Noua administratie locala si judeteana a declansat lupta cu constructiile ilegale de pe raza municipiului si a judetului. Dupa o serie de declaratii contradictorii purtate pe traseul Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean - Emil Boc, primarul Clujului, ambele parti s-au decis sa limiteze si sa stopeze fenomenul constructiilor ilegale.

ZIUA de Cluj va ofera un exemplu graitor privind modalitatea prin care Primaria a participat la o ilegalitate, emitind o dovada de punere in posesie pentru doua blocuri private, situate pe strada Vulcan 38 A, desi pe rol se afla o ordonanta presedintiala de stopare a lucrarilor de ridicare a respectivei constructii.

Ceea ce am descoperit in spatele acestui caz arata, daca mai era nevoie, ca Serban Gratian mai conduce inca destinele Consiliului Judetean (folosindu-se de prietenia dintre fiul sau si actualul presedinte, Marius Nicoara) si ca prapastia dintre PSD si PNL nu este atat de mare pe cat o vedem la televizor.

Cazul este unul de notorietate si demonstreaza cum complicitatea dintre vechea administratie a Clujului si o decizie cel putin discutabila a actualei administratii a avut consecinte dramatice in cazul unei familii, afectand si locuitorii de pe strada pe care s-au ridicat constructiile.

Singura reparatie care se mai poate face este una morala, pentru ca antecontractele semnate de firma constructoare si clujenii care au cumparat apartamentele s-au transformat in contracte, iar persoanele s-au mutat in cele doua blocuri.

Intre firma Ioanii si Asociatii (unde, printre asociati, este si Dan Serban, fiul ex-presedintelui pesedist al Consiliului Judetean Gratian Serban) si familia Man exista, la ora eliberarii dovezii de punere in posesie, si exista si acum, un proces pe rol.

Autorizatie "de la taticu’"

Povestea incepe in februarie 2004, moment in care Consiliul Judetean, condus pe atunci de tatal unuia din patronii SC Con Tour SRL, Dan Serban, ex-presedintele Gratian Serban, a emis autorizatia de constructie 122/23 02 2004 Prin urmare, Ioanii si Asociatii detine autorizatia de constructie, iar Con Tour SRL este cea care a efectuat cele doua lucrari, cele doua societati avand un punct comun in jurul caruia graviteaza Dan Serban, fiul celebrului si influentului sau tata.

Legislatia in domeniu prevedea clar ca in cartierele de case nu este permisa construirea unor cladiri cu mai mult de un etaj. Cele doua blocuri private incalca legislatia in domeniu, iar din punct de vedere arhitectonic si estetic cladirile fac nota discordanta cu restul cartierului.

Vecinii parcelei firmei SC Con Tur SRL au dat in judecata firma lui Dan Serban, motivand ca aceasta nu a respectat normele de distanta prevazuta de lege si ca santierul le face viata un infern. Partile au incercat sa se impace, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat, iar lucrarile au continuat.

Avocatul familiei Man, Calin Pustai, a obtinut in justitie o ordonanta presedintiala, prin intermediul careia se ordona stoparea lucrarii pana cand justitia clujeana se va pronunta definitiv si executoriu. Decizia judecatoreasca a fost ignorata de constructori, iar blocurile au fost ridicate in cel mai select cartier al Clujului.

La timpul respectiv, Dan Serban a declarat ca "firma a respectat distanta de minimum un metru intre cele doua proprietati, fapt care pastreaza o luminozitate naturala adecvata si da posibilitatea continuarii investitiei". In ciuda termenelor repetate din Justitie, cazul de pe Vulcan 38 A continua si in ziua de azi, avand ca rezultat doar bani pierduti, nervi si timp irosit in instante.

"Nu avem ce face in plus. Nu poti executa silit doua constructii. Continuam lupta pentru reparatie morala si financiara", a declarat pentru ZIUA de Cluj avocatul Calin Pustai.

Dovada incorecta

Desi cazul a fost mediatizat, Primaria Cluj-Napoca nu a catadicsit sa verifice pe teren cele relatate de presa. La sase luni dupa preluarea puterii de catre Alianta D.A., functionarii de la Serviciul de Urbanism au emis dovada de punere in posesie nr. 59, din 1 februarie 2005, care ofera dreptul SC Ioanii si Asociatii SRL, unde unul dintre asociati este Dan Serban, patronul SC Con Tour SRL, de a intocmi contractele de vanzare–cumparare ale apartamentelor cu viitori proprietari.

Lucrarea a fost receptionata de inspectorii Primariei, iar dovada de punere in posesie a fost semnata de arhitectul–sef Adrian Iancu.

Astfel s-a pus capat unui abuz in favoarea celui care l-a facut, SC Ioanii si Asociatii SRL! "Noi nu ne lasam si vom continua sa mergem la termene. S-a facut o ilegalitate de zile mari, pentru ca legea interzice punerea in posesie daca exista ordonanta presedintiala. E un amare abuz ceea ce s-a facut", a spus avocatul Pustai.

Hotel construit ilegal

Cazul de pe strada Vulcan 38 A nu a fost anchetat pana acum de Inspectoratul de Stat in Constructii.

De asemenea, nici despre constructia unui hotel intr-o zona similara, in plina intersectie, cunoscuta sub denumirea „Sapte strazi", tot in cartier de case, autoritatile nu s-au sesizat si au lasat lucrurile sa continue, desi ziarul nostru a tras semnalul de alarma aratand o serie de nereguli.