Sidermet SA Calan este obiectul unuia dintre cele mai mari "tunuri" din judetul Hunedoara. Dezmembrarea combinatului si vanzarea societatilor intrate ulterior in lichidare nu este straina actualului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, pe atunci presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara.

Dosarul de privatizare al SIDERMET a fost considerat o afacere a puterii de atunci, iar aranjamentele au fost facute cu sprijinul politic local. In 1998, SIDERMET, avand ca actionar majoritar fostul Fond al Proprietatii de Stat, s-a divizat in douasprezece societati pe actiuni, moment ce marcheaza inceputul jafului sistematic si al falimentarii SIDERMET.

Presedintele FPS era Sorin Dimitriu, deputat PNTCD de Hunedoara, iar presedinte CJ, Gheorghe Barbu, in vremuri cand CDR si PD se aflau impreuna la guvernare.

In urma unei Hotarari AGA din 16 februarie 1998, Adunarea Generala a Actionarilor de la SIDERMET Calan a hotarat impartirea combinatului in 12 societati mai mici. MINAG VAL, una din aceste societati, a preluat majoritatea activelor operative ale SIDERMET. Actionarul majoritar al MINAG a ramas FPS cu 99,99 la suta din societate.

Din cauza datoriilor mari catre creditori, MINAG este dizolvata in vederea lichidarii in baza sentintei 413/CA/1999 a Tribunalului Hunedoara. In urma acestei sentinte, MINAG a intrat in administrarea speciala a lichidatorului PriceWaterhouseCoopers SRL Bucuresti.

Contrar numelui pretentios, PriceWater a fost implicata in cazuri controversate in Romania si nu a fost ferita de scandaluri nici in strainatate. In cazul societatii din Calan, PriceWater n-a pierdut vremea si in august 2000 a scos la vanzare MINAG si activele acesteia.

Conditiile cerute ofertantilor in carnetul de sarcini intocmit de lichidator in vederea vanzarii MINAG au fost minime, incat era de asteptat ca cel care va cumpara nu va repune societatea in productie si nici nu va rechema oamenii la munca. MINAG a fost cumparata de SC FOREVER, un SRL din Calan infiintat strategic cu cateva luni inainte de contract.

FOREVER se afla acum in executare silita pentru neplata datoriilor la bugetul de stat. FOREVER Calan a platit pentru activele MINAG 1.350.000 de dolari, a trecut la valorificarea ei pe bucati si detine si astazi MINAG sau ce-a mai ramas din aceasta societate.

Toata afacerea fostului Combinat de la Calan a fost organizata intre 1996 - 2000, in perioada fostei guvernari CDR, PD si, evident, UDMR. Daca PSD a excelat in privatizari ilegale si afaceri de partid, nici politicienii fostei aliante construite in jurul CDR nu au refuzat oportunitatea unor afaceri de milioane de dolari cu activele fostelor combinate si fabrici comuniste.

Unul din strategii privatizarilor din acea perioada a fost Sorin Dimitriu, deputat CDR de Hunedoara, presedinte al FPS si ministru al Privatizarii. In calitate de actionar al SIDERMET Calan, FPS a decis dizolvarea combinatului si soarta locuitorilor Calanului. Daca decizia oficiala a fost a FPS, discutiile si hotararile de culise s-au purtat in sfere politice locale si centrale.

Din informatiile noastre, unul din numele vehiculate in afacerea MINAG este cel al actualului ministru Gheorghe Barbu, presedinte al Consiliului Judetean in perioada 1996 - 2000. Afacerea, per ansamblu, a fost una de partid, functionand tacit o intelegere CDR - PD.

Originar din zona Calanului, actualul ministru Barbu ar fi putut interveni, in calitatea sa de atunci de presedinte al CJ, cel putin prin sesizarea unei anchete referitoare la achizitionarea suspecta a MINAG de catre FOREVER.

Chiar daca MINAG era o problema a FPS, Barbu avea, potrivit legii administratiei publice locale, dreptul de a "adopta strategii, prognoze si programe de dezvoltare economico-sociala a judetului sau a unor zone din cuprinsul acestuia".

Contractul cu FOREVER era o pomana de stat care legaliza vinderea pe bucati a MINAG VAL la preturi mai mari decat cel cu care fusese aceasta vanduta.

Desi am incercat sa aflam pozitia oficiala a ministrului Barbu in legatura cu acest caz si modul in care a tratat acest subiect fierbinte in perioada mandatului sau de presedinte al CJ Hunedoara, redactorii Gazetei nu au putut accesa decat mesageria telefonului mobil.

Cand lucrurile au inceput sa bata la ochi, s-a creat o diversiune pentru a abate atentia de la jaful de fier la pericolul iradierii produs de furnalele MINAG. In 2001, SC FOREVER a demolat ce i-a mai ramas din furnalul numarul 3 si a provocat iradierea muncitorilor care executau lucrarea. Desi s-a mediatizat cazul iradierii, s-a omis aspectul, la fel de grav, al jafului si problema vinovatilor.

In cazul iradierilor din ultimii ani sunt vinovate trei societati: SIDERMET, PriceWater, in calitate de administrator al MINAG VAL, si SC FOREVER, nici una dintre ele neavand autorizatie de detinere si transfer al surselor radioactive.

Lichidator la comanda

Lichidarea controversata a MINAG Calan si transferul ei spre viitorii falimentari, FOREVER SRL, poarta semnatura societatii PriceWaterhouseCoopers. Dincolo de brand-ul international, lichidarile suspecte ale PWC nu au inceput la Calan si nici nu s-au incheiat acolo. Compania PWC si-a deschis sucursale in Romania incepand cu anul 1993.

Profilul acestora vizeaza, pe langa servicii de audit, si activitati de consultanta juridica si afaceri. In 30.07.2002, PWC a castigat un contract cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta SA.

In urma unei licitatii la care au mai participat inca cinci firme, PWC a fost desemnat castigatorul unui contract de 120.000 de euro, plus TVA, in schimbul serviciilor de asistenta in retratarea situatiilor financiare statutare pentru anul 2001, asistenta in aplicarea prevederilor OMF 94/2001 pentru anul 2002 si audit pentru 2001 si 2002.

Devenind lichidator al companiei statale, cunoscute publicului larg sub denumirea de Navrom, PWC si-a declinat responsabilitatea atunci cand clientul sau a falimentat. PWC a fost de asemenea lichidator al fostului Comtim din Timisoara. Sediul societatii apartinea unui timisorean stabilit in Canada, a carui casa a fost nationalizata in perioada comunismului.

Mostenitorii acestuia au angajat PWC pentru a lichida societatea, deja falimentara, pentru a recupera spatiul. Insa Radi Bufanu, consultantul PWC, se pare ca a recurs la santaj si intimidari pentru a bloca restituirea in natura a imobilului, intrucat dorea sa obtina lichiditati prin vinderea acestuia catre terti. Cazul a aparut in presa romaneasca, dar si in cea vestica.

Mostenitorul a sesizat conducerea PWC din Marea Britanie si SUA pentru atitudinea nepermisa a reprezentantului roman al companiei, iar superiorii acestuia au inceput sa investigheze cazul. Semnificativ este si faptul ca PWC a jucat un rol important in proiectul esuat Dracula Park, in calitate de consultant. PWC a facut studiul de fezabilitate pentru proiectul marca Agathon.

PWC datornic, lichideaza datornici

Unul dintre SRL-urile PWC deschise in Romania este dator vandut statului roman. PriceWaterhouse Coopers Servicii SRL, avand codul unic de identificare 6812856, se afla in procedura de executare silita pentru neplata a 122.697.626.933 lei la bugetul de stat si a 76.969.226 lei la bugetul asigurarilor de sanatate.

PWC Servicii SRL este executata silit si pentru datorii la bugetul asigurarilor de sanatate. In aceeasi situatie se afla si PWC Management Consultants SRL. Este destul de dubios faptul ca tocmai o firma cu activitati de consultanta financiara si audit omite sa-si plateasca la timp datoriile si sa aiba o situatie fiscala bine randuita.

In schimb, PWC Audit SRL Bucuresti avea, potrivit Ministerului de Finante Publice, o cifra de afaceri de peste 300 de miliarde de lei in cursul anului 2003. Datoriile totale insumau peste 160 de miliarde de lei, insa nu apare in categoria restantierilor la buget.

25 de ani pierduti

Biografia ministrului Barbu, postata pe site-ul oficial al Guvernului, omite o perioada de 25 de ani din viata celui care detine portofoliul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. Dupa absolvirea Institutului Politehnic Bucuresti in 1975 si pana in ianuarie 1990, cand il regasim in calitatea de membru in CFSN Deva, CV-ul lui Gheorghe Barbu nu mentioneaza nimic.

Pe alta pagina de Internet aflata pe adresa MSSF, biografia lui Barbu se completeaza cu trei functii de inginer sef consecutive in perioada 1975 - 1996 la intreprinderea Tractorul Brasov, Institutul de Proiectari Miniere Deva si la Intreprinderea de piese de schimb si reparatii utilaj minier Deva.

In schimb, sunt puse la dispozitie realizarile politice postdecembriste ale actualului ministru: membru PD (FSN) Hunedoara - 1992, vicepresedinte BPJ PD Hunedoara 1994 - 1998, presedinte BPJ PD Hunedoara 1998 - 2001, vicepresedinte BPN PD 1998 - in prezent si membru CNC al Aliantei din 2003.

Dupa 1989, activitatea economica a lui Gheorghe Barbu este legata de o singura societate, REMPES SA Deva unde a detinut functia de manager intre 1994 - 1996 si director de marketing in perioada iunie - august 2000.

Semnificative pentru activitatea ministrului Barbu in judetul Hunedoara sunt functiile de presedinte al Consiliului Judetean intre 1996 - 2000 si cea de Presedinte al Consiliului de Dezvoltare al Regiunii Vest Romania intre 1998 si 2000.

Rateu ministerial

De cand a preluat potofoliul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu s-a remarcat printr-o singura propunere legislativa si aceea ratata: proiectul de lege care micsoreaza alocatia pentru mame de la 7.800.000 lei vechi la 3.000.000.

Simpla afisare a proiectului pe site-ul ministerului a declansat o reactie atat de potrivnica a societatii civile, incat a doua zi dupa prezentare propusa Legea indemnizatiei pentru mame era deja eliminata de pe site si considerata un proiect neviabil. Unul din cei care a sustinut retaragerea "Legii Barbu" a fost chiar seful sau pe linie de partid, Emil Boc.