Locuitorii unei strazi din orasul Teius (judetul Alba) sunt disperati din cauza masinilor unei firme care transporta piatra de la o cariera din apropiere si care le produc stricaciuni la case. Oamenii au reclamat situatia la toate institutiile din judet si au primit raspunsuri contradictorii.

Masinile de mare tonaj care transporta piatra de la cariera de la Geomal circula inclusiv noaptea, cu viteze foarte mari, in conditiile in care strada nu este prevazuta cu trotuare. Tot in zona mai circula carute si biciclisti si se joaca copiii, iar oamenilor le este teama de accidente.

Pe langa aceasta insa, locatarii strazii Avram Iancu se plang ca traficul greu le produce pagube la structura de rezistenta a caselor (fisuri in pereti si tavane etc).

"Ne tremura paharele in vitrina cand trec masinile mari. Duc piatra toata ziua", a spus unul dintre nemultumiti. Oamenii, reprezentati de Mircea Padurariu, unul dintre locatarii din zona, au depus mai multe petitii pe la mai toate institutiile judetene: Consiliul Judetean, Inspectoratul de Politie, Primarie, Prefectura.

In loc sa incerce gasirea unei solutii, institutiile respective s-au incurcat, insa, in formularea unor raspunsuri birocratice, care se contrazic unele pe celelalte. Oamenii ameninta chiar cu blocarea strazii si cer interzicerea circulatiei masinilor grele in zona.

Prefectura a recomandat sec Primariei Teius sa verifice care este situatia. "Va transmitem petitia, cu rugamintea de a verifica la fata locului si de comunica concluziile rezultate si masurile luate, atat noua, cat si petentilor, prin domnul Padurariu Mircea", se arata intr-o adresa a Institutiei Prefectului.

La randul ei, conducerea administratiei publice locale le-a locuitorilor ca "se va lua legatura cu un expert autorizat pentru efectuarea unui studiu pentru terenul in cauza" si ca "se vor monta indicatoare de circulatie cu interzicerea circulatiei autovehiculelor de tonaj mare li cu restrictia de viteza".

In raspunsul, semnat de catre primarul Iacob Dorin Mateica, se precizeaza ca decizia are la baza o hotarare de Consiliu Local. Aceasta nu a fost, insa, respectata. Masinile continua sa ruleze cu viteza, in ciuda unui indicator montat in capetele strazii, iar despre interdictia de circulatie a vehiculelor de mare tonaj nu mai spune nimeni nimic.

Mai mult decat atat, primarul a spus ca studiul care se va face se va axa pe casele oamenilor, si nu pe drum. Adica, potrivit lui Mateica, se va sapa langa case pentru a se vedea adancimea fundatiei, iar edilul a adaugat ca nu va discuta cu proprietarii caselor cu fundatia mai mica de 90 de centimetri.

Raspunsul Consiliului Judetean la o alta petitie a locuitorilor paseaza toata responsabilitatea in curtea Primariei. "Sectoarele de drumuri judetene situate in intravilanul localitatilor urbane, inclusiv lucrarile de arta, amenajarile si accesoriile aferente sunt in administrarea consiliilor locale respective.

Pentru solutionarea acestor probleme va rugam a va adresa la Primaria Teius pentru introducerea restrictiilor privind sarcinile pe osii ale vehiculelor admise sa circule pe strada respectiva, precum si pentru asigurarea unor surse de finantare in vederea achizitiei publice de servicii expertiza tehnica", se precizeaza in raspunsul formulat de reprezentantii CJ.

Sefii IPJ au, insa, o alta parere. Acestia au raspuns printr-o adresa ca administratorul drumului este Consiliul Judetean "intrucat este Drum Judetean 107". "Cu privire la interzicerea circulatiei vehiculelor de mare tonaj, aceasta nu se poate institui intrucat administratorul drumului public a considerat ca nu este necesara", se arata in documentul citat.

Din aceste motive, oamenii sunt complet derutati. Ei nu stiu cui sa se adreseze, in conditiile in care institutiile judetene isi paseaza, in mod birocratic, responsabilitatile, iar firma respectiva isi vede mai departe de treaba.