Deputatul de Timis, Valeriu Tabara (PD), a solicitat Prefecturii si Comisiei de Fond Funciar o verificare a modului cum s-a facut improprietarirea in unele localitati din Timis. El cere autoritatilor sa verifice in amanunt aplicarea legilor in domeniu in comunele Giroc, Dumbravita, Cheveres si Sannicolau Mare.

La fiecare declaratie de presa pe care o face Tabara, acesta nu ezita sa il atentioneze pe prefectul Ovidiu Draganescu ca problema fondului funciar din Timis este una delicata.

Totodata, deputatul democrat a reamintit ca ar trebui verificat si felul in care fostul subprefect al judetului, Dorel Gatlan, a facut transferurile de terenuri si concentrarile de fond funciar. "Nu se pot finaliza legile proprietatii daca nu se face o verificare a modului cum s-au aplicat legile anterioare.

Aceste fapte nu se pot sterge cu buretele si sa se treaca mai departe", a mai spus Tabara. El sustine ca Romania nu poate sa intre in Uniunea Europeana cu "mafii rurale".

Activitatea fostului subprefect Dorel Gatlan, a fost extrem de controversata, mai ales ca era responsabil de aplicarea legilor de fond funciar. In toamna anului trecut, el a fost exclus din PSD, pentru ca s-a considerat ca a gestionat prost si in interes personal problema fondului funciar din judet.

Presedintele filialei fostului partid de guvernamant, Ilie Sarbu, l-a acuzat atunci pe colegul sau de partid ca, in perioada in care a fost subprefect, a falsificat raportarile referitoare la impartirea fondului funciar si ca a emis mii de titluri de proprietate fictive.

Referitor la cererea deputatului de a verifica deciziile luate de Gatlan cat a fost subprefect, seful Corpului de Control al Prefecturii, Laviniu Bedrosian, a declarat ca institutia in care lucreaza poate doar verifica actele din urma si poate doar ajuta la alte controale efectuate de institutiile abilitate.

In ceea ce priveste unitatile administrative amintite de Tabara, cea mai arzatoare problema este la Giroc, unde exista o hotarare de Guvern prin care 403 hectare de teren din proprietatea Statiunii de cercetare a pajistilor au fost date revolutionarilor.

De altfel, deputatul a si cerut Cabinetului Tariceanu sa anuleze acea hotarare de Guvern, care a creat foarte multe disensiuni intre cei care au luptat in Decembrie '89 pe strazile din Timisoara.

Terenurile de la Giroc au fost mereu un subiect de scandal, unii revolutionari acuzand ca alti semeni de-ai lor au facut tot felul de speculatii cu parcelele de pamant, fara a avea titlurile de proprietate in mana.

Situatii similare sunt si la Dumbravita si Cheveres, unde taranii care s-au trezit peste noapte reimproprietariti cu pamant nu au stiut cum sa scape mai repede de hectarele primite, dandu-le strainilor pe cateva sute de marci. In prezent, valoarea terenurilor este inzecit mai mare. Fiind foarte aproape de zona metropolitana, acolo au fost ridicate vile.

Pe langa chestiunile de fond funciar, la Primaria Sannicolau Mare tocmai s-a terminat un control al Curtii de Conturi, verificare ce a scos la iveala rezultate grave si prejudicii de peste sapte miliarde lei. Primarul comunei, Iosif Oncu (PSD), a fost dat pe mana PNA pentru ca a luat hotarari pentru oras fara acordul Consiliului Local.

Corpul de Control al Prefecturii va trimite, zilele acestea, o alta echipa pentru a verifica situatia din Primarie.