El s-a ferit sa fie transant, dar a sustinut ca, „principial, Basescu are dreptate, deoarece este consecvent". Consecventa despre care vorbeste Boc este explicata astfel: „Prin declaratiile sale, Basescu transforma vorbele din campanie in fapte, denuntand tentativele de drenare a banului public. Daca Alianta D.A. nu vrea sa aiba soarta PSD, atunci trebuie sa intervina politic", a sustinut presedintele PD.

Boc nu crede ca Basescu, spunand ca Guvernul trebuie sa iasa din minciuna, s-ar fi referit la Tariceanu. „Nu cred ca Tariceanu a mintit. Nu este vorba de vreo minciuna, ci de o stare de fapt, care trebuie schimbata", spune Boc.

Constant in a afirma ca, daca Alianta nu vrea soarta PSD, atunci trebuie sa intervina politic pentru a reforma modul de conducere a Romaniei, presedintele PD a confirmat faptul ca Alianta are nevoie sa stea serios la masa discutiilor. „Trebuie sa avem o discutie extrem de serioasa, intai in Alianta si apoi in Coalitie", a recunoscut Boc.

Afirmatia sa vine in contextul numeroaselor acuze care au inceput a fi aduse Aliantei: ba ca duce lipsa unui program politic coerent de guvernare a Romaniei, ba chiar a unui calendar care sa ii ajute sa se inteleaga intre ei.

Recent, deputatul PSD Vasile Puscas sustinea, intr-o discutie cu reporterii ZIUA de Cluj, ca nu exista strategie in Coalitia de guvernare, ci doar „obiective ale partidelor politice din interiorul Coalitiei, care vizeaza interesele proprii".

Liberalii vor probe

Ca si in alte cazuri, Boc nu a tinut partea presedintelui Basescu ori a premierului Tariceanu, motivand ca nu a avut acces la „celebrele" note informative ale SRI, pe care cei doi si-au fundamentat afirmatiile. „Nu le-am vazut, nu am cum sa le vad, astfel ca nu ma pot pronunta.

Nu cred ca intre Basescu si Tariceanu exista un viciu de comunicare, ci doar o diferenta de opinie, de abordare", a explicat Boc.

El este de parere ca Basescu are, principial vorbind, dreptate, deoarece pastreaza promisiunile din campanie. Plus ca, a marturisit Boc, din cat il cunoaste el pe Basescu, acesta „nu sustine decat lucruri de care este sigur". „Asta v-o pot confirma", a spus primarul Clujului. Senatorul liberal Norica Nicolai este mult mai transanta.

Ea sustine ca declaratiile politice ale lui Basescu si Boc sunt doar simple declaratii care nu pot fi considerate nici drepte, nici nedrepte, atat timp cat ele nu sunt probate. „Cand faci o afirmatie, trebuie s-o probezi. Personal, astept din partea domnului Basescu sa faca acest lucru", considera Nicolai.

De asemenea, senatorul PNL nu crede in sustinerea unei declaratii cu o alta, ci solicita sprijinirea ei doar prin dovezi concrete. „Trebuie sa aduca dovezi, sa probeze ceea ce a zis. Si daca declaratiile se dovedesc a fi adevarate, atunci fiecare sa mearga la locul lui, adica la ancheta penala", a completat senatorul clujean.

Deputatul liberal Mircea Pusca impartaseste opiniile colegei sale de partid. El considera ca cel mai bine era sa fie convocata o sedinta de guvern, dedicata exclusiv discutarii serviciilor secrete, comentand, totodata, si duritatea prin care declaratiile presedintelui au fost facute. „Nu in stilul acesta se fac niste declaratii politice.

Nu prin presa se rezolva asemenea probleme, in masura in care ele vor sa fie rezolvate. Daca, in schimb, se doreste circ, exemplele sunt multiple si in perioada interbelica", a incheiat reprezentantul liberal. Cat despre utilizarea documentelor din cadrul serviciilor secrete, Norica Nicolai o considera de neconceput. „Ce e cel mai grav e ca au fost utilizate serviciile secrete.

Asa ceva nu se face. Nu folosim serviciile de informare ca sa dovedim ca cineva are sau nu dreptate", a sustinut cu vehementa Nicolai.

Lobby pentru o lege a lobby-ului

Presedintele PD a gasit si solutia pentru ca astfel de probleme sa nu se repete si sa nu mai ajunga hrana opiniei publice: „PD va inainta in dezbaterea Aliantei si a Coalitiei si va sustine un proiect de lege privind institutia lobby-ului in Romania".

„Se impune discutarea si elaborarea unei asemenea legi, deoarece ar asigura transparenta, ar aduce bani la bugetul public, s-ar face dupa model american si ar pune capat discutiilor despre influente si grupuri de interese", a motivat Boc.

El sustine ca ar fi cazul ca romanii sa stie care sunt grupurile de interese din Romania si ce anume promoveaza acestea, pentru a vedea in ce fel se iau deciziile la nivelul politicii de guvernare. „Oamenii vor putea vedea daca o decizie a fost luata dupa lege sau daca a urmarit exigentele unui grup de interese. Daca decizia se ia dupa lege si multumeste si grupurile de interese, foarte bine.

Va fi un serviciu si pentru presa, care va putea urmari si verifica mult mai usor luarea deciziilor la nivel inalt", a apreciat presedintele PD.

Parlamentarii liberali Pusca si Nicolai considera, si ei, necesara elaborarea unei legi a lobby-ului in Romania. „Este necesara, dar ma mir, totusi, ca PD-ul s-a opus constituirii ei in vechea legislatura", isi aminteste senatorul liberal.

Colegul de Alianta, deputatul Daniel Buda, spune ca nu contesta necesitatea unei asemenea legi, dar explica faptul ca PD a votat impotriva propunerii invocate de Nicolai prin aceea ca aceasta ar fi fost inaplicabila, deoarece era „prost facuta". Desi este de acord cu infiintarea unei legi a lobby-ului pentru asigurarea transparentei, deputatul Pusca este sceptic in sansele ei de implementare. „In SUA exista o astfel de reglementare si lucrurile merg bine.

Nu stiu in ce masura aceasta lege este reglementata in spatiul Uniunii Europene", spune Pusca. „Este o activitate legala si in SUA, si la Bruxelles, numai noi nu avem o lege in privinta asta. Intram in Europa fara un astfel de act si nu este bine, pentru ca se poate cadea usor sub incidenta traficului de influenta, a mitei", explica deputatul clujean PSD Vasile Puscas pentru ZIUA de Cluj.

Puscas sustinea, la vremea respectiva, ca si el ar avea in vedere un proiect de lege privind activitatea de lobby in Romania.