Papa Benedict al XVI-lea va deveni "Doctor Honoris Causa" al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca. Suveranul Pontif va fi reprezentat la ceremonia de decernare a titlului de catre ambasadorul Vaticanului in Romania, monseniorul arhiepiscop Jean-Claude Perisset.

Procedura de acordare a titlului academic a inceput in primele luni ale acestui an, inainte de Conclavul in care cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales Papa. Initiatorul acestei proceduri a fost presedintele Consiliului Academic al UBB, Andrei Marga.

El a spus ca a tinut seama de opera teologica si filosofica a fostului prefect al Congregatiei pentru Doctrina Credintei de la Vatican, actualul Papa.

Cardinalul Joseph Ratzinger a acceptat distinctia oferita de institutia de invatamant clujeana, iar in acest an ar fi urmat sa vina personal la Cluj ca sa isi primeasca titlul.

Insa, alegerea sa ca Papa i-a aglomerat programul, astfel ca prezenta sa in orasul transilvanean a devenit imposibila in acest an.

Ceremonia, fixata pentru data de patru noiembrie, nu va fi, insa, amanata. Sfantul Parinte va fi reprezentat de Nuntiul Apostolic in Romania, monseniorul Jean-Claude Perisset. Discursul numit "Laudatio" va fi sustinut de Andrei Marga.

Opera teologica si filosofica a lui Joseph Ratzinger va fi prezentata de catre decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica, Jozsef Marton, si de decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Cluj-Napoca, episcopul roman unit de Oradea, Virgil Bercea.