Dupa 12 ani de la conflictul din satul Hadareni dintre romii si romanii din localitate, situatia este din nou pe punctul de a scapa de sub control. Ieri, executorii judecatoresti au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile apartinand celor opt familii de romani care trebuie sa despagubeasca mai multi romi care au avut de suferit in 1993.

Inca de dimineata, locuitorii s-au adunat, suparati ca trebuie sa mai plateasca dupa 12 ani de la acele evenimente, iar cativa sunt hotarati sa puna din nou mana pe topoare, daca vor ajunge in drum.

Altii ameninta chiar ca se vor sinucide. „Nimeni nu ne Intreaba daca mai putem trai cu tiganii in sat. Ne fura, ne ameninta si tot noi trebuie sa platim. Eu, daca raman in drum, ma si arunc in Aries. Nu mai are rost sa traiesc", a afirmat Vasile Budean, unul dintre proprietarii condamnati pentru distrugere.

O situatie paradoxala este cea a familiei Bucur, care, desi a achitat, in urma cu cateva saptamani, intreaga suma de 210 milioane de lei, ieri i s-a pus sechestru pe intreaga avere.

Familia Bucur a ajuns in aceasta situatie intrucat prin sentinta data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in primavara acestui an, se prevede ca cei condamnati raspund solidar. Acest lucru Inseamna ca suma trebuie platita integral si toate partile raspund In egala masura, indiferent daca au achitat sau nu suma prevazuta in sentinta.

„Sotul meu a fost in 1993 acolo. A fost tot satul, dar numai pe 10 oameni a cazut vina. Acum noi platim. Sotul meu este mort demult si eu ma imprumut de unde pot, ca sa platesc banii. Acum aflu ca pot ajunge si pe drumuri. Mai bine ma duc in lume sau ma spanzur, dar ce folos ca imi arunca baiatul si nora in drum si se chinuiesc si ei", sustine Maria Bucur.

O alta familie din sat a incercat sa interzica accesul executorului in locuinta, cei prezenti au putut sa auda glasul deznadajduit al proprietarului: „Mai bine mor, decat sa ma scoata in drum".

Primarul comunei Chetani, de care apartine satul Hadareni, Gheorghe Pantea, a declarat ca se teme de un eventual conflict. „Am anuntat politia, prefectura, pe toata lumea. Nu stiu ce sa fac. Imi este frica de un nou conflict, de aceea ma aflu aici", a afirmat alesul comunei.

La fata locului s-au deplasat echipe ale politiei si jandarmeriei, precum si trupe de „mascati", care vor ramane in Hadareni si in zilele ce urmeaza, pentru a calma situatia. Satenii insa nu vad nici o cale de impacare cu romii.

Pe langa daunele primite de la autorii evenimentelor din urma cu 12 ani, romii vor mai primi despagubiri din partea statului roman, ca urmare a proceselor castigate la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In urma conflictului din 20-21 septembrie 1993 de la Hadareni au fost incendiate 13 case ale romilor, iar patru persoane au decedat, trei dintre acestea fiind arse de vii in propriile locuinte. Cinci persoane au fost condamnate pentru omor, iar alte 10 au fost obligate sa plateasca daune materiale si morale, in valoare totala de peste 1,5 miliarde de lei.

Intrucat banii nu au fost recuperati, decat de la familia Bucur, executorii judecatoresti au pus sechestru pe toate bunurile mobile si imobile ale celor opt familii.

In zilele urmatoare la Hadareni vor stationa o serie de echipaje ale jandarmeriei si politiei pentru a calma situatia, mai ales ca satenii nu mai vad nici o cale de impacare cu romii.