Oamenii spun ca mai rau de atit nu se poate intimpla, degradarea atingind punctul maxim. Apa a distrus etajul al II-lea al scolii iar acum a patruns in salile de primul etaj. Din pacate, pina ieri la prinz nu incepuse nici un fel de lucrare de reparatii.

"N-am mai vazut asa ceva"

Secretarul scolii, Ligia Hateganu, povesteste ca in seara dezastrului s-a format "un virtej" asemanator unei tornade, care a spulberat tot. "S-au adunat curentii de aer si au suflat aoperisul, care cintareste cam 12 tone. L-a smuls din capriori si l-a deplasat.

Atirna ca o cirpa", completeaza administratorul scolii, Cristian Bran. Dupa acest incident, peste Liceul din Breaza au fost asternute prelate si folii de plastic, spulberate cu usurinta de furtunile care au urmat. Ca un facut, ploile au continuat, apa a patruns in interior si a macinat.

Intii etajul al II-lea, cu toate salile de clasa. Pentru ca vremea nu a permis uscarea, peretii au mucegait. In interior este un miros greu de suportat, iar apa continua sa picure. La ultima ploaie, apa a crescut pina apropae de un metru. A trebuit sparta pardoseala, pentru ca surplusul de apa sa nu roada peretii.

Dezastrul s-a extins

La etajul al II-lea, apa curge siroaie pe pereti in continuare. Din loc in loc au fost amplasate galeti, borcane, albii din plastic si chiar... ghivece cu flori, acestea din urma accentuind imaginea macabra. Pentru ca nu s-a facut nimic iar vremea nu a tinut deloc cu scoala, apa a ajuns la etajul I.

Sint afectate patru sali de clasa, insa, daca ar exista bani, intreg etajul ar putea fi salvat. Din pacate, pina la aceasta data nimeni nu poate spune ce se va intimpla cu liceul. Ministerul Educatiei si Cercetarii a promis 1,5 miliarde de lei, bani care, cel putin deocamdata, nu au ajuns nicaieri.

La primarie -aceeasi situatie: "Nu am de unde", raspunde, franc, primarul George Maracineanu. "Diseara (marti seara - n.r.), la sedinta pe care o vom avea la scoala, voi explica personalului si parintilor ca nu se poate face nimic fara sprijinul lor. Sa stringa bani si sa se gospodareasca, pentru ca altfel nu se poate. Breaza a fost destul de afectata, incit acum avem foarte multe urgente", a completat Maracineanu.

Comitete si comitii

Primarul din Breaza recunoaste faptul ca problema liceului a constituit subiectul principal in cadrul sedintelor Consiliului Local. "Rezolvam problema acoperisului si asteptam ca pina diseara (marti seara - n.r.) sa soseasca transportul de lemn. Dar mai mult nu putem face", a conchis George Maracineanu, constient ca pe 12 septembrie incepe scoala.

Acesta din urma recunoaste ca deterioarea unitatii de invatamint a avut loc si in contextul in care, potrivit legii, dupa producerea dezastrului a fost necesara infiintatea unor comisii care sa analizeze situatia. Analiza care a durat nepermis de mult.

Pe de alta parte, angajatii scolii spun ca in vreme ce cladirea era macinata de ape, oficialii brezeni erau ocupati cu anchetele: "Era important cine a construit acoperisul si daca s-a facut licitatie. Nimeni nu intelegea ca scoala s-a facut in 1985, cind era o singura firma de constructii si aia facea tot. Apoi a urmat cosmarul licitatiei pentru lucrari.

La final, s-a obsaervat ca nu era nici o firma din Breaza. Asa ca s-a hotarit reluarea licitatiei, ca sa participe firme din Breaza. In tot acest timp a plouat, iar noi veneam de acasa sa golim galetile de apa", spun oamenii.

Rapoarte zilnice

Conducerea Inspectoratului Scolar Prahova a solicitat institutiei scolare raposrte zilnice in care sa se explice, amanuntit, in ce stadiu se afla lucrarile. Potrivit primarului George Maracineanu, constructorul a promis ca pina la 1 septembrie va fi gata acoperisul, aspect care nu rezolva in totalitate situatia.