Traian Hidisan si Marcel Cletiu opereaza sub umbrela firmei italiene De.Be.Co si au reusit deja sa intre in discutii cu reprezentantii Consiliului Judetean Cluj. Presedintele CJ, Marius Nicoara, recunoaste ca Hidisan, fostul angajat ANL Cluj, o companie de stat, s-a comportat imoral cand i-a adus pe italieni sa faca afaceri cu statul.

In cadrul viitoarei sedinte de Consiliu Judetean, din luna septembrie, controversatul proiect al construirii unui nou stadion municipal va intra in dezbatere pe ordinea de zi. Conform celor spuse de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, o echipa de functionari lucreaza la realizarea caietului de sarcini al licitatiei.

Nicoara a declarat ca nici nu se pune problema ca realizarea stadionului sa se faca fara licitatie. ZIUA de Cluj a prezentat pe larg miscarile firmei italiene De.Be.Co, cea care, inainte de a se anunta licitatia pentru "afacerea stadionul", a facut demersuri pe langa conducerea CJ Cluj pentru a prelua proiectul.

Italienii de la De.Be.Co au facut o prezentare la sediul CJ, discutiile mergand pe ideea ca vechiul stadion "Ion Moina" va fi daramat, terenul de sub stadion va fi valorificat, iar intr-o zona periferica a orasului va fi construit un nou stadion. De.Be.Co vrea sa umfle intreaga afacere, deoarece are proiecte imobiliare in derulare la Cluj (hale de productie si blocuri de locuit).

Angajatul ANL lucra la doua capete

ZIUA de Cluj a aflat cine sta in spatele afacerii si cum au reusit italienii sa "penetreze" vigilenta CJ Cluj. Societatea italiana De.Be.Co a realizat lucrari auxiliare (structuri metalice) la mai multe stadioane din Italia, prezentand pe site-ul firmei ca este constructorul de facto al acelor stadioane.

Italienii au infiintat la Cluj o societate numita De Be Co Ro Construct, pe data de 1 iunie 2005, chiar inainte de discutiile purtate cu reprezentantii CJ. In firma apar si doi clujeni, Traian Hidisan si Marcel Cletiu. Hidisan a fost, pana acum o saptamana, angajatul Agentiei Nationale pentru Locuinte, oficiul Cluj, ce isi are sediul tocmai la Prefectura, in acelasi imobil cu CJ Cluj.

Conform juristilor contactati, Hidisan ocupa o pozitie publica si poate fi asimilat functionarilor, chiar daca "pe hartie" nu este. Legea anticoruptie descrie cazurile de incompatibilitate: "persoanele care pot influenta, care au functii in cadrul regiilor publice, serviciilor, societatilor comerciale nationale...".

Mai mult, Hidisan, chiar daca nu a fost numit sef al ANL Cluj, conducea, de facto, institutia dupa plecarea sefului de oficiu (nici pana in prezent ANL Cluj nu are sef). In orice caz, este clar ca Hidisan a fost angajatul statului si, teoretic, nu ar fi trebuie sa-si foloseasca atributiile publice in interes personal.

Presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, a confirmat statutul dubios al lui Hidisan. Nicoara a declarat ca Hidisan i-a adus initial pe italieni, pentru a face un parteneriat cu ANL Cluj, exact institutia la care Hidisan era angajat - lucru de altfel si mai grav. Cum Hidisan s-a asociat mai apoi cu italienii, conflictul de interese e clar.

Nicoara a recunoscut ca nu este prea moral ce a facut ex-angajatul ANL Cluj. Fireste, acelasi Hidisan a reusit sa le deschida usa CJ Cluj partenerilor sai italieni.

Receptioner de hotel, face afaceri de milioane

Celalalt clujean de la De.Be.Co, Marcel Cletiu, este, surpriza, receptionerul hotelului Victoria, situat vizavi de Consiliul Judetean. Cletiu poate fi gasit la locul de munca dupa tejgheaua de la intrarea in hotel. Cum a ajuns acesta sa gireze "afacerea stadionul", estimata la cel putin 18 milioane de dolari, este de-a dreptul ciudat.

"Victoria" apartine regiei protocolului de stat "Victoria" si este administrata pe plan local de acelasi Consiliu Judetean. Seful regiei este Liviu Miclaus, nimeni altul decat fostul sofer al presedintelui CJ Marius Nicoara.

Intr-o discutie purtata cu Hidisan, acesta a recunoscut ca s-a asociat si a avut contacte cu italienii, din postura de angajat al statului, dar ca nu crede ca a intrat intr-un conflict de interese. Hidisan a spus ca i-a venit ideea de asociere intre Consiliul Judetean si De.Be.Co, in urma careia CJ va veni cu o garantie reprezentata de terenul de sub stadionul „Ion Moina".

Pentru ca CJ Cluj nu are bani, De.Be.Co va construi blocuri (sau orice altceva, chiar viitorul centru administrativ al judetului) in locul stadionului pe care joaca acum „U" Cluj, va vinde blocurile, CJ va vinde terenul, iar asa va fi finantat viitorul stadion, a explicat Hidisan.

Acesta a mai spus ca a fost adus in afacere de Cletiu, receptionerul hotelului "Victoria", care ii cunostea pe italieni.

Poveste cusuta cu ata alba

Cletiu a explicat ca ii stie pe italieni de pe vremea in care lucra ca receptioner in Italia, la un hotel ce apartinea unui frate al patronului De.Be.Co. Cletiu spune ca, dupa prezentarea De.Be.Co de la Consiliu Judetean, s-a votat in sedinta un parteneriat public-privat ce va fi urmat de o licitatie.

Receptionerul Cletiu a precizat ca l-a cunoscut pe Hidisan prin intermediul sefului reprezentantei Bosch, Alexandru Dragos, care l-a recomandat ca un bun specialist in constructii. Ramane de vazut care va fi rezultatul licitatiei, dar si in ce masura povestea celor doi clujeni este sau nu cusuta cu ata alba.

Indiciile afacerii duc spre personaje legate de scandalul falimentului bancii clujene "Dacia Felix" si spre importanti membri ai comunitatii de afaceri clujene. Afaceristi pe care patronul CFR Ecomax, Paszkany Arpad, i-a indicat ca "oamenii care se intalnesc in mijlocul lacului".

Potrivit informatiilor pe care le detinem, De.Be.Co este controlata de trei actionari "italieni" – "62%, 20% si 17,5%". 20% din actiuni au fost cesionate catre un important lider politic local. Daca informatiile se vor confirma la sursa (in Italia), ZIUA de Cluj va face publice numele actionarilor.