Si sa fiti convinsi ca o voi face! (...) Azi va acord ultima sansa de a renunta la crimele voastre impotriva padurilor. Incepand de acum, inchisoarea isi deschide larg portile pentru voi", a fost unul dintre "avertismentele" cu care prefectul a incercat sa-i sperie pe mafioti.

Razboiul de imagine pe care reprezentantul Guvernului in teritoriu a incercat sa il poarte cu cei care taie ilegal padurea a dus, insa, doar la prinderea unui padurar neatent, caruia si lipseau opt copaci. Aceasta, in conditiile in care afacerile cu lemn din Muntii Apuseni sunt printre cele mai banoase din Romania.

Gaterele sunt la vedere, iar taierile, ilegale sau nu, nu se pot face fara stiinta autoritatilor locale: primarii si posturi de politie, ca sa nu mai vorbim de complicitatile in care se scalda angajatii Directiei Silvice.