Ministrul Monica Macovei a lansat in urma cu doua zile o invitatie tuturor magistratilor din tara sa candideze pentru aceste functii. Este de asteptat ca, odata cu nominalizarea lui Daniel Morar pentru sefia PNA, procurorii ardeleni sa prinda curaj pentru functiile de conducere din PNA.

Demersul Trustului de a solicita magistratilor si avocatilor propuneri pentru cele sapte functii vacante din PNA il consideram just dat fiind faptul ca acestia au raporturi de munca in mod direct si cunosc cel mai bine competentele profesionale ale colegilor de breasla.

Cativa dintre magistratii si avocatii ardeleni contactati au refuzat sa isi exprime public preferintele, in timp ce altii au dorit sa ramana anonimi.

Astfel, profesorul Liviu Pop, fost presedinte al Curtii de Apel Cluj si fost decan al Facultatii de Drept din cadrul UBB, nu a putut fi, din pacate contactat, in cursul zilei de ieri, avand telefonul inchis. Pe de alta parte, prorectorul Universitatii "Bogdan Voda", Romulus Ghidro, a refuzat sa faca nominalizari pentru aceste posturi.

La fel si procurorul Florin Maghiar a sustinut ca nu e de competenta sa sa emita ipoteze cu privire la procurori ardeleni eligibili pentru functiile scoase la concurs.

Pe de alta parte, avocatul sibian Nicolae Uca a refuzat, la randul sau sa-si exprime optiunile, in schimb, a avut o pozitie transanta cu privire la PNA. El a sustinut ca, personal, considera ca PNA ar trebui desfiintat prin trecerea in subordinea Parchetului General. "Atata vreme cat aceasta institutie va fi politizata, nu se va face nimic.

Atata vreme cat PNA va cerceta provocat si nu independent va fi o institutie moarta, a mai opinat Uca. Pe de alta parte, in legatura cu nominalizarea procurorului clujean Daniel Morar pentru sefia PNA, Uca a sustinut ca, personal, il apreciaza. Avocatul clujean Mihai Lapusan a avut, insa curajul, sa iasa in fata cu doua nume.

Este vorba despre Mircea Hrudei, un tanar procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, considerat de acesta "incoruptibil, muncitor si potrivit pentru una dintre functiile de conducere ale PNA".

A doua persoana desemnata de Lapusan pentru posturile vacante este procurorul clujean Fabian Gyula, specialist in Drept international, "cel mai bun specialist in criminalitate economico-financiara", la randul sau "tanar, incoruptibil si foarte bun profesionist". Un alt avocat, de data aceasta din Hunedoara, care a dorit sa ramana anonim a facut cinci propuneri.

Este vorba despre Bacian Iovita, procuror la Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog si procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, Tiberiu Medreanu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara, Claudia Merca, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Deva, Victoria Povarna si procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara.

Si muresenii s-au inscris cu trei propuneri. Este vorba despre trei procurori de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Targu Mures- Manuela Cecalean, Alin Lazar si Simona Tarlea, toti trei activand la DIICOT.

De asemenea, avocatul Vasile Ghere, fost procuror, ar putea, la randul sau sa detina o functie de conducere la PNA, cunoscuta fiind relatia de amicitie dintre acesta si Daniel Morar, de pe timpul cand ultimul era procuror la Targu Mures, iar primul activa si el in cadrul parchetului.

In schimb, in randul magistratilor este vehiculat numele procurorului Dan Dragomirescu ca potentat pentru o functie de conducere in PNA. Cu toate acestea, ar fi de spus ca Dragomirescu a fost seful procuraturii Sibiu inainte de 1989 si ca astfel scad sansele sale de a-si atinge scopul de a fi promovat.