Aceasta a fost cea mai importanta decizie luata ieri de catre actionarii majoritari ai combinatului l Masura este motivata de pierderile serioase pe care AZO le-a inregistrat din aprilie, de cand pretul gazului metan a fost majorat cu 20% l 3700 de salariati vor ramane si ei, treptat, pe drumuri l Actionarii au respins si acordarea tichetelor de masa si au decis inchiderea cabinetelor medicale

In cadrul sedintei AGA Ordinara si Extraordinara a AZOMURES, actionarii majoritari au votat pentru inchiderea treptata a combinatului. De asemenea, o ei au hotarat neacordarea tichetelor de masa salariatilor incepand cu luna august, dar si inchiderea cabinetelor medicale din combinat.

In cadrul sedintei extraordinare a AGA, primul punct pe ordinea de zi a fost votata inchiderea treptata a combina-tului. Motivele invocate au fost decizia salariatilor de a nu renunta la marirea salariala de 9,5% pentru a-si pastra locurile de munca, dar si pretul crescut al gazelor.

In ceea ce ii priveste pe salariati, in cazul unei concediri colective vor primi salarii compensatorii a caror valoare va atinge 20 de milioane de lei, in conditiile in care 1.500 dintre ei puteau sa iasa la pensie in acest an, iar alti 1.500 au peste 40 de ani.

Inceperea procedurilor de concediere colectiva va avea loc in perioada urmatoare, urmand ca patronatul sa ia si masurile care se impun pentru trecerea in conservare a patrimoniului fabricii.

Pana la inchiderea editiei, patronatul AZO nu a remis nici un comunicat nici mass-media, dar nici Bursei de Valori Bucuresti privind hotararile luate in cadrul sedintei.

"Eu cred ca mai exista totusi o sansa, la fel ca oamenii care cred ca ii va salva statul. Intr-adevar, Guvernul nu s-a tinut de promisiunile fata de combinat" - sustine Maria Dandarau.

"Un calcul simplu a aratat ca o crestere salariala cu 9,5% ar duce la o crestere sub 1% din totalul cheltuielilor firmei" a precizat liderul de sindicat Alternativa 2002, Marginean.

Moisoiu vrea discutii la ministere pentru Azo

Avand in vedere decizia Adunarii Generale a Actionarilor si a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, intrunite in cursul zilei de ieri, de a inchide treptat Combinatul Chimic, deputatul Adrian Moisoiu (care, de altfel, este si actionar la Azomures, participand la cele doua sedinte in aceasta calitate), proaspat intors de la sedintele mai sus amintite, a declarat ca va intreprinde o serie de intalniri la nivel de minister.

Moisoiu a afirmat ca intentioneaza sa poarte discutii cu Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, si cu Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, in vederea gasirii unor solutii.

Deputatul a apreciat ca inchiderea Azomures va cauza un prejudiciu - din punct de vedere a starii economice a locuitorilor- de 20 la suta pentru populatia din municipiul Targu Mures si 7 % pentru populatia judetului. "Consiliul de Administratie a ales varianta de inchidere treptata a combinatului.

Alta solutie nu s-a gasit, intrucat pretul gazului a crescut si, in plus, exista si procesul pe rol cu salariatii pentru cresterea salariala cu 9,5 %.

Deja nu se mai dau nici tichete de masa, in felul acesta se apreciaza ca se va face o economie de 15 miliarde de lei, iar unitatile sanitare din combinat se desfiinteaza", a declarat Adrian Moisoiu. (C.C.).

Decizie cu repetitie

In luna martie, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Extraordinara a societatii, s-au dezbatut pentru prima data consecintele grave asupra activitatii Azo generate de cresterea pretului la gaz metan (20-25% de la 1 aprilie), respectiv discutarea si luarea hotararii privind inchiderea combinatului si concedierea salariatilor.

Si atunci ca si acum unul dintre motive a fost costurile imense generate de achizitionarea gazului metan. Astfel, daca in 2002, AZO a platit catre ROMGAZ 35,9 milioane USD, anul trecut facturile de gaz au insumat 95,6 milioane de dolari, adica peste 2.500 de miliarde de lei. Fapt ce inseamna o crestere cu 271% a acestor cheltuieli. Iar aceste cheltuieli s-au majorat prin ajustarea cu 20-25% a pretului gazului metan.

3.000 de someri - consecinte catastrofale

Consecintele inchiderii treptate a combinatului sunt: peste 3.000 de salariati concediati, 12.000 de persoane - incluzand angajatii AZO si familiile lor, familiile furnizorilor, familiile distribuitorilor produselor AZO - care vor fi vaduvite de venituri importante.

De asemenea, nu trebuie sa uitam ca si agricultorii vor fi in impas, pentru ca vor fortati sa cumpere ingrasaminte chimice de la alti producatori, dar la preturi mai mari, prin eliminarea concurentului AZO.

Nu putem sa nu remarcam ca potentiala intrerupere a acti vitatii azo va avea un efect negativ si asupra bugetului municipiului Targu Mures, care va fi diminuat din cauza lipsei taxelor si impozitelor pe care combinatul le varsa lunar.

Tot urbea noastra va avea de rezolvat o alta problema, si anume absorbtia unui mare numar de someri - intr-un oras in care nu straluceste la capitolul investitii deci nici al locurilor de munca, dar si a unui numar foarte mare de pensionari, ce vor trebui platiti din fondurile Casei de Pensii. (L.V.)

Yetkin Erman a precizat luna trecuta ca i se pare absolut nefiresc demersul sindicalistilor din Sindicatul „Alternativa 2002", care, inainte de a demara negocieri pe acest punct, majorarea salariala, au deschis actiune in instanta.

„Situatia economico-financiara in care se gaseste astazi societatea noastra, precum si incertitudinea data de faptul ca, la aceasta data, problema vitala a pretului gazului metan nu este inca rezolvata, nu permit aplicarea prevederilor CCM la nivel de ramura, respectiv majorarea salariilor cu 9,5%", se arata in scrisoarea semnata de vicepresedintele CA de la Azomures, in care se mai spunea ca demersurile privind inchiderea societatii vor fi demarate in cel mai scurt timp daca angajatii vor hotari sa continue procesul.

Pierderi la Azomures

In primele trei luni ale acestui an, Azomures a inregistrat o pierdere de 41,7 miliarde de lei, in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, inregistra un profit de aproape 40 de miliarde lei. Paradoxal, aceste pierderi vin pe fondul majorarii vanzarilor cu aproximativ 30%.

Principalele cauze invocate de conducerea AZO sunt aprecierea leului fata de dolar, tendintele de scadere a pretului la ingrasaminte chimice pe piata externa si cresterea costurilor de productie prin scumpirea pretului la gaz.