Pe aceasta tema am primit o reclamatie de la doi frati din Livada, care ne-au pus la dispozitie urmatorul text.

Muncitorilor li s-au promis 250.000 lei pentru o zi de munca

"Subsemnatii Csaba si Andrei Botos, domiciliati in comuna Livada, strada Victoriei nr. 135, judetul Satu Mare, reclamam urmatoarele - pe 24 iulie seara, in jurul orei 21, Gheorghe Lacatus, din comuna Turt a venit la noi ca sa ne intrebe daca vrem sa mergem la lucru in tara, in zona inundata din judetul Timis, mai exact, la Otelec. Ne-am inteles si pe 25 iulie am inceput lucrul.

Ni s-au promis cite 25 de lei grei (250.000 de lei vechi) pentru fiecare zi de munca. Lucram de dimineata de la 6.30, pina seara la 20 - 20.30. La putin timp au inceput problemele, in momentul in care am auzit de la sateni ce face domnul patron cu muncitorii. Multi erau pregatiti sa plece acasa. In dimineata zilei de 3 august i-am spus domnului Lacatus ca nu mai stam. Vrem sa mergem acasa.

Imediat a izbucnit un scandal. Fratele meu a cerut banii pentru zilele lucrate. L-am amenintat ca daca nu primim banii plecam pe jos, dar nu mai raminem la lucru. Cu mare greutate ne-a dat 100 de lei grei (un milion de lei vechi) pentru drum. Ne-am spalat la sateanul Alexandru Nagy, ne-am schimbat hainele, dupa care am primit de mincare.

Ne-a avertizat omul ca de acum incolo sa nu ne facem de lucru cu asemenea patroni, sa avem mare grija pe drum, ca sa nu patim ceva. Putem pati ca ceilalti muncitori care au cerut bani.

Fratii Lacatus au fost amenintati pentru ca au indraznit sa-si ceara banii

Era deja seara pe la ora 22 cind am pornit de la Alexandru Nagy. Oamenii lui Lacatus stateau afara si se odihneau. Lacatus ne-a promis o bataie atit mie cit si fratelui meu, daca mai cerem bani. Cum sa nu cerem bani cind pe fratele meu il asteptau acasa 5 copii?

Am pornit spre centrul satului, care era la distanta de 1 kilometru de locul unde eram. Era deja intuneric. Inainte de a ajunge in centrul satului am fost ajunsi din urma de doi sateni din Otelec, care ne-au spus sa mergem pe o strada alaturata, ca in centru sintem asteptati de oamenii patronului, dar si de politia de frontiera. Sigur vom pati ceva daca ne vom intilni cu ei.

Mai toti care au plecat au fost batuti si n-au primit nici banii. Atunci am aflat ca un fost coleg a sarit in Bega de teama oamenilor lui Lacatus.

Localnicii le-au dat adapost pina la plecarea la Timisoara

Ziua urmatoare ne-am dus la un consilier din Otelec si la primarul din Ujvar. Am depus o plingere si am cerut sprijin pentru a primi banii. Om de omenie, primarul ne-a promis ca vom primi banii acasa. Am fost apoi insotiti la gara din Timisoara de localnicul care ne-a gazduit pentru o noapte. Noi nu avem nimic cu Lacatus. Vrem doar sa ne dea banii pentru zilele lucrate."

Cele de mai sus ne-au fost confirmate telefonic in buna parte si de un localnic din Otelec, care a dorit sa ramina anonim, omul care i-a scapat pe fratii Botos, de furia lui Lacatus.

Am consemnat cele de mai sus pentru ca alti satmareni aflati in cautarea unui loc de munca sa aiba grija cu cine bat palma, spre a nu pati precum fratii Botos, din Livada.