Fara a lamuri toate curiozitatile mass-media muresene, echipa de conducere a Distrigaz Nord SA Targu Mures si-a facut ieri debutul, prin organizarea primei conferinte de presa dupa incheierea luna trecuta a privatizarii societatii de distributie, achizitionata de concernul german E.ON Ruhrgas.

Virgil Metea, directorul general al Distrigaz Nord, si Achim Saul, directorul general adjunct, responsabil cu toate operatiunile pe care compania germana le deruleaza in Romania, si Adela Botan, Biroul de presa, au aratat care va fi evolutia companiei dupa privatizare.

Virgil Metea s-a declarat optimist in ceea ce priveste evolutia viitoare a Distrigaz in timp ce lui Achim Saul a vorbit despre intentiile E.ON in legatura cu investitiile in dezvoltarea companiei targumuresene.

Astfel, conform declaratiilor directorului general adjunct, E.ON Ruhrgas va investi in urmatorii sapte ani 200 de milioane de euro, din care minimum 20 de milioane de euro annual vor fi destinatI reabilitarii si extinderii retelei de distributie a gazelor naturale, in timp ce 15 milioane de euro vor fi investite in implementarea sistemului informativ si pentru instruirea personalului, fara insa ca oficialul sa precizeze exact fondurile alocate fiecarei destinatii.

Inclusiv prin investitiile pe care intentioneaza sa le faca, dar si prin programul de restructurare a companiei, care urmeaza sa se finalizeze la 1 ianuarie 2006, actionarii majoritari si-au propus printre obiective: sa mentina Distrigaz in pozitia de lider de piata in distributia de gaze, sa asigure servicii de calitate populatiei si agentilor economici, dar si drezvoltarea in conditii de eficienta a sistemului de distributie si a companiei.

Intentiile sunt frumoase, sa vedem insa cum vor fi puse ele in practica.

Disponibilizari amanate?

Achim Saul a dat asigurari ca disponibilizarea personalului, Distrigaz are peste 9000 de angajati, nu reprezinta una din prioritatile investitorului german. "Deocamdata nu planificam disponibilizari, chiar daca de la 1 ianuarie vom avea un proces de restructurare".

Achim Saul a marturisit ca momentan deoarece vor demara lucrari de modernizare a infrastructurii, care se vor face in regie proprie, forta de munca o vor reprezenta salariatii companiei.

Diplomat, reprezentantul E.ON a marturisit ca numarul angajatilor s-ar putea sa se micsoreze pe parcurs, pentru ca unii se vor pensiona, altii vor pleca, proces vazut ca o "restructurare naturala", dar si un semn ca nemtii nu sunt dispusi sa faca noi angajari intr-o structura organizatorica considerata de specialisti supradimensionata.

"E.ON nu a fost cunoscut pentru disponibilizari in masa si nu intentionam sa ne stricam acest renume in Romania", a transat Achim Saul viitorul salariatilor Distrigaz Nord.

Reprezentantii companiei au recunoscut ca pe termen scurt, noua structura organizatorica a care va deveni functionala la 1 ianuarie 2006 include toate serviciile, insa "nu putem exludee posibilitatea externalizarii unor activitati pe viitor".

Retele inlocuite

Virgil Metea a facut precizari in legatura cu modernizarea infrastructurii, declarand ca 40% din retelele pe care Distrigaz le detine sunt uzate fizic, urmand sa fie inlocuite. Nici unul din cei doi oficiali nu au reusit sa raspunda insa la intrebarea cum vor fi despagubite, daca acest lucru se va intampla, persoanele private care si-au introdus gazul pe banii lor.

Dupa cum se stie, prin legea gazelor nr. 351/2004, adoptata anul trecut, societatile de distributie au dreptul de a administra retelele cu titlu gratuit, reglementare care a starnit nemultumirea populatiei.

De asemenea, o problema ramasa nerezolvata pe agenda de lucru a noilor proprietari este si cea a platii unei redevente catre primariile locale pe teritoriul carora trec conductele de gaz, disputa nascuta in urma impunerii abonamentului la gaz inclusiv autoritatilor locale.