Cate un singur candidat s-a prezentat la concursul pentru fiecare dintre posturile publice de conducere vacante la nivelul mai multor judete din Transilvania. Motivul oficial, oferit de reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), este acela ca salariile sunt mici.

Pe de alta parte, adevaratul motiv poate fi acela ca s-au inscris la concurs numai persoanele agreate de noua Putere, iar posibilii contracandidati sunt constienti de modul in care functioneaza sistemul.

La Alba, pentru fiecare dintre cele trei posturi de conducere scoase la concurs la nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), s-au prezentat la examen cate un singur candidat, de altfel persoane despre care "se stia" ca vor conduce institutia, conform algoritmului de guvernare.

Astfel, director executiv adjunct - Resurse Umane a ajuns, in urma concursului, Emil Gabriel Benga. Acesta ocupa deja functia la varful institutiei si a fost practic reconfirmat.

De asemenea, pentru postul de director executiv adjunct - Economic, concursul a fost castigat de Gheorghe Cristea, iar cea de director executiv adjunct - Asistenta Sociala, de catre Valentin Fracea. Fiecare dintre acestia a candidat singur. La fel de singura a candidat si Nicoleta Claudia Puscas, care este director executiv al Directiei Publice Comunitare de Evidenta Persoanelor.

Situatia se repeta si in alte judete. Spre exemplu, la Cluj, Viorel Sirca a concurat de unul singur pentru functia de director executiv al Directiei Publice Comunitare de Evidenta Persoanelor. La Mures, situatia este similara.

Nici unul dintre candidatii care s-au prezentat, saptamana trecuta, la examenele pentru posturile de conducere vacante nu a avut contracandidati. Director executiv in cadrul Directiei Regionale de Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean a ajuns Florin Bataga.

Cate un candidat a participat si la concursul pentru cele doua posturi de conducere din cadrul DGASPC Mures: director executiv si director executiv adjunct - Asistenta Sociala adulti. Castigatori au fost desemnati Florin Dumbrava si Lorand Schmidt.

Un alt personaj care a intrat singur in cursa a fost Ioan Ilies, care a fost desemnat director al Directiei de Evidenta Persoanelor din cadrul Consiliului Judetean.

Singura institutie pentru conducerea careia s-au prezentat doi candidati a fost DGASPC Sibiu, dar de castigat a castigat Camelia Laura Valsan. La cealalta institutie din Sibiu la care s-a organizat concurs saptamana trecuta, respectiv Directia Publica Comunitara de Evidenta Persoanelor, pentru cele doua posturi de conducere s-au inscris in cursa de asemenea cate un candidat.

Astfel, director executiv a devenit Damian Chirhoc, care va fi secondat de Ana Despea.

Autoritatile au si o explicatie pentru faptul ca la aceste examene s-a prezentat doar cate un candidat pentru fiecare functie. Directorul Directiei pentru Gestionarea Procedurilor Administrative, Marian Niculescu, a oferit o motivatie mai mult decat puerila: salariile mici de functionar la stat sunt neatractive, de aceea nimeni nu se inghesuie sa ocupe asemenea functii.

El a mai spus ca salariile ar putea ajunge la aproximativ 15 milioane de lei lunar, cu tot cu sporuri.