Jandarmii au descins ieri, din nou, la Hadareni. De data asta ca escorta pentru executorii judecatoresti, trimisi la fata locului, pentru a obliga noua familii din sat la plata sumei de aproximativ o suta de milioane lei fiecare.

Aceste sume au fost stabilite de instantele de judecata din Targu Mures, in urma judecarii si rejudecarii incidentelor de la Hadareni de acum 14 ani, incidente in care mai multi locuitori de etnie roma ai localitatii au murit si zeci de case au fost incendiate.

Romanii si maghiarii din sat s-au aparat atunci impotriva tiganilor. Cel putin asa au sustinut. Daca atunci s-au aparat astazi platesc.

Din pacate, incompetenta magistratilor nostri de la acea vreme, sau poate nepasarea lor, i-a facut pe tiganii din Hadareni sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care fara sa cunoasca realitatile societatii noastre a dat in instanta verdicte care pe tigani i-au facut milionari si pe romani i-au adus la sapa de lemn.

Furtunoasa liniste

Hadareniul era la orele diminetii un sat lipsit de activitate. Doar de dupa unele porti mai rasarea cate un cap curios. Cand executorii judecatoresti au intrat in prima curte, insotiti de jandarmi, puhoi de lume a aparut de nicaieri.

Marius Bonteanu, inspector sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, incearca sa-si faca treaba: coordonam jandarmii pentru pastratra ordinii publice, deoarece s-ar putea ca spiritele sa se agite. Oamenii sunt nemultumiti de decizia instantei si protesteaza.

Deocamdata am ajuns la a treia casa de unde executorii judecatoresti trebuie sa obtina sumele stabilite de judecatori", ne-a spus Marius Bonteanu.

Legea muma-ciuma

Daca strazile si ulitele satului sunt pline de romani si maghiari, niciunde nu se vede nici un tigan. Toti stau ascunsi, savurandu-si victoria. Gheorghe Pantea, primarul comunei Chetani, este alaturi de hadareni intr-o incercare disperata de a scoate executorii si jandarmii din curtile oamenilor. "Este strigator la cer ce se intampla astazi la noi in comuna.

Oficialii au dat inca o data dovada ca nu stiu sa-si apere poporul. Cati bani vor sa ia astazi de la toate familiile, de trei ori mai mult va primi fiecare tigan in parte. Pot sa stea ascunsi sa rada si sa-si bata joc de noi. Sunt alaturi de oamenii din Hadareni trup si suflet si le sustin cauza pana la capat. Nici unul nu va da nici un ban.

Sunt familii de oameni normali, cu batrani si copii mici, cu gospodarii normale. Nici unul nu are bani", ne spune Gheorghe Pantea.

Ne dati ori nu ne dati

Daca bani nu au fost, executorii judecatoresti au pus sechestru pe casele celor sapte familii de romani si una de maghiari. A noua familie implicata in acest scandal a parasit tara nu la mult timp dupa scandalul din sat. Urmeaza ca evaluatorii sa vina sa evalueze casele celor din Hadareni pentru recuperarea sumelor stabilite de onorabilii judecatori.

Si dupa cum se stie exista gastile de "cumparatori onorabili" care actioneaza mana in mana cu evaluatorii, astfel ca unele case vor ajunge sa valoreze exact cat suma datorata statului. Traim bine mersi, intr-o tara in care totul se poate.