Sibiul va beneficia de o finantare de aproape sase milioane de euro pentru proiectul „Sibiu - Capitala culturala europeana in 2007". Cea mai mare parte a acestor bani va fi folosita pentru lucrarile de restaurare a cladirilor din centrul istoric al cetatii de pe Cibin.

Doua dintr-o lovitura

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, si comisarul de proiect, Sergiu Nistor, din partea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) vor fi oamenii ce vor superviza desfasurarea lucrarilor ce vor cuprinde obiective din intreg municipiul Sibiu.

Cele aproximativ 20 de milioane de lei noi se vor defalca din bugetul de stat si sunt directionati spre lucrari de restaurare in centrul istoric al Sibiului.

Klaus Johannis a explicat ca prin derularea acestui program se doreste restaurarea completa a gangurilor de acces si a fatadelor de la curtile interioare, a Turnului Pielarilor si a Turnului Pulberariei, a Bastioanelor Soldis, Turnului Cisnadie si Haller precum si a zidurilor medievale ale Cetatii Sibiului.

„Vor fi restaurate si repuse in circuitul turistic fatadele monumentelor din Piata Mare, Piata Huet si Biserica Evanghelica, si gangurile si curtile interioare din aceste zone. In acest an se vor elabora documentatiile tehnice, iar in 2006, se vor realiza lucrarile necesare de renovare.

Fondurile investite vor fi valorificate de doua ori, avand in vedere anul 2007, si faptul ca, la anul, Sibiul va fi propus pentru a intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO", a explicat reprezentatul MCC, Sergiu Nistor.

Avertisment

Primarul Johannis a transmis celor care detin imobile in centrul istoric al orasului ca ar trebui sa faca renovari sau lucrari care sa intretina asa cum trebuie cladirile respective.

„Nu este corect ca cei care locuiesc in aceste cladiri, sa nu plateasca impozite si sa nu ingrijeasca aceste obiective. Trebuie ca ei sa faca ceva in acest sens", afirma edilul sibian. Atat Nistor cat si primarul Johannis au declarat ca cel mai tarziu la finele acestui an primele proiecte de reabilitare vor fi gata, acestea cuprinzand in prima faza peste 30 de imobile.