Aplicarea Legii 10/2001, care permite retrocedarea unor imobile si terenuri preluate in mod abuziv in perioada martie 1945 – 22 decembrie 1989 duce in judetul Bistrita-Nasaud la situatii aproape imposibil de rezolvat. Printre imobilele revendicate se numara Turnul Dogarilor din Bistrita si „Moara lui Cosbuc" din Salva.

Numai in Bistrita, urmasii sasilor care au locuit in oras revendica nu mai putin de 19 cladiri de interes public, la Nasaud este cerut inapoi imobilul care adaposteste sediul politiei, in comuna Uriu, urmasii grofilor vor un imobil care a fost transformat in gradinita si biblioteca, iar in Salva moara trecuta in patrimoniul Casei Memoriale „George Cosbuc".

Institutii scolare si sedii de partide

Concret, in muncipiul Bistrita , pe baza Legii 10 sunt revendicate 19 cladiri de interes public, printre care cele gazduind, in prezent, Scoala de Muzica, caminul de copii de pe strada Zimbrului, Liceul Sanitar, gradinita din strada Parcului, Directia pentru Cultura, gradinita de pe B-dul Independentei, Casa Municipala de Cultura (revendicata de Forumul German).

De asemenea, Parohia Evanghelica revendica si ea un numar de cinci imobile, dupa cum urmeaza: Colegiul National „Liviu Rebreanu", Grupul Scolar Agricol, o gradinita, caminul pentru persoane varstnice si Turnul Dogarilor.

Alte revendicari au ca obiect sedii de partide aflate pe strada Gheorghe Sincai. De exemplu, a fost revendicata o treime din imobilul in care isi au sediul PNL, PRM, UDMR, PPCD, la care se adauga zeci de imobile situate in Centrul Istoric al Bistritei

Sediul politiei, inapoi!

La Primaria orasului Nasaud au fost depuse nu mai putin de 46 de notificari in baza Legii 10/2001. Dintre acestea, pana acum au fost rezolvate doar patru cereri de retrocedare. |n privinta imobilelor de interes public de pe raza orasului, printre altele, au mai ramas in litigiu sediul politiei si cladirea care adaposteste un mare restaurant.

Cereri de retrocedare au mai fost facute cu privire la terenul pe care functioneaza atelierele filialei locale a ACR, precum si terenurile fostei |ntreprinderi de Reparatii si Transporturi Auto.

Nici Cosbuc nu a scapat

Nici in comunele Salva si Uriu, situatia nu este tocmai roz. Astfel, in Uriu, cazul cel mai notabil este cel al imobilului care gazduieste gradinita si biblioteca din localitate, revendicat de un descendent al unei familii de grofi din Uriu.

Potrivit primarului localitatii, Petru Serban, institutia pe care o conduce a respins notificarea, pe motiv ca persoana care revendica imobilul respectiv are un dosar incomplet, care nu-i dovedeste calitatea de descendent al familiei grofilor urieni.

In privinta comunei Salva, primaria de aici a rezolvat o singura notificare din cele patru primite, fiind vorba de restituirea in natura a unei mori pentru cereale.

Marea problema o reprezinta insa cererea de retrocedare a „Morii lui Cosbuc", obiectiv transferat in timpul regimului comunist in patrimoniul Casei Memoriale „George Cosbuc", moara revendicata de niste urmasi mai indepartati ai bardului de la Hordou.

Fata de toate aceste revendicari, solutiile vor fi aplicate in masura in care cladirile revendicate sunt libere. Dupa ce se verifica situatia juridica a solicitantului, se va proceda cu rapiditate la solutionarea cererilor, sustin autoritatile locale.

Cu privire la imobilele revendicate de culte si minoritati, competenta de solutionare nu apartine primariilor, ci celor doua comisii speciale care functioneaza la Bucuresti.