Nici directorul scolii si nici Primaria nu au fost informati despre alegerea copiilor si nici despre excursie in general. O parte din copiii care urmau sa plece in excursie sunt nevoiti sa ramana acasa pentru ca parintii lor nu au putut ajunge la notar, ca sa-si dea acordul.

Plecarea spre Cracovia va avea loc miercuri, dar - cu toate acestea - inca nu se stie care va fi profesorul de limba engleza care-i va insoti pe copii. Pentru ca a fost anuntat in urma cu doar doua zile, profesorul de engleza de la scoala din Baisoara, Voichita Vlad, refuza sa plece.

Primarita din Baisoara, Minodora Luca, reprezentanta a PSD, acuza Consiliul Judetean Cluj de lipsa de organizare, dar si de rea vointa. "Au ales copiii fara sa se consulte cu directorul scolii si fara sa anunte Primaria cu privire la aceasta excursie", a declarat Minodora Luca. Ea a mai precizat ca, la inceputul lunii august, a venit un fax pe adresa Primariei Baisoara, de la Prefectura Cluj.

Se specifica acolo despre intentia autoritatilor poloneze din regiunea Nalopolska de a oferi o excursie copiilor care s-au confruntat cu inundatiile din aceasta vara. "Cei de la Prefectura ne-au anuntat ca trebuie sa alegem zece copii, cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani", a mai spus Minodora Luca, lucru care reiese, de altfel, si din fax.

Ulterior, reprezentantii Prefecturii, fara sa ofere argumente in plus, au anuntat ca excursia promisa de ei nu ar mai fi valabila, de ea urmand sa se ocupe Consiliul Judetean.

"Eu sunt primar si am aflat din ziare ca au fost alesi 80 de copii din sat pentru excursia in Polonia", a sustinut Minodora Luca, acuzand ca toate aranjamentele au fost facute, pe ascuns, de una dintre profesoare, Mariana Pasc, reprezentanta a PNL. Aceasta a fost delegata de Consiliul Judetean pentru a-i selecta pe copii, dar si pe profesorii insotitori.

Probleme la limba engleza

Una dintre conditiile impuse pentru insotitori a fost ca acestia sa vorbeasca limba engleza. Minodora Luca sustine ca Pasc nu cunoaste deloc engleza si, cu toate acestea, a fost desemnata prim-insotitor. Singura persoana din Baisoara licentiata la limba engleza, Voichita Vlad, a declarat ca nu poate sa-i insoteasca pe copii pentru ca a fost anuntata mult prea tarziu.

Ea a mai spus ca nu intelege care a putut fi motivul intarzierii, avand in vedere ca autoritatile clujene au anuntat excursia inca de la inceputul acestei luni.

"Nu-mi pot rezolva problemele personale in doar trei zile, cate au mai ramas pana la plecare, si apoi nu ne-au spus nici macar daca vom avea un program bine stabilit, daca ne vom intalni si cu alte grupuri de copii, ce vom face unde ne vom caza…", a mai spus Vlad, precizand ca a si anuntat organizatorii ca nu poate sa participe.

Reprezentantul Consiliului Judetean, Cornelia Trif, cea care s-a ocupat de excursie, a recunoscut ca nu stie ce se va intampla. "Una dintre conditiile impuse de autoritatile poloneze a fost ca toti cei patru insotitori sa fie alesi din localitatile din care provin copiii", a declarat Cornelia Trif. Ea a sustinut ca au fost alesi doi profesori din Valea Ierii si alti doi din Baisoara.

Din Baisoara ramane doar Mariana Pasc, avand in vedere ca Voichita Vlad s-a retras. Primarita Minodora Luca sustine ca pe lista insotitorilor ar mai fi si o educatoare din Baisoara care, insa, nu ar avea cunostinte de limba engleza, si inca un profesor de la Valea Ierii.

Copiii au renuntat la excursie

Reprezentantii regiunii Nalopolska s-au oferit sa gazduiasca 80 din copiii familiilor sinistrate de la Baisora si Valea Ierii. Consiliul Judetean nu poate sa trimita decat 5 Unul dintre motivele pentru care copiii nu au dat buzna sa se inscrie a fost acela ca, la inceput, li s-a spus ca vor trebui sa suporte cheltuielile pentru pasapoarte.

Ca atare, s-au inscris copiii din familiile cu oarecare dare de mana. "Am decis sa suportam cheltuielile pentru pasapoarte cand am realizat ca parintii nu-si vor putea permite sa plateasca pasapoartele", a sustinut Cornelia Trif. Din pricina disensiunilor dintre Mariana Pasc si primarita Minodora Luca, parintii copiilor au fost dusi pana la Valea Ierii, la notar.

Vineri, parintii din Baisoara au fost convocati sa-si dea acordul pentru copiii care urmeaza sa plece in Polonia. Legea spune ca acordul trebuie sa si-l dea ambii parinti. Iar notarul n-a facut rabat de la aceasta regula si unii copii au fost scosi de pe lista, din cauza ca au fost reprezentati doar de catre unul dintre parinti.

Minodora Luca a declarat ca parintii au fost convocati la o ora imposibila si ca multi dintre ei nu au avut cu ce sa ajunga la Valea Ierii. Reprezentantul Consiliului Judetean, Cornelia Trif, a recunoscut ca exista, intr-adevar, mai multe disensiuni intre liberalii si pesedistii din Baisoara si ca acest lucru nu ar trebui sa afecteze excursia copiilor.

Insa legea este lege, a mai adaugat Trif, iar notarul nu a putut fi induplecat sa accepte acordul altor reprezentanti ai familiei, in cazul copiilor ai caror parinti nu au putut ajunge la Valea Ierii.

In ceea ce priveste proasta organizare, Cornelia Trif a spus ca CJ a ales-o pe Mariana Pasc pentru ca acesta ar detine functia de consilier educativ la scoala din Baisoara, fiind principalul responsabil cu programul extrascolar. In replica, directorul scolii, Mircea Luca, a sustinut ca el este cel care trebuie sa avizeze toate activitatile extrascolare.

Or, Mariana Pasc a fost aleasa sa se ocupe de excursie numai pentru ca reprezinta PNL, sustine directorul. Primarita Minodora Luca spune, despre Mariana Pasc, ca a fost indepartata de la conducerea scolii din satul Sacel, comuna Baisoara, pentru ca si-a insusit bursele sociale ale copiilor. "S-a declansat o ancheta atunci, iar Pascu a fost nevoita sa-si dea demisia", a declarat Minodora Luca.

"A fost o neglijenta din partea sotului meu. Bursele ar fi ajuns la copii, dar cu cateva zile intarziere, sub nici o forma nu i-as fi luat eu. Pentru ca stiam cata influenta are primarita, am decis sa imi dau demisia", a replicat Mariana Pasc.

Pasc: "E vorba doar de orgolii"

"Minodora Luca e suparata din cauza ca excursia e un cadou facut de presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, care este si presedinte al Consiliului Judetean", sustine Mariana Pasc. Ea a mai afirmat ca, in repetate randuri, a vrut sa colaboreze cu directorul scolii din Baisoara, Mircea Luca, care este sotul primaritei, dar ca acesta a refuzat, de fiecare data.

"Din cauza lor, a primaritei si a sotului ei, care fac legea in Baisoara, au ramas pe lista doar 51 de copii", mai spune Pasc. Ea a acuzat-o pe Minodora Luca de faptul ca i-a influentat pe parintii copiilor sa isi retraga copiii de pe liste si chiar pe profesoara de engleza Voichita Vlad.

Ca atare, declara Pasc, a fost nevoita sa apeleze la educatoarea din Baisoara si la o alta profesoara din Valea Ierii. "Este pacat ca din cauza unor orgolii politice, copiii au de suferit", a incheiat Mariana Pasc.