Festivalul „Callatis“ a devenit, pentru doua seri, arena in care trupele de valoare au dat o lectie usturatoare celor care fac playback cu nerusinare.

„Iris“, „Holograf“, „Vama Veche“, Nicola, „Mandinga“, „Spin“, „Alb-Negru“, „Impact“ si mai ales „Voltaj“ le-au demonstrat Andreei Balan, Trident, Heaven, Sexxy, Laguna, Emanuel, Delia ca respectul fata de ascultatori trebuie sa primeze in fata ...

topaielilor de scena, principalul motiv pentru care, afirma cei din urma, nu pot face „live“. Prin cantatul „deasupra“ si imbracamintea provocatoare – a se vedea cazul „Trident“, fetele aparand pe scena in fundul gol – se pare ca acesti interpreti incearca o suplinire a lipsei vocii.

Nicola, care a facut un show de zile mari, a fost foarte grabita ca sa mai da un interviu „ca la carte” ziaristilor din presa scrisa – avea o „cantare“ la Tulcea –, dar a mai gasit insa timp sa zambeasca frumos, cu cateva zeci de minute mai tarziu, pe aceeasi scena, unui post national de televiziune.

Trecand peste acest amanunt oarecum suparator, trebuie spus ca anul trecut organizatorii Festivalului „Callatis“ ii lasau pe baietii de la „Voltaj“ in finalul spectacolului in care aparea si cantaretul Punjabi MC. si asta pentru ca – stiau ei organizatorii ce stiau – englezul era cat pe ce sa alunge spectatorii.

„Voltaj“ a reusit atunci ceea ce au facut si in seara „Europa FM Top Hit“ – sa electrizeze cateva zeci de mii de spectatori. Trupa si-a lansat pe litoral, in cursul aceleiasi zile, si volumul biografic „Povestea oricui“, care cuprinde, dupa cum ne-a declarat Calin Goia, „cele doua momente grele prin care a trecut trupa in ultimii ani.

Cartea are si un CD, cu 42 de fragmente din toate piesele noastre“. Baietii si-au promovat aceasta carte si pe scena festivalului, aruncand in apa din Portul Turistic sticle sigilate, care contineau „Povestea oricui”.

Mandinga, invitati peste hotare la trei concerte de salsa

Cei opt membri ai trupei „Mandinga“ au reusit, cu greu, sa se adune la un loc pentru „fotografia de grup“. Elena a stralucit atat pe scena, cat si in culise. Ea ne-a declarat ca este foarte fericita de invitatia pe care a primit-o de a participa, la sfarsitul lunii august, la doua congrese de salsa de la Barcelona si Atena.

„Suntem pentru a treia oara la „Callatis“ si am fost emotionata cand a inceput sa cante publicul alaturi de noi, lucru care mi-a adus o bucurie imensa in suflet. In perioada imediat urmatoare o sa filmam un clip la piesa „Nu, nu, nu“, in colaborare cu PashaMan.

La cele doua congrese de salsa am fost invitati chiar de catre organizatori, care ne-au vazut la un spectacol din Romania si care ne-au chemat si la Sofia si la Barcelona si la Atena”, a declarat Elena.

Si tot Elena a tinut sa dezminta stirile aparute in presa, in care se spunea ca, fiind o persoana religioasa si din lipsa de timp, a ajuns sa se spovedeasca prin… telefon! „S-au interpretat gresit cuvintele mele, eu sunt fata de preot si nu as face niciodata o spovedanie prin telefon.

Oamenii nu cunosc religia si cel mai neplacut este atunci cand scriu ceva fara sa se informeze“, a precizat Elena.

„Danut“ SRL a gasit moldovence si in Japonia

Dan Bitman si „Holograful“ sau au venit, au cantat si s-au „evaporat“ rapid de pe scena.

Nu inainte a ne spune ca experienta concertului sustinut la Aiki, in Japonia, in urma cu o luna, a fost una extraordinara, ca ar fi vrut sa intalneasca si ceva japoneze pe acolo – „Am intalnit numai romance… de fapt, erau toate moldovencele noastre pe acolo… Mai mult, exista si o discoteca in Nagoya, care se numeste „Dracula“, asa ca m-am simtit ca acasa“.

Singurul cuvant invatat in Tara Soarelui Rasare pe care l-a invatat Dan este „Sayonara“ (La revedere). In ceea ce priveste proiectele muzicale, „Holograf“ pregateste un nou album, pe care „avem o piesa buna, din cele cinci pe care le-a terminat, la care o sa planga barbatii cu lacrimi de crocodil, iar voi femeile o sa va bucurati…“.

Cotabita a devenit „PR-ul“ Europa FM?

Dezbaterile de dupa miezul noptii de la „Callatis Club“, emisiunea lui Catalin Maruta de pe TVR2 a adus in dezbatere faptul ca zeci de trupe si cantareti nu isi gasesc locul pe grila muzicala a Europa FM.

Cu cateva ore inainte, in cadrul festivalului, Catalin a gasit un mod original de a atrage atentia si de a transmite protestul acestor interpreti fata de politica discriminatoare a postului „pentru milioane de romani“ – el a strans in saci CD-urile tuturor nemultumitilor si le-a aruncat in apa marii.

La Europa FM nu sunt difuzati, printre multi altii, Andreea Balan, Pops, Ups, Omul cu sobolani, Pavel Stratan, Andreea Antonescu, Blondy, Sexxy… Sustinatorul acerb al politicii postului de radio a fost, nimeni altul decat Gabriel Cotabita, care s-a declarat scarbit de „astfel de discutii“ si care nu a raspuns decat in dodii la intrebarea pusa de telespectatori, daca VH2 a facut sau nu playback in timpul festivalului….

„Playback“ fara nerusinare si funduri goale – „ofertele“ trupelor fara valoare

Catalin Maruta a pus in dezbatere, la emisiunea sa de dupa cea de a sasea zi a festivalului, problema „playback“-ului. Fetele de la „Sexxy“ au recunoscut – fiind printre foarte putinii artisti care au facut acest lucru – ca au cantat „pe desupra“, mai bine zis ca au avut microfoanele deschise dar au avut si pozitivul pornit.

Miscarea scenica se pare ca este jalnica scuza a trupelor care nu canta „live“, desi „Voltaj“ sau „Alb-Negru“ nu au avut nici o problema in a face acelasi lucru. In culise, dupa „Laguna“, cea mai solicitata trupa pentru fotografii a fost „Trident“, care si-a dezgolit mai mult partea dorsala decat anul trecut.

Fetele au reusit astfel sa inlocuiasca lipsa vocilor cu „miscarea scenica“….

Cat priveste fetele de la „Laguna“ sau, mai bine zis Anca de la aceasta trupa, pentru ca Nicoleta este in continuare in „silenzio stampa“, fiind sub contract cu PRO-TV-ul, a declarat ca, incepand de luni, vor demara filmarile la noul lor videoclip pentru piesa pe care au cantat-o pe scena festivalului - „Uneori ma indragostesc“, in care vor aparea „doua fete foarte sexy“, adica cele doua membre ale formatiei.

Ziaristi imbranciti de „catelusii“ organizatorilor

Prezenta „Tridentului“ si a „Lagunei“ a adus, ca si in anii trecuti, un numar foarte mare de „vanatori“ de fotografii in culise. Din acest motiv scena a fost arhiplina, impiedicand o parte a angajatilor Aldaco Film sa isi faca meseria.

„Furia“ acestora s-a indreptat, cum altfel, decat catre ziaristi, pe care au ajuns sa ii imbranceasca, amenintand ca pun agentii de paza pe ei.

Le reamintim acestor „figuranti“ care plimba o hartie in mana de ici-colo in spatele scenei ca numarul mare de nepoftiti a fost introdus in zona chiar de ei, in momentul in care au eliberat legitimatii pentru odraslele tuturor „VIP“-urilor si ca ar trebui sa isi canalizeze energia inutila pentru cauze mai bune…