Statiunea Moneasa va fi modernizata pe bani europeni dupa ce Consiliul Judetean Arad a obtinut o finantare nerambursabila prin Programul Phare 2003 CES.

Presedintele institutiei, Iosif Matula, a anuntat ca CJ a castigat proiectul prin care va primi o finantare de aproape 3 milioane de euro, dintre care 80 la suta sunt fonduri nerambursabile, iar 20 la suta reprezinta contributia autoritatilor judetene.

In cursa s-au aflat initial 18 proiecte din toata tara, pentru ca in faza finala sa ajunga doar opt. In cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala, doar cel depus de CJ Arad si cel al judetului Suceava au fost aprobate pentru lansarea licitatiei si contractarea lucrarii pana la data de 30 noiembrie 2005. Durata proiectului este de un an si jumatate.

Suma obtinuta va fi folosita pentru amenajarea Pesterii Moneasa, a lacului cu nuferi, a Vaii Moneasa. Tot din banii obtinuti va fi amenajat un centru de informare turistica si prim-ajutor si va fi modernizat si reabilitat sistemul de alimentare cu apa si canalizare a localitatii.

Potrivit proiectului de finantare, va fi modernizat drumul judetean 792 B, de la Moneasa pana la limita judetului Bihor. Initial, proiectul prevedea si reabilitarea drumului judetean pana la granita cu judetul Bihor, insa reprezentantii judetului vecin nu au dorit sa-si reabiliteze si portiunea lor de drum.