Daca la Bucuresti, apartenenta tantarilor este disputata intre capitala si "taranii" de la Ilfov, la Deva, patriotismul local a iesit triumfator. Tantarii sunt ai Devei, pentru deveni, dar si pentru cei care se afla in tranzit.

De ceva timp, in Deva se desfasoara o ampla campanie de deratizare. In urma unei licitatii, organizata de primarie, o firma din municipiul Hunedoara a castigat dreptul de a eradica toata tantarimea, dar si alte specii care le fac devenilor zile negre si nopti albe.

Actiunea se desfasoara pe strazi, dupa un plan bine stabilit, de parca ar fi vorba de o interventie a trupelor aliate in zonele de conflict. Lucratori de la deratizare, imbracati ca niste cosmonauti, echipati cu un fel si fel de tunuri, stropesc prin tot orasul cu o substanta alba si inecacioasa. In fiecare loc in care se efectueaza deratizarea este un zgomot asurzitor.

Multi locuitori s-au trezit diminetile speriati de zgomotul puternic produs de motocompresorul care alimenteaza cu aer instalatia de stropit. Pentru a se obtine efectul scontat, operatiunea ar trebui sa se efectueze de doua ori pe sezon. Cel putin asa este stipulat in contract.

Viceprimarul Devei, liberalul Florin Oancea, recunoaste ca mult mai eficienta ar fi fost o asemenea actiune realizata cu ajutorul unui avion utilitar. "Cu avionul ar fi mers mult mai repede. Facea cateva ture deasupra orasului si problema ar fi fost rezolvata. Ar fi fost ideal asa ceva, dar costa undeva in jurul a 100.000 de dolari. Asemenea suma nu poate fi suportata de la bugetul local.

Asa ca ne-am incadrat in sumele pe care le avem la dispozitie si am recurs la aceasta licitatie. Asteptam sa vedem rezultatele. Speram sa scapam de tantari, in caz contrar firma respectiva va plati despagubiri", ne-a declarat Oancea.

Dupa frecventa cu care injura devenii de cum se lasa seara, se pare ca actiunea de deratizare nu a avut prea mult succes. Dimpotriva. Tantarii parca s-au inmultit.

Cei mai avantajati sunt cei din cartierele periferice si amatorii de plimbari prin parcul de la poalele cetatii. Inainte de inceperea deratizarii, cine vroia sa faca o plimbare la orele serii devenea poligon de incercare pentru bazaitoare.

Nu se stie exact ce contine substanta imprastiata prin oras, fiind secret profesional, dupa cum ne-a declarat Csaba Veres, aministratorul firmei DD Chim din Hunedoara, care a castigat licitatia, dar se pare ca este ca un magnet pentru tantarii, numerosi odinioara, din zonele marginase ale Devei, care migreaza masiv catre centru.

Potrivit lui Veres, respectivele substante nu au efecte nocive asupra organismului. Aceasta actiune imparte populatia orasului in doua categorii: multumiti si nemultumiti. Exista si o patura intermediara, cei care locuiesc mai departe de centru, si vin aici pentru a se racori cu o bere la una dintre terase.

Pentru deratizarea de vara, Consiliul Local Deva a alocat suma de un miliard de lei. O parte din bani, aproximativ 600 de milioane de lei, s-au alocat pentru deratizarea unitatilor de invatamant, iar restul pentru oras. Dupa mijlocul acestei luni se vor mai da din bugetul local 500 de milioane de lei pentru finalizarea actiunii.

Suma respectiva va fi alocata in baza unei hotarari a Consiliului Local, o simpla formalitate se pare, deoarece atat conducerea executiva a primariei, cat si majoritatea consilierilor s-au pus de acord in aceasta privinta.

In cazul in care locuitorii Devei nu vor fi multumiti de serviciile firmei care se ocupa de starpirea tantarilor, aceasta va fi obligata, conform contractului, sa plateasca daune beneficiarului.