Sase ofiteri aflati in functii de conducere in sectoarele Politiei de Frontiera Satu Mare au fost destituiti din functii in urma unui control dispus de seful IGPF, chestorul Nelu Pop. Acesta a afirmat ca astfel de controale se desfasoara si in judetele Bihor si Arad si s-ar putea ca si aici sa fie luate astfel de masuri in cazul in care sunt gasite nereguli.

Chestorul a mai declarat ca a dispus, in urma cu cateva zile, o verificare de fond pe raza Directiei Politiei de Frontiera (DPF) Oradea (in subordinea careia intra vamile din judetele Bihor, Arad, Satu Mare).

"Este vizat in special modul in care este coordonata activitatea pe frontiera verde, felul in care sefii de sectoare coordoneaza activitatea pe linia de combatere a migratiei ilegale, a traficului de persoane si de masini dar si a coruptiei interne", a mai spus inspectorul general al Politiei de Frontiera.

Primul judet vizat de verificari a fost Satu Mare, aici fiind efectuate si primele destituiri. "Am constatat in urma controalelor Corpului de Control al IGPF, care se afla in zona, grave neajunsuri la Satu Mare, la cele sase sectoare Negresti-Oas, Tarna Mare, Satu-Mare, Boghis, Carei si Halmeu", a adaugat chestorul de politie.

Neregulile, potrivit spuselor lui Nelu Pop, au fost constatate in aplicarea si executarea actului managerial, efectuarea analizelor de risc, in executarea actului de control, in cea de combatere a migratiei ilegale, a traficului de persoane si masini.

Astfel, incepand de ieri au fost eliberati din functie seful Sectorului II al Politiei de Frontiera de la Tarna Mare, inspectorul principal Ioan Remus Pop, seful Sectorului II Negresti-Oas, subcomisarul Dumitru Georgescu, seful Sectorului I Halmeu, comisarul-sef Pavel Prodaniuc, seful Sector I Satu-Mare, comisarul-sef Vasile Dragus, seful Sectorului II Boghis, subcomisarul Marin Chereches si adjunctul sefului Sector I Carei, comisarul Gheorghe Petrisor.

Potrivit inspectorului general, controalele sunt in plina desfasurare si la nivelul sectoarelor politiei de frontiera din judetele Bihor si Arad si vor fi extinse la nivelul intregii tari, vizandu-i in special la sefii de sectoare si adjunctii acestora.

Nelu Pop a mai mentionat ca de la instalarea lui in functia din fruntea IGPF, din luna martie a acestui an, au fost facute evaluari ale tuturor managerilor din acest sector, pana la ora actuala fiind destituite 65 de cadre de conducere, carora li s-a imputat un management defectuos, dar si rezultate slabe la combaterea migratiei, a infractiunilor transfrontaliere si a coruptiei interne.