Problema privind organizarea unui referendum in vederea obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc ar putea ajunge pe masa magistratilor din cadrul Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strassbourg.

Si asta, deoarece potrivit presedintelui Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, forumul pe care il conduce va sugera consiliilor locale carora le-au fost respinse de instanta hotararile de organizare a referendumului pentru autonomie sa apeleze la instanta europeana.

Liderul CNS a afirmat ca dintre toate hotararile consiliilor locale atacate in instanta de contencios administrativ de prefectii din judetele Mures, Harghita si Covasna, doar una, cea a Consiliului Local Ditrau (judetul Harghita), a epuizat toate caile dreptului intern. "Nu putem merge in fata CEDO decat daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. La Ditrau exista deja una.

Noi sugeram Consiliului Local sa pregateasca materialul, in conformitate cu cerintele instantei europene si prezentam cazul respectiv in fata instantei de la Strassbourg. Probabil vor mai fi si altele", a spus Csapo. El s-a referit la hotararile consiliilor locale din Joseni (Harghita), Balauseri (Mures) sau din localitatile din Trei Scaune (Covasna).

Primarul din Balauseri, Mathe Janos, a afirmat ca in cazul comunei sale nu s-au expuizat toate caile de atac in instanta, procesul avand termen in luna septembrie la Curtea de Apel Targu-Mures. "Tribunalul Mures a spus ca organizarea unui astfel de referendum ar fi neconstitutionala si hotararea nu corespunde legii de organizare a referendumului.

Un demers privind atacarea hotararii la CEDO nu depinde de mine, dar o sa ii consult pe consilierii locali", a spus edilul. El s-a aratat dispus sa apeleze la instanta europeana.

Mathe sustine ca daca si celelalte comune care au adoptat hotarari privind referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc, respectiv Pasareni si Fantanele, ar fi mers mai departe in atacarea hotararilor judecatoresti, atunci s-ar fi putut atrage atentia mai usor asupra dorintei unor comunitati. "Ar fi fost mai bine sa fim uniti", a adaugat primarul.

Totodata, presedintele CNS a spus ca daca va fi nevoie, proiectul de autonomie va fi depus la Parlament si de o suta de ori. "Consiliul National Secuiesc nu renunta la ideea referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc, iar proiectul care vizeaza obtinerea acesteia trebuie depus o data, de doua ori, de o suta de ori, de cate ori trebuie in Parlament, pana cand acesta va fi adoptat.

Depunerea pentru a doua oara in Parlament a proiectului de autonomie, la sfarsitul lunii iunie, de catre senatorul Sogor Csaba si deputatul Garda Dezso, a fost importanta. Daca o comunitate isi exprima o data hotarat doleanta pentru autonomie, nu se poate sa uite de ea, sa se opreasca", a mentionat Csapo Jozsef.